556
| InTime News / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

«Κιβωτός του Κόσμου»: Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – Οι προνοιακές δομές στο επίκεντρο

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2022, 19:04
|InTime News / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

«Κιβωτός του Κόσμου»: Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – Οι προνοιακές δομές στο επίκεντρο

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2022, 19:04

Eκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας. Στο επίκεντρό της, η «Κιβωτός του Κόσμου», αλλά και γενικότερα οι προνοιακές δομές.

Η κλειστή σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου και του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Σταμάτη.

Στόχος είναι να εξεταστούν το πλαίσιο και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών όσο θα διαρκέσει η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών στη δομή, μετέδωσε το skai.gr.

Η σύσκεψη αναγγέλθηκε καθώς πλήθαιναν τα δημοσιεύματα και οι μαρτυρίες πρώην φιλοξενουμένων στην «Κιβωτό», όπου περιγράφονται περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ξυλοδαρμοί και γενικότερα καταγγελίες κακομεταχείρισης παιδιών που διέμεναν σε δομές της οργάνωσης.

Η Εισαγγελία Ανηλίκων, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα, φερόταν να έχει βάλει στο μικροσκόπιό της τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες για ξυλοδαρμό.

Σημειώνεται ότι διαφορετικά πρόσωπα καταγγέλλουν περιστατικά τρόμου σε ξεχωριστές περιοχές, καθιστώντας κομβικές τις έρευνες της αστυνομίας στις δομές της οργάνωσης σε Βόλο, Χίο, Ιωάννινα, Αθήνα (Κολωνό) και Καλαμάτα.

«Η έρευνα και γι’ αυτή την υπόθεση οφείλουμε να φτάσει μέχρι το τέλος. Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις εισαγγελικές Αρχές, υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους αστυνομικούς μας που συνδράμουν το έργο των δικαστικών Αρχών. Η αλήθεια θα λάμψει και αν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις, όποιοι και αν είναι οι φερόμενοι δράστες, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha και ΣΚΑΪ, νωρίτερα την Κυριακή.

Σημείωσε επίσης, ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη ευαισθησία. γιατί αφορά παιδιά που έχουν βρεθεί από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια τους «σε Γολγοθά» και προσέθεσε ότι οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε. Ακόμη, «οφείλουν να στηρίξουν οι περιφέρειες, οι οποίες έχουν την ευθύνη παρακολούθησης τέτοιου είδους ιδρυμάτων, καθώς και όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός σχετικά με τη στήριξη αυτών των παιδιών», τόνισε.

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε δήλωσή του επισήμανε ότι διέταξε «τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου». Περαιτέρω, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επέβαλε στον κληρικό και επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου» επί πολλά έτη «την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης» (περισσότερα εδώ).

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του, το «Πρώτο Θέμα» εμφάνισε τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο ως πρόσωπο για το οποίο υπάρχει καταγγελία περί σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η ΜΚΟ αντέδρασε στο τσουνάμι των καταγγελιών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εκδίδοντας νέα ανακοίνωση, με την οποία δηλώνει «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» ότι οι καταγγελίες που φιλοξενούνται στην παραπάνω εφημερίδα «είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές».

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο, άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών, από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο, αλλά αντιθετως, αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες», επέμεινε η «Κιβωτός» και προσέθεσε: «Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των Αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας».

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του π. Αντώνιου στην ΕΡΤ την Παρασκευή. «Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Εχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος», είχε αναφέρει (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...