«Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εποχή πριν από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», τόνισε τη Δευτέρα ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς επισημαίνοντας ότι η Μόσχα παραβίασε όλες τις συμφωνίες για διεθνή συνεργασία, μεταξύ των οποίων και η αρχή της μη αλλαγής των συνόρων δια της βίας.
Θα πρέπει να δούμε πώς θα αλλάξει ο κόσμος στο μέλλον, τόνισε ο κ. Σολτς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τη σύνοδο κορυφής των G7, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή στην Ανω Βαυαρία και διαβεβαίωσε ότι όλες οι χώρες της Ομάδας των Επτά είναι έτοιμες να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις. «Οι αλλαγές ωστόσο θα επιτευχθούν καλύτερα, εάν συνεργαζόμαστε στενά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Μας ενώνουν κοινές αξίες, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο καγκελάριος, ενώ πρόσθεσε: «Είναι ωραίο να έχεις φίλους και συμμάχους σε αυτόν τον κόσμο».
Την Κυριακή, ο Σολτς είχε αναφερθεί και πάλι στην ενότητα των G7, λέγοντας χαρακτηριστικά: «H G7 είναι μια καλή ομάδα και η εξεύρεση απαντήσεων είναι η απαίτηση των καιρών. Μείναμε ενωμένοι όταν οργανώσαμε την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο. Μπορεί να πει κανείς ότι ο Πούτιν δεν υπολόγιζε κάτι τέτοιο και αυτό εξακολουθεί να του προκαλεί πονοκέφαλο» (περισσότερα εδώ).
Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχαν νωρίτερα την ίδια ημέρα οι ηγέτες της G7 με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Σολτς εξήγησε ότι δόθηκε μια παραστατική εικόνα της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο κ. Ζελένσκι είναι ευγνώμων για τη διεθνή υποστήριξη, η οποία θα είναι αναγκαία για ακόμη πολύ καιρό. «Ολοι υποσχεθήκαμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη Ρωσία. Είναι σαφές ότι αυτός ο πόλεμος αποτελεί μια πολύ βαθιά τομή στις διεθνείς σχέσεις. Εχω μιλήσει πολύ συνειδητά για μια ιστορική καμπή», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την συμμετοχή στις σημερινές συνομιλίες των ηγετών της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Σενεγάλης, της Αργεντινής και της Νότιας Αφρικής, ο καγκελάριος ανέφερε ότι είναι σημαντικό και αναγκαίο να υπάρχει διάλογος. «Η συζήτηση οδηγεί στην κατανόηση και αυτό διευκολύνει τη συνεργασία», σύμφωνα με τον ίδιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News