-
Η Μονογυιού της ΝΔ επιστρέφει ως πρωταγωνίστρια σε βίντεο-κλιπ τραγουδιού του Ματθαίου Γιαννούλη
Μέχρι τώρα, η Κατερίνα Μονογυιού, βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, ήταν διάσημη, πέρα από την περιφέρειά της, για εκείνη την περιβόητη ομιλία της στη Βουλή, όπου αδυνατούσε να διαβάσει το κείμενο που είχε –ή της είχαν– γράψει για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για τα υδατοδρόμια.
Τώρα όμως η κυρία Μονογυιού, η οποία είχε εκλεγεί δεύτερη στις Κυκλάδες με 17.743 σταυρούς, αναδεικνύεται στο αιγιοπελαγίτικο φολκλόρ που έλειπε από την ΚΟ της ΝΔ.
Διότι η μυκονιάτισσα βουλευτής πρωταγωνιστεί σε βίντεο-κλιπ τραγουδιού, που έγραψε για αυτήν ο φημισμένος ρέκτης του νησιώτικου Ματθαίος Γιαννούλης. Τίτλος του τραγουδιού απλός και περιεκτικός: «Ομορφή μου Κατερίνα».
Στο τραγούδι βέβαια, ο κ. Γιαννούλης υμνεί την πολιτικό όχι μόνο επειδή είναι όμορφη, αλλά επειδή είναι και μια doer.
«Ποτέ κανένας δεν μπορεί να σε κακολογήσει/ Γιατί σε κάθε πρόβλημα, ψάχνεις να βρεις τη λύση», τραγουδά σε ένα σημείο ο βάρδος του Αιγαίου, ο οποίος σε ένα είδος disclaimer επισημαίνει ότι το τραγούδι και το βίντεο-κλιπ δημιουργήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για καλό σκοπό –επομένως και η πληθωρική παρουσία της κυρίας Μονογυιού αποκτά χαρακτηριστικά φιλανθρωπίας.
Οντως, η όμορφή του Κατερίνα κάνει τα πάντα για να σταθεί στο ύψος της περίστασης: Στο βίντεο η κυρία Μονογυιού δίνει ρεσιτάλ, δείχνοντας μια αυθεντικότητα που σπανίζει στην ελληνική πολιτική: κοιτάει κάτι αρχαία, προσπαθεί να κλοτσήσει μια μπάλα με ένα παιδάκι, δοκιμάζει κρασί σε έναν αμπελώνα, πηγαίνει σε ένα εκκλησάκι, κρατάει έναν ανεμόμυλο, χαζεύει ένα βάζο μέλι, χαϊδεύει έναν γάιδαρο (ένα βίντεο προεκλογικής καμπάνιας που τώρα ντύνει ένα τραγούδι για εκείνη).
Βέβαια, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2023, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να γίνουν πάνω που θα αρχίσουμε να ξανακούμε νησιώτικα, εμβολιασμένοι.
Σε κάθε περίπτωση το βίντεο-κλιπ γίνεται για καλό σκοπό. Οπως επισημαίνουν οι δημιουργοί, τα έσοδα που θα προκύψουν απο τις πλατφόρμες που θα ανέβει το τραγούδι… θα πάνε στο Φτωχοκομείο Σαντορίνης. Επομένως δείτε το και μοιραστείτε το.
-
A cunning plan: Ο Μάρδας προτείνει μυστικούς «αστυνομικούς-φοιτητές» στα ΑΕΙ
O Δημήτρης Μάρδας δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι μια από τις αξέχαστες φιγούρες της Πρώτης Φοράς Αριστερά, ένας πολιτικός που σύμφωνα με τους γκρινιάρηδες της Κουμουνδούρου έκανε μια «μαρδιά» τον μήνα –σχόλιο που αποδοκιμάζουμε.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι ως αν. υπουργός Οικονομικών είχε χάσει και είχε βρει μέσα σε μιάμιση ώρα 400 εκατ. ευρώ και ως υφυπουργός Εξωτερικών σχεδίαζε «θερινό Νταβός» σε νησί έξω από τα Στύρα και έλεγε ότι οι σύροι πρόσφυγες είναι επενδυτές — περιστατικά που δεν βοήθησαν.
Τώρα, όμως, επέστρεψε με μια μάλλον καινοφανή πρόταση για τη φύλαξη των πανεπιστημίων: Ο πρώην υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρότεινε αστυνομικοί που κάνουν το μεταπτυχιακό τους ή βρίσκονται στο δεύτερο πτυχίο, να αναλάβουν τη φύλαξη των ΑΕΙ. Εξήγησε δε ότι αυτοί οι αστυνομικοί φοιτητές και είναι εξοικειωμένοι με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι. «A cunning plan» που θα έλεγε και ο Μπόλντριγκ στη «Μαύρη Οχιά».
