803
| In Time News / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Κασσελάκης: Ζήτησε να «πέσουν οι τόνοι» και «συντονισμό» των εμφανίσεων στελεχών στα ΜΜΕ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 19:24
|In Time News / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Κασσελάκης: Ζήτησε να «πέσουν οι τόνοι» και «συντονισμό» των εμφανίσεων στελεχών στα ΜΜΕ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 19:24

Με έναν σύντομο απολογισμό των πρώτων ημερών του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την εισήγησή του στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης, φροντίζοντας, παράλληλα, να απορρίψει τις επικρίσεις που δέχεται –από τα περί παραβίασης του καταστατικού έως τα της πολιτικής του ταυτότητας– αλλά και να στείλει μηνύματα ενότητας και κατευνασμού προς όλες τις πλευρές –θεωρητικά και προς τους «νεοπροεδρικούς».

«Εχω κλείσει ένα μήνα μόλις πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρά τον περιορισμένο χρόνο, έτρεξα, έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που στηρίζαμε. Εδωσα την μάχη με κάθε δύναμη. Εδειξα ότι λειτουργώ ομαδικά, μέσα στο πλαίσιο του καταστατικού για χάρη του συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ. Πολλή δουλειά γίνεται στο Κοινοβούλιο, αλλά και για την αναδιοργάνωση του κόμματος», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης.

«Οπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν αρρυθμίες και ορισμένα ζητήματα να απαιτούν διόρθωση στον τρόπο λειτουργίας μας. Σας λέω όμως ότι το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το καταστατικό και τις θέσεις μας. Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια», παρατήρησε στη συνέχεια, διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρεται «στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική».

Και αυτό «δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς και σε κανένα κόμμα του κόσμου», διεμήνυσε στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, στην πρώτη συνεδρίαση του άτυπου κομματικού οργάνου μετά την εκλογή του νέου αρχηγού.

Ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στα τέσσερα στελέχη του κόμματος που παρέπεμψε προς διαγραφή (Φίλης, Σκουρλέτης, Δρίτσας, Τζουμάκας), ωστόσο άφησε εκ νέου να εννοηθεί ότι τα πυρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς το πρόσωπό του δεν κινούνται στο πλαίσιο της ευπρεπούς πολιτικής κριτικής.

«Αυτό που ζητώ από όλους και όλες, είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου», τόνισε και έκανε μία ακόμη «έκκληση προς όλους»: «Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».

«Συντονισμός» των εμφανίσεων στελεχών στα ΜΜΕ

Δοθείσης της ευκαιρίας, ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ.

«Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έκφρασης της οποίας διαφωνίας μέσα στα όργανα, και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ», είπε.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του κόμματος επέμεινε στο ότι «οι όποιες διαφωνίες να τίθενται σε πολιτικό επίπεδο στα όργανα» ενώ κατέθεσε και αντίστοιχη πρόταση προς το Εκτελεστικό Γραφείο, προκειμένου να ληφθεί απόφαση «για τη συντονισμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ», την οποία θα επιβλέπει το γραφείο Τύπου.

Αξίζει να αναφερθεί πως το ίδιο όργανο είχε αποφασίσει πως το σύνολο των εμφανίσεων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Μέσα Ενημέρωσης θα πρέπει να «φιλτράρονται» από την Κουμουνδούρου, αμέσως μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου. Δεν είχε γίνει γνωστό αν το μέτρο εφαρμόστηκε, για πόσο, και αν απέδωσε.

Το Εκτελεσατικό Γραφείο φέρεται να «συμφώνησε ότι απαιτείται η συντονισμένη παρουσία των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ».

«Να βρούμε τον ρυθμό μας»

Θέλοντας να δώσει το στίγμα για την «επόμενη ημέρα», ο κ. Κασσελάκης συμπεριέλαβε, ακόμη, τα ακόλουθα, στην εισήγησή του:

«Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε ρυθμό. Σήμερα, κάνουμε ένα πρώτο βήμα, με την ενεργοποίηση του Εκτελεστικού Γραφείου. Γιατί τα προβλήματα είναι εδώ. Και αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας, και να βγούμε στην κοινωνία. Ν’ αλλάξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κ. Μητσοτάκη και την σκληρή Δεξιά του. Η δική μας απάντηση σ’ αυτό δεν μπορεί να δοθεί μέσα σε κλειστούς διαδρόμους.

»Να μιλήσουμε με την κοινωνία, να ακούσουμε αδιαμεσολάβητα τις αγωνίες και τα προβλήματά της. Αυτό έχω σκοπό να κάνω, από αύριο κιόλας. Πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου Σας καλώ όλους και όλες να κάνουμε το ίδιο. Να βγούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην κοινωνία. Να βγούμε στο δρόμο, να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, τα κινήματα, τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα, τη νεολαία. Και ταυτόχρονα, να δουλέψουμε σκληρά τον προγραμματικό μας λόγο».

«Στελέχη έχουν ήδη δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος»

Υπενθυμίζεται πως η νέα ηγετική ομάδα έχει εμφανιστεί βέβαιη ότι το κόμμα βαίνει σε πορεία διάσπασης, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί τη «στροφή» στους ηπιότερους τόνους απέναντι σε ένα σενάριο που κρίνεται δυνητικά αναπόφευκτο.

Οπως τόνιζαν πηγές της Κουμουνδούρου σε διαρροή τους τις προηγούμενες ημέρες, την οποία η «Αυγή» αναδημοσίευσε την Πέμπτη, «η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ (…) συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...