409
Ο Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στη Γενεύη το 2021 | EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Μπάιντεν και Πούτιν τα είπαν για μία ώρα – Ετοιμες οι ΗΠΑ και για «άλλα σενάρια»

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2022, 20:27
Ο Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στη Γενεύη το 2021
|EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Μπάιντεν και Πούτιν τα είπαν για μία ώρα – Ετοιμες οι ΗΠΑ και για «άλλα σενάρια»

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2022, 20:27

Λίγο μεγαλύτερη από μία ώρα ήταν η διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, με επίκεντρο την κρίση στην Ουκρανία και το πώς -και, πλέον, αν- μπορεί αυτή να μην κλιμακωθεί σε πόλεμο.

Ηταν, όπως σχολίασε ο Guardian, μια τελευταία προσπάθεια για να αποφευχθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει ακόμη και την προσεχή Τετάρτη ή ως τις 20 Φεβρουαρίου, ημέρα λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Ηδη εξάλλου οι διπλωματικές αποστολές χωρών της Δύσης εγκαταλείπουν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, σε μια ένδειξη ότι όλοι πιστεύουν ότι μια ρωσική εισβολή ίσως να είναι απλώς θέμα ημερών.

Το τηλεφώνημα, κατά τον Λευκό Οίκο, ήταν πρωτοβουλία του Βλαντίμιρ Πούτιν και το αποδέχτηκε ο Τζο Μπάιντεν. Η κλήση τελείωσε στις 12:06 (τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον, 19:06 ώρα Ελλάδας), δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά την πολυαναμενόμενη συνομιλία που άρχισε στις 11:06.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε μετά την επικοινωνία των δύο ηγετών ότι ο Τζο Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι, αν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους και εταίρους τους θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλουν άμεσο και βαρύ κόστος στη Ρωσία.

» Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι από μια περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία θα υποφέρουν πολλοί και θα υποβαθμιστεί η θέση της Ρωσίας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον πρόεδρο Πούτιν ότι, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να εμπλακούν διπλωματικά, σε πλήρη συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας, είναι εξίσου έτοιμες και για άλλα σενάρια».

Είχε προηγηθεί επικοινωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών, Μπλίνκεν και Λαβρόφ, κατά την οποία ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι μια ρωσική ενέργεια θα απαντηθεί από «μαζική διατλαντική» κίνηση.

Νωρίτερα το Σάββατο έγινε και μια μακρά συνομιλία (1 ώρα και 40 λεπτά) μεταξύ του Πούτιν και του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.  Από αυτόν την «ειλικρινή διάλογο», όπως τουλάχιστον έλεγε αργότερα η γαλλική πλευρά, το Παρίσι αποκόμισε την αίσθηση ότι η Ρωσία δεν θα πάει σε πόλεμο και ότι η δυνατότητα της διπλωματίας να δώσει κάποια λύση δεν έχει χαθεί.

Αλλη μία συνομιλία έγινε μεταξύ των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας, Λόιντ Οστιν και Σεργκέι Σόιγκου.

Οι ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες τονίζουν ανοιχτά ότι η Ρωσία είναι σχεδόν έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία, ότι απομένει το τελικό «πράσινο φως» από τον πρόεδρο Πούτιν. Δυτικές χώρες έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να φύγουν το ταχύτερο δυνατό από την Ουκρανία

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...