994
Οι τοποθετήσεις των δύο στελεχών την Τετάρτη αποτέλεσαν βασικό θέμα της πολιτικής επικαιρότητας τις επόμενες ώρες ωστόσο αμφότεροι επέμειναν στο ότι τους δόθηκαν άλλες διαστάσεις από τις πραγματικές | Menelaos Myrillas / SOOC

Ανασκευάζουν Τσακαλώτος και Δραγασάκης τα περί «κυβέρνησης ηττημένων»

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 22:00
Οι τοποθετήσεις των δύο στελεχών την Τετάρτη αποτέλεσαν βασικό θέμα της πολιτικής επικαιρότητας τις επόμενες ώρες ωστόσο αμφότεροι επέμειναν στο ότι τους δόθηκαν άλλες διαστάσεις από τις πραγματικές
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ανασκευάζουν Τσακαλώτος και Δραγασάκης τα περί «κυβέρνησης ηττημένων»

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 22:00

Λίγες μόνο ώρες αφότου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δραγασάκης φάνηκε να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων» –δηλαδή μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο ή πέμπτο κόμμα των εκλογών– στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις εκλογές (περισσότερα εδώ), οι δύο βουλευτές έσπευσαν να ανασκευάσουν.

Για τον μεν πρώην υπουργό Οικονομικών «ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ προσπαθεί από χθες να απομονώσει» τα όσα είπε σε συνέντευξή του την Τετάρτη.

«Μεταξύ άλλων μιλήσαμε για συσχετισμούς και εκλογικά μαθηματικά. Εγώ απάντησα ότι μια συμμαχική κυβέρνηση με 49% θα είχε μεγαλύτερη νομιμοποίηση από μια αυτοδύναμη με 38% στις δεύτερες εκλογές. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό ούτε μαθηματικά ούτε πολιτικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα», θέλησε να διευκρινίσει σε σχετική ανάρτησή του ο κ. Τσακαλώτος, απηχώντας (καθαρά πλέον) την επίσημη θέση της Κουμουνδούρου για τα μετεκλογικά σενάρια.

«Για αυτό όλοι παλεύουμε για αυτόν τον εντελώς εφικτό στόχο. Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί μόνο με τον πρώτο. Ετσι αν δεν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ η ίδια η πολιτική πραγματικότητα καθιστά μη πιθανή μια προοδευτική κυβέρνηση. Αρα μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επόμενη των εκλογών», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημείωσε σε νέα τηλεοπτική εμφάνιση του (Action 24) ότι οι δικές του δηλώσεις επί του θέματος αφορούσαν σε υποθετικά σενάρια.

Αργότερα και ο κ. Δραγασάκης πραγματοποίησε μια διευκρινιστική ανάρτηση για να επισημάνει ότι δεν βρίσκεται «εκτός γραμμής», ουσιαστικά, και να κατηγορήσει κι εκείνος με τη σειρά του τον «προπαγανδιστικό μηχανισμό» της Πειραιώς.

Μεταξύ άλλων έγραψε: «Η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής είναι η μόνη εγγύηση γι’ αυτό και η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μάη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχηματισμό της.

Ολα αυτά ειπώθηκαν απόλυτα καθαρά και αναλυτικά, εκ νέου, και σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Και πάλι, όμως, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ και τα όργανά του επιμένουν σε κατασκευασμένα αφηγήματα, ακριβώς γιατί βρίσκονται σε πανικό».

Τι απαντούν ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25

Βέβαια οι δηλώσεις των δύο κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ δεν επικρίθηκαν ως ενδεικτικές της διγλωσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης από κανέναν απρόσωπο μηχανισμό.

Ενδεικτικά, με αφορμή τις δηλώσεις των κ.κ. Τσακαλώτου και Δραγασάκη ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος κάλεσε «την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα να αποφασίσουν ποια τελικά είναι η γραμμή τους» στο πλαίσιο παρέμβασής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Σε εκτενέστερο σχόλιο πηγών του ΠΑΣΟΚ –ενός δυνητικού συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ στο σενάριο σχηματισμού της «κυβέρνησης ηττημένων»– επί του θέματος επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι εξαρχής ξεκάθαρο απέναντι στους πολίτες, τους οποίους η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να εγκλωβίσουν σε τοξικά διλήμματα. Από τη μία πλευρά η ΝΔ επιδιώκει αλαζονικά την αυτοδυναμία και από την άλλη υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει την στρατηγική του.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαρχής μίλησε για δεύτερες –υπονοώντας ακόμη και τρίτες- κάλπες, προκειμένου να παραμείνει ο ίδιος στη θέση του Πρωθυπουργού. Η αυτοδύναμη κυβέρνησή του, ωστόσο, κρίθηκε και αξιολογήθηκε από τους πολίτες που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με αδιέξοδα. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν καλό, μετά τις σημερινές δηλώσεις των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου, η ηγεσία και τα στελέχη του να αποφασίσουν ποια τελικά είναι η γραμμή τους».

«Σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και διεκδικούμε ένα ισχυρό ποσοστό στις επερχόμενες κάλπες που θα μας δώσει τη δύναμη ως παράταξη να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και βάσει των ιδεών και του προγράμματός μας να διαπραγματευτούμε τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης στη βάση προγραμματικών προτεραιοτήτων και από εκεί και πέρα να δούμε τα πρόσωπα», προσέθεσαν οι ίδιες πηγές, ενώ έκλεισαν το σχόλιό τους με ακόμη μια αιχμή για την Κουμουνδούρου:

«Ο κ. Τσίπρας ισχυριζόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανακαλέσει την επομένη των εκλογών όσα υποστηρίζει τώρα, μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Οταν ως αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε στον ελληνικό λαό πως θα τελειώσουμε με τα μνημόνια με ένα νόμο κι ένα άρθρο και έφερε το τρίτο μνημόνιο, τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Εφάρμοσε τους νόμους που διέλυσαν τη μεσαία και χαμηλή τάξη και υπερφορολόγησαν τον ελληνικό λαό».

Τις τοποθετήσεις των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την συμμετοχή του ΜέΡΑ25 –της έτερης πολιτικής δύναμης στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσακαλώτος ως δυνητικό σύμμαχο– σε μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαροφάκης, λέγοντας (στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά») ότι «σε καμία των περιπτώσεων το ΜέΡΑ25 δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία από αυτές τις κυβερνήσεις για τις οποίες σκέφτονται, ούτε θα υπάρξει ανοχή από εμάς».

Με αφορμή την ίδια, πάντα, συζήτηση ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 επίσης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Αφού θύμισε ότι το κόμμα του προσκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις στο παρελθόν «για τα πράγματα που αφορούν στους πολίτες, όχι για το πώς θα μοιράσουμε τα υπουργεία», ο ίδιος τόνισε:

«Οταν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας κλείνει την πόρτα και λέει “καμία συζήτηση, ελάτε μετά”, ουσιαστικά μας λέει, ελάτε να πάρετε κανένα υπουργικό αυτοκίνητο και να μου δώσετε ψήφους εμένα να γίνω Πρωθυπουργός. Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο για να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας Πρωθυπουργός ή να γίνει ο οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός».

Πέραν των αντιδράσεων σε πολιτικό επίπεδο οι δηλώσεις Τσακαλώτου – Δραγασάκη προκάλεσαν και το ενδιαφέρον του Τύπου, όπως ήταν αναμενόμενο, μερίδα του οποίου έκανε λόγο για «διχογνωμίες» εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «κυβέρνησης ηττημένων».

Αν ο «θόρυβος» που ακολούθησε τις επίμαχες τοποθετήσεις καταδεικνύει ότι δεν επρόκειτο για «κατασκευασμένα αφηγήματα», όπως ισχυρίστηκε ο κ. Δραγασάκης, τότε τα δύο στελέχη είτε α) «άδειασαν» τον αρχηγό μεγαλοπρεπώς είτε β) απλώς είπαν και τα αντίθετα, εξυπηρετώντας μια επαμφοτερίζουσα εκλογική στρατηγική που επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να εμφανιστεί… νικητής ακόμα και αν έχει χάσει.

Αλλωστε τα σενάρια που θέλουν τον κ. Τσίπρα να σκέφτεται και εκείνος μια «κυβέρνηση ηττημένων» αλλά απλώς αρνείται να το παραδεχτεί δημοσίως, έχουν επαρκώς αναλυθεί.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Αν οι αριθμοί το επιτρέψουν δεν θα διστάσουν να κάνουν κυβέρνηση ηττημένων

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...