618
Οι ηγέτες των G7 στις βαυαρικές Αλπεις συνομιλούν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Κίεβο | Tobias Schwarz/Pool via REUTERS

Ζελένσκι στην G7: Θέλω ο πόλεμος να έχει τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 14:46
Οι ηγέτες των G7 στις βαυαρικές Αλπεις συνομιλούν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Κίεβο
|Tobias Schwarz/Pool via REUTERS

Ζελένσκι στην G7: Θέλω ο πόλεμος να έχει τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 14:46

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την επιβολή περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και εγγυήσεις ασφαλείας απευθυνόμενος, μέσω βιντεοσύνδεσης, στους ηγέτες της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις βαυαρικές Αλπεις μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης βοήθεια για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, δήλωσε ο αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ουκρανός πρόεδρος δηλωσε επίσης στους ηγέτες της G7 ότι θέλει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του να τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης συνόδου κορυφής της G7 στο Κάστρο Ελμάου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε στη σύνοδο των G7 μέσω βιντεοσύνδεσης από το γραφείο του στο Κίεβο – Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
G7: Θα παραμείνουμε στο πλευρό της Ουκρανίας

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες των G7 δεσμεύθηκαν τη Δευτέρα να παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας, εντείνοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στηρίζοντας τις δεσμεύσεις ασφάλειας για το Κίεβο σε μια μεταπολεμική συμφωνία.

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη και να βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», αναφέρει ανακοινωθέν της συνόδου.

Οι χώρες της G7 είναι αποφασισμένες να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου, για παράδειγμα από τις εξαγωγές χρυσού και θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρο την διαφυγή από τις κυρώσεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Επίσης, θα διευρύνουν στοχευμένες κυρώσεις προκειμένου να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας εισροές, υπηρεσίες και τεχνολογίες του βιομηχανικού τομέα, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα της συνόδου.

Παράλληλα, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η ομάδα θα οριστικοποιήσει τα σχέδια για πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Οι διττοί στόχοι των ηγετών της G7 ήταν να στοχοθετήσουν άμεσα τα έσοδα του Πούτιν, ιδιαίτερα μέσω της ενέργειας, αλλά επίσης να ελαχιστοποιήσουν τα επακόλουθα και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της G7.

Οι ηγέτες της G7 είναι «πολύ κοντά στο σημείο του να αποφασίσουν να ζητήσουν από τους υπουργούς τους να αναπτύξουν επειγόντως μηχανισμούς για να θέσουν πλαφόν σε παγκόσμιο επίπεδο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ενας τέτοιος μηχανισμός, που μένει να καθοριστεί, θα περνά από τις «υπηρεσίες» που αφορούν την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε.

Οι χώρες της G7, που αντιστοιχούν περίπου στο μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι αποφασισμένες να εντείνουν τις πιέσεις στη Ρωσία χωρίς να οδηγήσουν σε αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού που πλήττει ιδιαίτερα το νότιο ημισφαίριο.

Οι χώρες της G7 από κοινού «θα συνεχίζουν να περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας βιομηχανικούς πόρους» κυρίως στον τομέα της άμυνας, όπου η Ουάσινγκτον ήδη έχει «θέσει στο στόχαστρο με επιθετικό τρόπο» μέσω κυρώσεων σε βάρος μεγάλων δημόσιων ρωσικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες αυτές δεν θα μπορούν πια να εισάγουν αμερικανικά προϊόντα, κυρίως εξαρτήματα τεχνολογίας.

Οι ηγέτες της G7 θα αναλάβουν επίσης μια «άνευ προηγουμένου, μακροπρόθεσμη δέσμευση ασφάλειας για να παράσχουν στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη για όσο χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης προμήθειας εξελιγμένων όπλων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Η σημερινή είδηση περί αθέτησης πληρωμών της Ρωσίας, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, δείχνει πόσο ισχυρές είναι οι ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι ΗΠΑ, μαζί με συμμάχους και εταίρους, καθώς πόσο δραματικός είναι ο αντίκτυπος στη ρωσική οικονομία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...