390
Γονείς έβαλαν βιαστικά τα παιδιά τους σε αυτοκίνητα και ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι προς τον –θεωρητικά πιο ασφαλή– Βορρά | REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Μετά το λουτρό αίματος: Χιλιάδες Λιβανέζοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 14:15
Γονείς έβαλαν βιαστικά τα παιδιά τους σε αυτοκίνητα και ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι προς τον –θεωρητικά πιο ασφαλή– Βορρά
|REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Μετά το λουτρό αίματος: Χιλιάδες Λιβανέζοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 14:15

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στον Λίβανο –και κυρίως οικογένειες– προσπαθούν από το βράδυ της Δευτέρας να μετακινηθούν προς τον Βορρά μετά τον καταιγισμό βομβαρδισμών που έχει προκαλέσει λουτρό αίματος στη χώρα.

Η μεγάλη φυγή – REUTERS/Ali Hankir

Τα χτυπήματα του Ισραήλ σκότωσαν τουλάχιστον 558 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, με τη χώρα να καταγράφει τα περισσότερα θύματα σε μία ημέρα από τον εμφύλιο του 1975-90.

Περίπου 100.000 άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή των λιβανο-ισραηλινών συνόρων είχαν ήδη εκτοπιστεί από τον περσινό Οκτώβριο, όταν η οργάνωση Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα.

Παιδιά μπήκαν σε φορτηγά για να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες – REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Και μετά την κλιμάκωση της Δευτέρας, χιλιάδες άφησαν τα σπίτια τους και ξεκίνησαν το ταξίδι προς το άγνωστο. Ως επακόλουθο, πολλοί έχουν εγκλωβιστεί σε ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα σε αυτό που θεωρούν «έξοδο προς την ασφάλεια».

Η κατάσταση στους δρόμους προς την Βηρυτό, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήταν αποπνικτική ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και το πρωί της Τρίτης.

Οικογένειες εγκαταλείπουν με κάθε τρόπο τα σπίτια τους – REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, άλλωστε, συνέστησε τη Δευτέρα στους λιβανέζους πολίτες «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες», τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν στόχους της οργάνωσης Χεζμπολάχ, στον νότιο και ανατολικό Λίβανο.

«Σας παρακαλώ, απομακρυνθείτε από τον κίνδυνο τώρα. Οταν τελειώσει η επιχείρησή μας, θα μπορέσετε να επιστρέψετε με ασφάλεια στα σπίτια σας» είπε στα αγγλικά, σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε αφού ανακοινώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε «περίπου 800 στόχους» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Στρώματα φορτωμένα βιαστικά σε βανάκια έξω από τη Σιδώνα – REUTERS/Ali Hankir

Στη Βηρυτό αλλά και σε άλλες πόλεις, τα σχολεία έχουν ήδη μετατραπεί σε καταφύγια υποδοχής των εκτοπισμένων και εθελοντές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μαζέψουν νερό, τρόφιμα, φάρμακα και στρώματα. Στην παραλιακή πόλη της Σιδώνας, πολλοί παραμένουν ακόμη και στα πεζοδρόμια.

Αυξημένη κίνηση και στη Βηρυτό το πρωί της Τρίτης – Houssam Shbaro/Anadolu via Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...