652
Το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής, φίλαθλος της ΑΕΚ, έπειτα απο επίθεση ελλήνων και κροατών χούλιγκαν | Dimitris Kapantais / SOOC

Νέα Φιλαδέλφεια: Την παραίτηση του Γιάννη Οικονόμου ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 18:14
Το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής, φίλαθλος της ΑΕΚ, έπειτα απο επίθεση ελλήνων και κροατών χούλιγκαν
|Dimitris Kapantais / SOOC

Νέα Φιλαδέλφεια: Την παραίτηση του Γιάννη Οικονόμου ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 18:14

Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ζήτησαν την Τρίτη, την επομένη της οργανωμένης δολοφονικής επίθεσης χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

«Αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου νομίζει ότι θα κρυφτεί από τις ευθύνες του με την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, είναι γελασμένος», σχολίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγη ώρα μετά τις πρώτες δηλώσεις Οικονόμου για την υπόθεση.

«Αντί για αποποίηση ευθυνών και δηλώσεις δήθεν αποφασιστικότητας, ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί», κάτι που θα αποτελούσε «το ελάχιστο δείγμα ευθιξίας για το γεγονός ότι κομβόι με ακροδεξιούς χούλιγκαν από την Κροατία διέσχισαν ανενόχλητοι τη χώρα μέχρι την Αθήνα και δολοφόνησαν έναν νέο άνθρωπο», προσέθεσε η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωσή της.

Η αντίδραση από πλευράς του ΠΑΣΟΚ ήρθε από το ανώτατο επίπεδο, με τον πρόεδρο του κόμματος να ζητά κι εκείνος την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού.

«Η αποπομπή περιφερειακών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποσείει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για την επιχειρησιακή αποτυχία και τον διεθνή διασυρμό της χώρας.

»Η διαρροή εσωτερικού εγγράφου που καταδεικνύει ότι τελούσε εν γνώσει τους, η μετακίνηση των χούλιγκαν της κροατικής ομάδας είναι κόλαφος. Πολλώ δε μάλλον όταν αποφασίζεται ως επιχειρησιακό σχέδιο η “διακριτική παρακολούθηση τους¨. Οι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν την Εθνική Οδό ως την Αθήνα, σε αυτοκινητοπομπή, ενώ υπήρχε σχετική απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων από την UEFA. Χρησιμοποίησαν τον ΗΣΑΠ, αποβιβάστηκαν σε σταθμό κοντά στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και κινήθηκαν με ρόπαλα και μαχαίρια προς το γήπεδο της ΑΕΚ», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αλλο ένα δείγμα “αποτελεσματικότητας” του αποτυχημένου “επιτελικού κράτους”. Αναμένουμε άμεσα την ανάληψη ευθύνης για το επιχειρησιακό αυτό φιάσκο και την παραίτηση του κ. Οικονόμου», κατέληξε.

«Τα επιπλέον στοιχεία που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ώρες, επιβεβαιώνουν αυτό που από την πρώτη στιγμή τόνισε το ΚΚΕ: ότι η κυβέρνηση βαρύνεται με τεράστιες ευθύνες για τη διαμόρφωση των συνθηκών που οδήγησαν στη δολοφονία του άτυχου οπαδού της ΑΕΚ από τους κροάτες φασίστες», υπογράμμισε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης.

«Κατά συνέπεια», τόνισε ο Περισσός, «ελάχιστη ένδειξη ανάληψης ευθύνης, σημαίνει ότι κανείς από όσους εμπλέκονται στη διαχείριση των γεγονότων δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του, συμπεριλαμβανομένου και του αρμόδιου υπουργού».

Οικονόμου για Νέα Φιλαδέλφεια: «Τραγική αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ»

Για «τραγική αποτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha για τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

«Στον τομέα της πρόληψης είχαμε μια τραγική αποτυχία, δεν είμαστε κυβέρνηση που μασάμε τα λόγια μας. Η εικόνα αυτή της ΕΛ.ΑΣ είναι τελείως ξένη με τις επιδόσεις που μας έχει συνηθίσει. Πληροφορίες δεν αξιοποιήθηκαν, δεν αξιολογήθηκαν σωστά. Απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο», δήλωσε εμφατικά ο κ. Οικονόμου, ο οποίος νωρίτερα είχε διατάξει την απαλλαγή επτά κατώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ από τα καθήκοντα τους.

«Αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες και απαντώ ξεκάθαρα ότι βεβαίως ό,τι μας δείξει η έρευνα που θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, θα υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις. Δεν νοείται η ΕΛΑΣ ακόμη και μήνα Αύγουστο να αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο αυτά τα περιστατικά. Χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα, όχι να προσπαθεί να πετάξει κάποιος την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί, αυτό το κονβόι να διασχίσει την μισή Ελλάδα και να μην το σταματήσει κανείς», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, ο υπουργός ανέφερε: «Δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθώ αν το ζήτημα είχε να κάνει με έναν πολιτικό σχεδιασμό».

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου δεν βρήκε καμία δική του πολιτική ευθύνη για το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ., που είχε ως αποτέλεσμα την άγρια δολοφονία ενός νέου ανθρώπου στην Νέα Φιλαδέλφεια. Ισως δεν πρόλαβε να ενημερωθεί ότι ο ίδιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία προηγουμένως είχε καταλογίσει “τραγική αποτυχία”. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ο κ. Οικονόμου θα αποτελούσε ήδη παρελθόν», επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...