433
Αποψη κτιρίου που υπέστη ζημιές την Τρίτη έπειτα από βομβαρδισμό, στα νότια προάστια της Βηρυτού | REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Λίβανος: Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ στο ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 18:00
Αποψη κτιρίου που υπέστη ζημιές την Τρίτη έπειτα από βομβαρδισμό, στα νότια προάστια της Βηρυτού
|REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Λίβανος: Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ στο ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 18:00

Ενας ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ, επικεφαλής της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της σιιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης, σκοτώθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια μίας ακόμη ισραηλινής επιδρομής στη Βηρυτό, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Reuters δύο λιβανέζικες πηγές ασφαλείας.

Ο διοικητής της μονάδας της Χεζμπολάχ ονομαζόταν Ιμπραχίμ Κουμπάϊσι, κατά τις πηγές αυτές, και φέρεται να σκοτώθηκε σε πλήγμα που είχε ως στόχο μία πολυκατοικία στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Η επίθεση αυτή άφησε πίσω της τουλάχιστον έξι νεκρούς και 15 τραυματίες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Ο ισραηλινός στρατός μίλησε, από την πλευρά του, για ένα νέο «πλήγμα ακριβείας» στη Βηρυτό, το οποίο εκτέλεσαν μαχητικά αεροσκάφη.

Νωρίτερα το Ισραήλ είχε εξαπολύσει σειρά νέων πληγμάτων εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στους βομβαρδισμούς του προηγούμενου 24ώρου, οι οποίοι προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 550 ανθρώπων, σύμφωνα με τις Αρχές.

Οι επιθέσεις αυτές, όπως και οι ανταπαντήσεις της Χεζμπολάχ με πυραυλικά πυρά στο βόρειο Ισραήλ, προκάλεσαν νέα διεθνή ανησυχία για την κρίση στη Μέση Ανατολή, με φόντο και τον συνεχιζόμενο πόλεμο –σχεδόν έναν χρόνο τώρα– στη Γάζα.

Τα Ηνωμένα Εθνη δήλωσαν «εξαιρετικά ανήσυχα» για την απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον εκτοπισμό χιλιάδων πολιτών.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων (…). Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και την περασμένη νύχτα, και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται» υπογράμμισε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Μάθιου Σόλτμαρς.

Υπενθυμίζεται πως τα εκατέρωθεν πυρά πύκνωσαν μετά το κύμα φονικών εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, το οποίο αποδόθηκε στο Ισραήλ, καθώς και το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού που ακολούθησε, στις 20 Σεπτεμβρίου, και προκάλεσε δεκάδες θανάτους, μεταξύ των οποίων και μαχητών της επίλεκτης μονάδας του κινήματος.

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ

Λίγες στιγμές μετά την επίθεση αυτή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βεβαίωσε αυτό που πολλοί αναλυτές έχουν ήδη συμπεράνει μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή: ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο, στοχεύοντας την φιλοϊρανική οργάνωση.

«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ» τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Απευθυνόμενος «στον λαό του Λιβάνου» ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι κατά της Χεζμπολάχ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...