1085
Πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, έξω από το «OPAP Arena», όπου σημειώθηκαν τα τρομακτικά επεισόδια | INTIMENEWS

Δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια: Ενα χρονικό οπαδικής βίας, αστυνομικής ανικανότητας και προαναγγελθέντος θανάτου

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 08:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/08/2023, 13:31
Πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, έξω από το «OPAP Arena», όπου σημειώθηκαν τα τρομακτικά επεισόδια
|INTIMENEWS

Δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια: Ενα χρονικό οπαδικής βίας, αστυνομικής ανικανότητας και προαναγγελθέντος θανάτου

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 08:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/08/2023, 13:31

Η Αθήνα, η Ελλάδα ξαναζεί τον εφιάλτη του χουλιγκανισμού –και μετρά θύματα. Η αφορμή ήταν ο αγώνας ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αλλά το υπόβαθρο η εχθροπάθεια και η τυφλή βία, που διατρέχει το (ελληνικό) ποδόσφαιρο. Και ήδη είχαμε τον πρώτο νεκρό: ένας 29χρονος νεαρός, ο οποίος είχε μαχαιρωθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που προκάλεσαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ τη νύχτα της Δευτέρας, υπέκυψε στα τραύματά του, μετά τη διακομιδή του στον «Ερυθρό Σταυρό». Τον είχαν μαχαιρώσει στο μπράτσο, αλλά βρήκαν αρτηρία.

Συνολικά, τραυματίστηκαν στα επεισόδια εννέα άνθρωποι. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι τρεις Ελληνες και πέντε Κροάτες, οι οποίοι νοσηλεύονται. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας 17χρονος ο οποίος δέχθηκε, όπως φαίνεται, πέτρα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να του προκληθούν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Από την αστυνομία έγιναν 98 προσαγωγές και οι προσαχθέντες –με εξαίρεση τους νοσηλευόμενους που παραμένουν φρουρούμενοι στον «Ερυθρό Σταυρό»– οδηγήθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), όπου εξετάζονται.

Από τους 98 κρατούμενους για την υπόθεση, 84 είναι Κροάτες, ένας Αυστριακός, ένας Βόσνιος, ένας Αλβανός, ένας Γερμανός και δύο Έλληνες. Οι κρατούμενοι είναι, κατά κύριο λόγο, οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αλλά και χούλιγκαν «ελληνικής ομάδας», οι οποίοι συμμετείχαν στα επεισόδια μαζί με τους Κροάτες, εναντίον των φίλων της ΑΕΚ που βρίσκονταν έξω από το «OPAP Arena» στη Νέα Φιλαδέλφεια, παραμονή του πρώτου ευρωπαϊκού αγώνα της πρωταθλήτριας Ελλάδας.

Ο νεκρός ήταν γνωστός φίλαθλος της ΑΕΚ, 29 ετών. Τον έλεγαν Μιχάλη Κατσούρη, Μάικ.

O αγώνας της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που επρόκειτο να διεξαχθεί το βράδυ της Τρίτης στο πλαίσιο του γ’ προκριματικού γύρου του Champions League, αναβλήθηκε με απόφαση της UEFA. Αλλά αυτό πια είναι το λιγότερο.

Πώς οι κροάτες φονιάδες έφτασαν ως τη Νέα Φιλαδέλφεια ένα βράδυ του Αυγούστου; Πώς διένυσαν 1.500 χλμ. χωρίς να τους ελέγξει και σταματήσει κανείς; Πώς βρήκαν τα πολεμοφόδια για να επιτεθούν; Ποιοι Ελληνες τους βοήθησαν, τους καθοδήγησαν μέσα στην Αθήνα και συνέδραμαν στην καταδρομική επίθεση έξω από το «OPAP Arena»;

Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η ΕΛ.ΑΣ., η οποία βγαίνει από αυτήν την ιστορία πολλαπλώς εκτεθειμένη. Μια ΕΔΕ διατάχθηκε, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου έσπευσε να απομακρύνει από τις θέσεις τους επτά (!) ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Εσωτερικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι η ΕΛ.ΑΣ ήξερε όχι μόνο για την επικείμενη άφιξη των Κροατών, αλλά και το ότι αυτοί θα φιλοξενούνταν από οπαδούς του Παναθηναϊκού καθώς και τις προετοιμασίες οπαδών της ΑΕΚ να τους αντιμετωπίσουν…

Η σύνδεση της οπαδικής βίας είναι η ακόλουθη:

–Οταν έγινε η κλήρωση της UEFA, βγήκαν τα ζευγάρια ΑΕΚ – Ντιναμο Ζάγκρεμπ και Παναθηναϊκός – Μαρσέιγ, με τα παιχνίδια στην Αθήνα να ορίζονται για την ίδια ημέρα.

