-
Ενας αποκαλυπτικός καβγάς Βενιζέλου - Φίλη για το «μαύρο» της ΕΡΤ
Αν κάποιος είχε την όρεξη και την αντοχή να παρακολουθήσει την πολύωρη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη η ΕΣΗΕΑ, με θέμα «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι», θα έμενε με το εξής συμπέρασμα: ότι η ΕΡΤ ακόμα διχάζει. Το «μαύρο» του 2013 επί Αντώνη Σαμαρά και ο τρόπος που επαναλειτούργησε επί Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκαλούν εντάσεις, ακόμα και σε πολιτικούς από τους πιο μετριοπαθείς.
Μια τέτοια ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στον Βαγγέλη Βενιζέλο, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και στον Νίκο Φίλη, βουλευτή Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Παιδείας, αναγκάζοντας μάλιστα τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα να παρέμβει πυροσβεστικά.
Ηταν σε ένα σημείο της συζήτησης, όταν ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι στην τότε τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ είχε διαφωνήσει με το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως έγινε, αλλά ήταν ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (και μετά υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), Φώτης Κουβέλης, που αποχώρησε από την κυβέρνηση.
Και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
Βενιζέλος: «Είχα πει τη θέση μου για το κλείσιμο της EΡΤ, δημόσια τότε. Είχα διαφωνήσει δημόσια. Όπως είχε διαφωνήσει και ο κ. Κουβέλης και είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Κουβέλη και τον κ. Σαμαρά σε μια πλήρη λύση, ικανοποιητική για τους Θεσμούς και τους δημοσιογράφους, την οποία δεν σεβάστηκε ο κ. Κουβέλης. Σε πλήρη λύση».
Φίλης: «Αρα, λοιπόν, την ευθύνη την είχε ο κ. Κουβέλης…».
Βενιζέλος: «Οχι, κύριε Φίλη, μην αστειεύεστε. Την ευθύνη την είχε η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία μου, αντέδρασε, όπως αντέδρασε και η ΔΗΜΑΡ, αλλά αντί να καταλήξουμε σε μια λειτουργική λύση, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, οδηγηθήκαμε σε κυβερνητική αλλαγή. Λοιπόν, πείτε μου, εσείς τι κάνατε μετά; Αφήστε τι κάναμε εμείς. Τι κάνατε μετά;»
Φίλης: «Ανοίξαμε την ΕΡΤ».
Βενιζέλος: «Καλά εντάξει…»
Τσίμας: «Μου επιτρέπετε να ασκήσω το δικαίωμα του συντονιστή; Η αλήθεια είναι αυτή, ότι ο κ. Βενιζέλος ασφαλώς είχε διαφωνήσει τότε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και επίσης ο κ. Φίλης έχει κάνει δημόσια αυτοκριτική ότι η ΕΡΤ που ξανάνοιξε δεν ξανάνοιξε με τον καλύτερο τρόπο (…)»
Φίλης: «Μην τα συμψηφίζουμε. Από το ένα μέρος έχουμε βάναυση προσβολή της Δημοκρατίας με το κλείσιμο, το σφράγισμα της ΕΡΤ και από το άλλο έχουμε προβληματική επανέναρξη της ΕΡΤ. Εντελώς διαφορετικά πράγματα».
Στην παρατήρηση ότι η «λειτουργική λύση» ήταν με 600 από τους 2.000 εργαζόμενους, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:
«Δεν ήταν αυτή η λύση που είχαμε τότε διαμορφώσει. Δεν ήταν η Νέα Τηλεόραση, αλλά, εν πάση περιπτώσει, εάν θεωρείτε ότι υπήρξε μια ικανοποιητική λειτουργία των μέσων ενημέρωσης την περίοδο 2015-2019, καλύτερη από ό,τι την περίοδο 2012-2015, θα διαφωνήσουμε.
