696
Δημήτρης Μάρδας και Αλέξης Τσίπρας στις «καλές ημέρες» της Πρώτης Φοράς Αριστερά | ΙΝΤΙΜΕnews

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας ζητάει παλλαϊκό μέτωπο στα ΑΕΙ και ο Μάρδας μυστικούς αστυνομικούς

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 09:51
Δημήτρης Μάρδας και Αλέξης Τσίπρας στις «καλές ημέρες» της Πρώτης Φοράς Αριστερά
|ΙΝΤΙΜΕnews

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας ζητάει παλλαϊκό μέτωπο στα ΑΕΙ και ο Μάρδας μυστικούς αστυνομικούς

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 09:51

Την ώρα που ο πρόεδρος και ολόκληρος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει στην προμετωπίδα του αντιπολιτευτικού λόγου τους το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για τη μεταρρύθμιση των ΑΕΙ, το άρθρο-πρόταση από τον πρώην υπουργό και ακαδημαϊκό, Δημήτρη Μάρδα, για την αναγκαιότητα της αστυνομικής παρουσίας στα Πανεπιστήμια, προκαλεί αμηχανία στην Κουμουνδούρου, ξεσηκώνοντας οργισμένες αντιδράσεις από τους νεολαίους του κόμματος και όχι μόνο.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη θέσπιση της ΟΠΠΙ, του ειδικού σώματος φύλαξης των ΑΕΙ, ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής από την πλευρά της κυβέρνησης, καλώντας ταυτόχρονα σε «παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας Παιδείας».

«Πρέπει να γίνει κατανοητό και στον τελευταίο πολίτη της χώρας ότι εδώ έχουμε μια επίθεση στη δημόσια Παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Και γι’ αυτό δεν χρειαζόμαστε απλά ένα κίνημα φοιτητικό, αλλά ένα κίνημα παλλαϊκό. Ένα κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας Παιδείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την παρέμβασή του σε εκδήλωση με θέμα: «Δημοκρατία και Εκπαίδευση: η κυβερνητική απειλή και η απάντηση της κοινωνίας», την οποία διοργάνωσε το «Παρατηρητήριο για την Παιδεία», με ομιλητές πανεπιστημιακούς, φοιτητές, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η –αν μη τι άλλο– ριζοσπαστική πρόταση του πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα και ακαδημαϊκού, Δημήτρη Μάρδα, για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει η αστυνομική παρουσία στα πανεπιστήμια, που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο real.gr, υπό τον τίτλο «Πανεπιστήμια… ατέρμονη συζήτηση για το αυτονόητο: Πρακτικές λύσεις!», φαίνεται ότι χαλάει το αφήγημα περί «παλλαϊκού μετώπου» κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, το οποίο φιλοδοξεί να συμπήξει ο Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μάρδας πρότεινε επί λέξει «σε κάθε πανεπιστήμιο να παρευρίσκεται ένας αριθμός αστυνομικών εν ενεργεία, που ως φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα, με σκοπό την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού διπλώματος».

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει ο κ. Μάρας, αστυνομικοί θα κυκλοφορούν στους χώρους των πανεπιστημίων «για κάτι χρόνια, σε ώρες εκτός της υπηρεσίας τους», προτείνοντας ουσιαστικά την ανάπτυξη undercover αστυνομικών στα Ιδρύματα –κάτι σαν ασφαλίτες ΑΕΙ… (περισσότερα για την πρόταση Μάρδα και τη διευκρινιστική δήλωση που εξέδωσε σε συνέχεια των «πυρών» που δέχθηκε από την «Εφημερίδα των Συντακτών εδώ).

Οπως ήταν επόμενο, η πρόταση Μάρδα, που από τη μία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της αστυνομικής παρουσίας στα πανεπιστήμια και από την άλλη βάζει στο τραπέζι κάτι πολύ χειρότερο από την ΟΠΠΙ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και των πανεπιστημιακών.

«Θα συστήναμε στον κ. Μάρδα, προτού εκφράσει τις αδιανόητες και ανιστόρητες απόψεις του, να συμβουλευτεί τις δηλώσεις του πρώην πρύτανη και βουλευτή της ΝΔ, κ. Θεόδωρου Φορτσάκη, ή το σημερινό άρθρο του πρώην υπουργού Παιδείας και κορυφαίου στελέχους της ΝΔ, κ. Γιώργου Σουφλιά, που απορρίπτουν κατηγορηματικά τις σκέψεις για μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΟΜ Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης, ενώ ορισμένη ήταν η αντίδραση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση της ΟΜ Πανεπιστημιακών:

«Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι στα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, που συμμετέχουμε στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη, με έκπληξη και θλίψη πληροφορηθήκαμε τις προτάσεις που διατύπωσε σε άρθρο του σχετικά με την Αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια ο κ. Δημήτρης Μάρδας, καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές, διοικητικοί και φοιτητές, από όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου, αντιδρούν και απορρίπτουν αποφασιστικά το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο των Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το άρθρο του κ. Μάρδα ρίχνει νερό στον μύλο της κυβέρνησης της Ν. Δημοκρατίας .

Θα συστήναμε στον κ. Μάρδα, προτού εκφράσει τις αδιανόητες και ανιστόρητες απόψεις του, να συμβουλευτεί τις δηλώσεις του πρώην πρύτανη και βουλευτή της ΝΔ, κ. Θεόδωρου Φορτσάκη, ή το σημερινό άρθρο του πρώην υπουργού Παιδείας και κορυφαίου στελέχους της ΝΔ, κ. Γιώργου Σουφλιά, που απορρίπτουν κατηγορηματικά τις σκέψεις για μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το άθλιο αυτό Νομοσχέδιο δεν θα περάσει, διότι βρίσκει ήδη απέναντί του ένα μεγάλο μαζικό κίνημα υπεράσπισης του ελεύθερου, δημόσιου, δημοκρατικού και ακαδημαϊκού Πανεπιστημίου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της Ελλάδας».

«Απόψεις όπως αυτή του κ. Μάρδα, αποτελούν μειοψηφία εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και έρχονται να εξυπηρετήσουν συντηρητικές ιδεοληψίες, που στο τέλος ημέρας δίνουν άλλοθι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης ΝΔ», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Νεολαίος του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερά ούτε έχει ούτε είχε σχέση με αυτές, ξεκαθαρίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...