Επειδή ωστόσο, μετά από αυτήν την πρόταση έφαγε κράξιμο και από νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ και από την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Μάρδας έσπευσε να καταγγείλει διαστρέβλωση των λεγομένων του και επιχείρησε να εξηγήσει τι εννοούσε.
Για λόγους ιστορικής καταγραφής δημοσιεύουμε την διευκρινιστική δήλωση του κ. Μάρδα:
Σε πρόσφατο κείμενο μου πρότεινα προς συζήτηση δυο λύσεις για τη φύλαξη στα πανεπιστήμια για «πράξεις χαμηλής ποινικής απαξίας» που είναι οι ακόλουθες.
«Η πρώτη: Δημιουργείται ή ενισχύεται το ήδη υπάρχον σώμα ιδιωτικών φυλάκων υπό την εποπτεία της πρυτανείας, αποκτά όμως αρμοδιότητες για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη όμοιες της αστυνομίας (π.χ. έλεγχος σταθμευμένων αυτοκινήτων εντός του χώρου των πανεπιστημίων για κλοπιμαία). Αυτό το σύστημα εποπτείας σε διάφορες μορφές ισχύει διεθνώς, πλην Τουρκίας και εν μέρει Ρωσίας όπου ισχύει κάτι όμοιο της κυβερνητικής πρότασης.
Η δεύτερη λύση: Στην περίπτωση όπου είναι ανέφικτη η παραπάνω πρόταση, εναλλακτικά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το ακόλουθο σενάριο. Αναλυτικότερα, σε κάθε Πανεπιστήμιο παραβρίσκεται ένας αριθμός αστυνομικών εν ενεργεία, που ως φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα με σκοπό την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού διπλώματος. Κυκλοφορούν λοιπόν στους χώρους του για κάτι χρόνια σε ώρες εκτός της υπηρεσίας τους. Είναι εξοικειωμένοι με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι».
Κάποιοι «αναλυτές» στο πλαίσιο της γνωστής αποκοπής φράσεων και παραγράφων, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αγνόησαν τη συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου η οποία είναι η ακόλουθη:
«Αυτά τα άτομα μετά τη λήψη του πτυχίου ή του μεταπτυχιακού τους διπλώματος, (και συμπληρώνω, όχι ενώ είναι φοιτητές, αυτό είναι σαφές στην πρόταση και κάνει τη διαφορά με το παρελθόν) θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα ολιγομελές σώμα και σε συνεργασία-συντονισμό με τις τους ιδιωτικούς φύλακες του πανεπιστημίου, να εποπτεύουν τους χώρους του και να παρεμβαίνουν. Θα αποτελούν ένα μικρό πυρήνα, με «έδρα» εκτός του πανεπιστημίου και θα κυκλοφορούν χωρίς στολή φυσικά. Έχουν τη γνώση αντιμετώπισης αξιόποινων πράξεων, διαθέτοντας επίσης προανακριτικές αρμοδιότητες όπως και για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη».
Και αυτό στην περίπτωση που οι ιδιωτικοί φύλακες δεν μπορούν να αποκτήσουν αρμοδιότητες όμοιες τις αστυνομίας (βλ. πρώτη πρόταση). Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στα όσα σημείωσαν κάποιοι αποκόπτοντας τη δεύτερη παράγραφο του κειμένου μου και στα όσα προτείνει το άρθρο μου προς συζήτηση.
Δημήτρης Μάρδας
Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ -
Οταν ο Γεραπετρίτης «τρολάρει» τον Βενιζέλο - και τούμπαλιν
Η πορεία τους μοιάζει αντίστροφη, αν τη δεις σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν καθηγητής που έγινε υπουργός, ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπουργός που επέστρεψε στα καθηγητικά του καθήκοντα στο Αριστοτέλειο.
Ετσι, όταν οι δυο τους βρέθηκαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς, διεπιστημονικού συμποσίου στο πλαίσιο επετειακών δράσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό να αυτοσαρκαστούν για αυτή την πορεία.
Το περιέγραψε καλύτερα η Μυρτώ Λιαλιούτη στη στήλη της «Πίσω από τις κάμερες» στα «Νέα» της Δευτέρας:
Επειδή καμιά φορά αναρωτιόμαστε αν οι πολιτικοί μπορούν να τρολάρουν και να αυτοτρολάρονται, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης μας απάντησαν καταλλήλως στην τελευταία διαδικτυακή συζήτηση του Κύκλου Ιδεών. «Δεν το περίμενα να τα φέρει έτσι η ζωή και να με προσφωνείτε εσείς “κύριε υπουργέ” και εγώ εσάς “κύριε καθηγητά”», είπε ο υπουργός Επικρατείας όταν ο πρόεδρος του Κύκλου του έδωσε τον λόγο. «Εγώ ως αναβάθμιση το βλέπω», απάντησε χαμογελώντας ο Βενιζέλος. «Εγώ πάλι έχω κάποιες αμφιβολίες», απάντησε ο Γεραπετρίτης