»Πιστεύω ότι την περίοδο που διαχειριστήκαμε εμείς την κρίση, ήμασταν θύματα της πιο κακόπιστης, της πιο κακοπροαίρετης και υπονομευτικής κριτικής και αυτό έβλαψε και τη χώρα και ποτέ δεν ενοχλήσαμε κανέναν, ενώ στη συνέχεια υπήρξε μονολιθικός έλεγχος. Οικονομικός, διοικητικός, θεσμικός, πολιτικός, που τώρα τον βλέπουμε να εκτίθεται με εξευτελιστικούς όρους στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, με αφορμή την υπόθεση Καλογρίτσα-Παππά. Λοιπόν, όταν εξελίσσεται δίπλα μας, στο κτήριο της Βουλής η έρευνα για την υπόθεση Καλογρίτσα-Παππά, καλύτερα είναι να είμαστε προσεκτικοί, το λιγότερο προσεκτικοί. Θέλετε να μιλήσουμε με τέτοιον τρόπο; Εγώ ήρθα να μιλήσω θεσμικά, οραματικά για το μέλλον, με ένα δημόσιο ήθος. Θέλετε να κάνουμε αναψηλάφηση; Να κάνουμε»…
-
Ο Τσακαλώτος εξηγεί πώς η εξουσία άλλαξε τον ΣΥΡΙΖΑ
Στη θεωρία, η απόσταση από τη θεωρία στην πράξη είναι μικρή. Στην πράξη όμως… Κάτι τέτοιο αντιλήφθηκε –με κάποια καθυστέρηση, αλλά το αντιλήφθηκε– και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένας από τους πραγματικά λίγους στον ΣΥΡΙΖΑ που και θεωρητικό τον λες, αλλά και ρεαλιστή.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε με λίγα λόγια τι έπαθαν ο ίδιος και οι υπόλοιποι σύντροφοι όταν πήραν την εξουσία και κάθισαν στα υπουργικά έδρανα, όταν δηλαδή η θεωρία συνάντησε την πράξη.
Μίλησε λοιπόν στο CNN Greece και στον Γιάννη Αλμπάνη και μεταξύ άλλων παραδέχτηκε:
«Είναι αδύνατον να αλλάξεις τον κόσμο χωρίς να σε αλλάξει και αυτός. Και είναι αλήθεια ότι ο ρεαλισμός της εξουσίας είναι πολύ πιο σκληρός όταν τον βλέπεις από μέσα, από ό,τι τον φανταζόσουνα εκτός.
» Καλείσαι να πάρεις αποφάσεις γρήγορα, χωρίς επαρκή δεδομένα, υπό ασφυκτική πίεση και αναπόφευκτα θα κάνεις λάθη. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι το τι κατάφερες στο τέλος της ημέρας. Είχαμε πολλούς στόχους, το να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια, να βρούμε μια λύση για το χρέος ή να φτιάξουμε τουλάχιστον έναν καθαρό διάδρομο, να μειώσουμε την ανεργία, τις ανισότητες, να βελτιώσουμε τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, να ενισχύσουμε τους συνεταιρισμούς, να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή, να, να, να… Πολλούς από αυτούς τους πετύχαμε, άλλους όχι».
Μετά, βέβαια, ο κ. Τσακαλώτος επέστρεψε στην ασφάλεια της θεωρίας. Οταν ρωτήθηκε για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είπε:
«Το ποσοστό φορολογικών εσόδων (συνυπολογιζόμενων των ασφαλιστικών εισφορών) προς ΑΕΠ που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για υπερφορολόγηση γενικώς».
Οντως, γενικώς δεν μπορούμε να μιλάμε. Το «ειδικώς» είναι αυτό που ο κάθε ένας ένιωσε στην τσέπη του…
-
Ο Peanut έχει λογαριασμό στο Twitter και έκανε retweet τον Μπογδάνο
Πόση επικοινωνία μπορεί να αντέξει η πολιτική; Αυτό το λεπτό όριο δοκιμάζεται, με επιτυχία προς το παρόν, με τον Peanut, τον αδέσποτο Φιστίκη που υιοθέτησε και εγκατέστησε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο σκυλάκος έχει γίνει η μασκότ στο πρωθυπουργικό μέγαρο, πρόσφατα άλλωστε δέχτηκε και την αγκαλιά της Αννα Μπρνάμπιτς, πρωθυπουργού της Σερβίας (βλέπε σχετική Βαβέλ, εδώ).
Ωστόσο, εδώ και λίγες ημέρες έχει ήδη κάνει και ένα βήμα παραπάνω προς τον κόσμο των ανθρώπων: απέκτησε και λογαριασμό στο Twitter!
Κάποιος δηλαδή από το πρωθυπουργικό επιτελείο θα πρέπει να έχει το νου του για τις αναρτήσεις και τα retweets του Φυστίκη.
Ενα τέτοιο retweet καταγράφηκε την Τρίτη, όταν ο Peanut αναπαρήγαγε ανάρτηση του βουλευτή Α’ Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος -άγνωστο γιατί- βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και φωτογραφήθηκε με τον σκυλάκο.