–Ωστόσο η UEFA έμαθε ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι «αδελφοποιημένοι» με τους οπαδούς της Μαρσέιγ και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού «αδελφοποιημένοι» με τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

–Η UEFA αποφάσισε να αλλάξει κατά μία μέρα τους αγώνες και αυτοί να διεξαχθούν χωρίς «φιλοξενούμενους» οπαδούς υπό τον φόβο επεισοδίων.

–Ομως δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, οπαδοί της Ντιναμό, στις τάξεις των οποίων υπάρχουν πολλοί νεοναζί καθώς πρόκειται για μέλη της διαβόητης οργάνωσης Bad Blue Boys, ήρθαν οδικώς με αυτοκινητοπομπή στην Αθήνα. Μπήκαν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην Κακαβιά, κινήθηκαν στην Ιόνια Οδό και πραγματοποίησαν στάση στο Κιάτο. Βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους, κατέγραψε το κομβόι.

–Εντοπίστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ στην εθνική οδό και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, όμως, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου: φτάνοντας στην Αττική Οδό τα αυτοκίνητα σκορπίστηκαν και μεγάλος αριθμός κατευθύνθηκε στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», κοντά στο ΟΑΚΑ.

– Εκεί οι Κροάτες συναντήθηκαν με έλληνες χούλιγκαν και μαζί επιβιβάστηκαν στο τρένο και κατέβηκαν στον σταθμό «Πευκάκια», από όπου κινήθηκαν με τα πόδια προς τη Νέα Φιλαδέλφεια. Αλλοι κατέβηκαν στον σταθμό «Περισσός». Από την ΣΤΑΣΥ είπαν ότι είχαν ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ για την παρουσία των χούλιγκαν στους σταθμούς.

– Στο μεταξύ στο γήπεδο της ΑΕΚ είχε τελειώσει η προπόνηση των δύο ομάδων, η αποστολή της Ντιναμό μετέβη με αστυνομική συνοδεία στο ξενοδοχείο, ενώ οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ κλείδωσαν το γήπεδο, αλλά πολλοί φίλαθλοι του Δικεφάλου που είχαν συγκεντρωθεί γνωρίζοντας και την πιθανή άφιξη των Κροατών Bad Blue Boys, κατέληξαν στις καφετέριες της περιοχής.

–Οι κροάτες χούλιγκαν, με συνδρομή οργανωμένων του ΠΑΟ, έφθασαν γρήγορα έξω από το γήπεδο και γύρω στις 23:00 επιτέθηκαν σε φιλάθλους της ΑΕΚ. Ξέσπασε άγρια συμπλοκή, με βόμβες μολότοφ, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.

Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που κατέστειλαν τα επεισόδια κάνοντας χρήση χημικών, ενώ προχώρησαν και στις προσαγωγές. Kατά τη διάρκεια των επεισοδίων ξέσπασε πυρκαγιά από βόμβα μολότοφ σε ξερά χόρτα σε ρεματιά επί της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου, η οποία σβήστηκε από την Πυροσβεστική.

«Είχε ακουστεί ότι θα γίνει»…

Αυτόπτης μάρτυρας, μίλησε στο Open για την επίθεση: «10 παρά περίπου είχα το μαγαζί μισογεμάτο και κάποιος ήρθε και με ειδοποίησε. Ήρθε ένα άτομο της ΑΕΚ και είπε πως θα κάνουν κατέβασμα οι Κροάτες. Μου είπε σιγά σιγά να διώξω τον κόσμο», λέει αρχικά.

«Μετά από 10 λεπτά άρχισαν να βάζουν φωτιές. Γύρω στα 200-300 άτομα άρχισαν και τα έσπαγαν όλα. Στο κατέβασμα αρχίζει και αδειάζει το μαγαζί, πετάγανε καρέκλες ο ένας στον άλλο και συναντήθηκαν με 20-30 ΑΕΚτζήδες», περιγράφει έπειτα για να προσθέσει:

Για τον νεκρό 22χρονο λέει πως τον «βρήκαν με μαχαιριές και τον μετέφεραν αιμόφυρτο», ενώ «άλλος αιμόφυρτος, Κροάτης, ήταν εδώ μπροστά στο μαγαζί σε άσχημη κατάσταση».

Αναφερόμενος στους χούλιγκαν, λέει χαρακτηριστικά: «Είχαν άγριες διαθέσεις (…). Χτυπάγανε παντού, ό,τι βρίσκανε. Μισή ώρα κράτησε το συμβάν. Είχαν πολύ άγριες διαθέσεις, είχαν ρόπαλα, ήταν οργανωμένοι». O ίδιος αναφέρει πως «είχε ακουστεί ότι θα γίνει».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Από την ΕΛ.ΑΣ εκδόθηκε την Τρίτη το πρωί η παρακάτω ανακοίνωση:

Αναφορικά με περιστατικό συμπλοκής οπαδών της Α.Ε.Κ. και της Dinamo Zagreb, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός ατόμου και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Βραδινές ώρες χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ.. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν την συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών και για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υπόθεσης συνεχίζεται εντατικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...