651
| In Time News / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ σε απόλυτο εκτροχιασμό: Συζητούν πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη στην ΚΕ

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 17:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/11/2023, 23:55
|In Time News / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ σε απόλυτο εκτροχιασμό: Συζητούν πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη στην ΚΕ

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 17:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/11/2023, 23:55

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον οριακή, αν όχι σουρεαλιστική: την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης απαιτεί από την Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει δημοψήφισμα (!) για τις διαγραφές των Δημήτρη Βίτσα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Στέφανου Τζουμάκα, το κόμμα φαίνεται να στρέφεται πλέον εναντίον του –σε μια τελευταία ενστικτώδη αντίδραση, πιθανώς, για να γλιτώσει το δηλητήριο με το οποίο έχει ποτίσει τον εαυτό του στη σκιά της αλλαγής ηγεσίας.

Οπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Παρασκευής, πυρετώδεις διαβουλεύσεις ήταν σε εξέλιξη από όλες σχεδόν τις αντιπολιτευόμενες φράξιες, ώστε όχι μόνο να αμφισβητηθεί αποτελεσματικά στην ΚΕ η πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα, αλλά να κατατεθεί ακόμα και πρόταση μομφής κατά του αρχηγού –στην ίδια λογική που εκείνος πρότεινε το εσωτερικό δημοψηφίσμα για τις διαγραφές. Μάλιστα κάτι τέτοιο –μια ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας– μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά σε όσα προβλέπει το καταστατικό.

Σύμφωνα δε, με πληροφορίες στις συζητήσεις για την πρόταση μομφής συμμετείχαν και οι Αλέκος Φλαμπουραρης και Ολγα Γεροβασίλη, γεγονός που σημαίνει ότι ενήμερος είναι και ο πρώην πρόεδρος Αλέξης Τσιπρας.

Το βράδυ της Παρασκευής δεν ήταν σαφές αν ο κ. Τσίπρας θα υπέκπυπτε στις πιέσεις που δέχεται να πάρει θέση, όπως και το αν τελικά θα δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση της ΚΕ.

Ερωτηθείς αν έχει επικοινωνήσει με τον πρώην Πρωθυπουργό, για τα του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής Επικρατείας και εκ των εμπίστων του κ. Κασσελάκη, απάντησε αρνητικά, ωστόσο συμπλήρωσε ότι ο κ. Τσίπρας «έχει εικόνα». «Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας μένει έξω απ’ όλα αυτά. Παρακολουθεί την κατάσταση. Ξέρω ότι ενδιαφέρεται, ξέρω ότι έχει εικόνα, αλλά δεν συμμετέχει», σημείωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Εκτακτες συνεδριάσεις όλων των τάσεων

Σε κάθε περίπτωση, οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις λιγότερο από ένα 24ωρο πριν από την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής –που ήταν ήδη γνωστό ότι θα έχει χαρακτήρα «ξεκαθαρίσματος» μεταξύ «Ομπρέλας» και άλλων «διαφωνούντων», από τη μια, και (νεο)προεδρικών, από την άλλη– ήταν κάτι παραπάνω από έντονες.

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.» στα «παζάρια» αυτά εντάσσονταν και ένα «τελεσίγραφο» προς τον κ. Κασσελάκη να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα για τις διαγραφές, με το επιχείρημα ότι «δημιουργεί διαλυτικές διαδικασίες στο κόμμα», από ομάδα στελεχών-μελών της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, μεταξύ των οποίων και ο «προεδρικός» (!) Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυρία Γεροβασίλη, ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς αλλά και οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης όχι απλά εξέφρασαν την ανησυχία τους για την καινοφανή ιδέα του εσωτερικού δημοψηφίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τέσσερις διαγραφές στελεχών, αλλά διατύπωσαν και την άποψη πως ο κ. Κασσελάκης πρέπει να κάνει πίσω.

Ο μόνος που φάνηκε να ενθουσιάζεται με την οριακά καταστατική ιδέα να τεθούν σε ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος οι διαγραφές ή όχι των ιστορικών στελεχών (ήδη πάντως ο κ. Σκουρλέτης έχει αποχωρήσει) ήταν ο γνωστός και μη εξαιρετέος Παύλος Πολάκης, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Κασσελάκη μέσω Facebook.

Από την άλλη το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ από την Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «προβληματισμό και ανησυχία ακόμη και σε στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ», μετά τις εξελίξεις της Παρασκευής, περιλαμβανομένης της πρότασής του για το προαναφερθέν δημοψήφισμα, των αποχωρήσεων Σκουρλέτη και Βούτση, καθώς και των απολύσεων δημοσιογράφων στον κομματικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Τόσο η «τάση» των προεδρικών, όσο και η πλατφόρμα των «6 + 6», που πρόσκειται στην Εφη Αχτσιόγλου, αναμενόταν να συνεδριάσουν εντός ημέρας.

Το ίδιο θα πράξει και το «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς» που συνέστησε προσφάτως ομάδα στελεχών υπό τον Διονύση Τεμπονέρα, όπως έγινε γνωστό.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν να αποσαφηνιστεί η στάση που θα κρατήσει η κυρία Αχτσιόγλου, πρώην υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, καθώς φέρεται να είχε αποφασίσει την παραμονή της στο κόμμα, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στον κ. Κασσελάκη, σε αντίθεση με την «Ομπρέλα», υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, της οποίας η αποχώρηση έμοιαζε προδιαγεγραμμένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...