Παρέα με τον Φυστίκη pic.twitter.com/YyMA2VOzhM
— constantinosbogdanos (@bogdanosk) May 25, 2021
-
Ενα σχετικά παλιό αλλά επίκαιρο tweet του Πρωθυπουργού για τις απεργίες στο Μετρό
Μια που πιάσαμε τα πρωθυπουργικά social media, να πούμε ότι δεν ήταν και λίγοι οι Αθηναίοι που θυμήθηκαν το πρωί της Τετάρτης ότι, πριν από ενάμιση χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί, με δήλωση στο Twitter, ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας στο Μετρό, ώστε να μη σταματάει η λειτουργία του.
Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. Άμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) December 17, 2019
Το θυμήθηκαν ξανά, διότι ως γνωστόν, ένα σωματείο εργαζομένων στο Μετρό, ένα από τα πολλά, αποφάσισε να κάνει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 10 π.μ. της Τετάρτης, με συνέπεια να προκληθεί ένα ακόμη χάος στους δρόμους της ήδη καταταλαιπωρημένης πρωτεύουσας.
Δεν θα επαναλάβουμε το πόσο αντικοινωνική είναι η απεργία στις δημόσιες συγκοινωνίες, ότι αυτές οι πρωτοβουλίες των συνδικαλιστών πλήττουν τους πλέον ανήμπορους συμπολίτες μας, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν δικό τους μέσο μετακίνησης και δεν μπορούν να πάνε αλλιώς στις δουλειές τους.
Θα σταθούμε στα όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας πόσο ανήμπορο είναι τελικά το ελληνικό κράτος απέναντι στις ορέξεις λίγων συνδικαλιστών:
«Είχαμε μια ξαφνική απεργία από ένα από τα εννέα σωματεία, στη ΣΤΑΣΥ, δηλαδή στην εταιρεία που διαχειρίζεται το Μετρό. Εμείς πήγαμε στο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, έκρινε την απεργία αυτή καταχρηστική, αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, πάγια τακτική είναι τα συνδικάτα και τα σωματεία αυτά μετά να πηγαίνουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και με αυτό τον τρόπο να καλύπτονται τα αιτήματα που έχουν», είπε ο κ. Καραμανλής.
Οσο λοιπόν δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, το Μετρό θα κλείνει με αυτό το νομικό τέχνασμα, που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο χάος και στην ηρεμία για μια ολόκληρη πόλη.
-
Το νέο φάουλ του Γιάννη Λοβέρδου
Συνεχίζοντας το ταξίδι στα κυβερνητικά social media, να πούμε ότι ο Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών της ΝΔ, πάει από επιτυχία σε επιτυχία.
Την περασμένη εβδομάδα μας απασχόλησε επειδή σε ομιλία του στη Βουλή υποστήριξε ότι ένας άνδρας που δέρνει τη γυναίκα του μπορεί να είναι καλός πατέρας (βλέπε σχετική Βαβέλ, εδώ). Αρχικά αυτήν την κραυγαλέα κανονικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας ο κ. Λοβέρδος την απέδωσε σε τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μετά ζήτησε συγγνώμη.
Τώρα ο βουλευτής και δημοσιογράφος μας απασχολεί καθώς δεν κατάφερε να διαβάσει σωστά μια δημοσκόπηση, προκαλώντας με τη σχετική του ανάρτηση πολλά γέλια αλλά και καταγγελίες ότι αναπαράγει fake news.
Φυσικά η επίμαχη ανάρτηση του κ. Λοβέρδου κατέβηκε. Αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον «Προσωπάρχη» στα «Νέα» –που δεν τα λες και αντιπολιτευόμενα– να τον περιλάβει με ένα σκληρό σχόλιο:
«Δεν ξέρω αν αναπαράγει fake news ο Γιάννης Λοβέρδος επειδή διάβασε ανάποδα το γράφημα της δημοσκόπησης της Alco, βλέποντας ικανοποίηση από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας στο ποσοστό της δυσαρέσκειας. Ξέρω ωστόσο ότι η πιο απλή εξήγηση, της ανθρώπινης ανοησίας, είναι συνήθως η πιο σωστή σε πολλά πολιτικά σφάλματα. Μιλάμε, άλλωστε, για τον βουλευτή που διατείνεται ότι οι καλοί πατεράδες δέρνουν τις μητέρες των παιδιών τους».