430
| Shutterstock / CreativeProtagon

Μα 7,6% ανάπτυξη; Είναι δυνατόν; 

|Shutterstock / CreativeProtagon

Μα 7,6% ανάπτυξη; Είναι δυνατόν; 

Εχουμε επίγνωση τι σημαίνει ανάπτυξη 7,6% για το 2022, όπως πρόβλεψε ο οίκος Fitch; Τέτοια νούμερα βλέπουμε μόνο σε κάτι χώρες της Άπω Ανατολής όπου συναντιούνται το χαμηλό εργατικό κόστος, η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων απ’ όλη την υφήλιο και οι παγκόσμιοι εμπορικοί δρόμοι. Στην Ευρώπη αλλά και γενικώς στον δυτικό αναπτυγμένο κόσμο, τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης απλώς δεν υπάρχουν. Και φυσικά, την πρόβλεψη αυτή δεν την κάνει καμιά υπεραισιόδοξη ελληνική κρατική υπηρεσία, αλλά ένας οίκος αξιολόγησης που δεν παίζει με τα νούμερα, ούτε βάζει στα οικονομετρικά της μοντέλα «κάτι τις παραπάνω» για να βοηθήσει της τάδε χώρα ή τον δείνα πολιτικό.

Ανάπτυξη 7,6% για την Ελλάδα, σημαίνει ότι θα βλέπουμε μπροστά μας ανάγλυφη μια έκρηξη επενδύσεων και δημιουργικότητας. Θα βλέπουμε γερανούς να υψώνονται στους ουρανούς, κόσμο να προσλαμβάνεται σωρηδόν, αγγελίες εταιρειών που θα ζητούν εξειδικευμένους εργαζόμενους και δεν θα βρίσκουν, γρήγορη άνοδο των αμοιβών ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, εκτόξευση  της κατανάλωσης, ανακοινώσεις για επενδυτικά σχέδια που δεν θα πολυκαταλαβαίνουμε επειδή θα είναι σε πολύ σύγχρονους τομείς της οικονομίας και των τεχνολογιών… θέλω να πω το 7,6% δεν παραπέμπει σε κάτι αφανές. Παραπέμπει σε αναπτυξιακή έκρηξη που την καταλαβαίνει και ο τελευταίος κάτοικος στο μακρύτερο κορφοβούνι.

Προσωπικά σας εξομολογούμαι ότι δυσκολεύομαι να πιστέψω σε προοπτικές αυτού του είδους. Συνηθισμένος σε μια δεκαετία ύφεσης και κακομοιριάς, αναθυμούμενος έναν λαό που μόλις πριν πέντε χρόνια ήταν διαπρύσιος οπαδός των λεφτόδεντρων και πρωταθλητής Ευρώπης στο λαϊκισμό, μου φαίνεται κομματάκι παράξενο να έχουμε πάει στην αντίθετη όχθη τόσο γρήγορα. Διότι ανάπτυξη τέτοιου μεγέθους συμβαδίζει μόνο με τον ορθολογισμό, την εργασιακή πειθαρχία, τον πολιτικό ρεαλισμό και την οργανωτική ικανότητα. Σε ποιο κρυφό σεντούκι τα είχαμε κρυμμένα όλα τούτα και τα βγάλαμε ξαφνικά στην φόρα;

Εγώ βέβαια δεν είμαι Fitch και οι εμπειρικές μου αμφιβολίες μοιάζουν με φτερό στον άνεμο. Εξάλλου, εκτός από την Fitch που δίνει 7,6%, υπάρχει το υπουργείο οικονομικών που δίνει 6,2%, ο ΟΟΣΑ με πρόβλεψη 6,6%, η Deutsche Bank με 6,1%, η CITY με 5,9%, η S&P με 5,8% και πάει λέγοντας. Παρηγορούμαι το λοιπόν ότι δεν γίνεται να κάνουν λάθος όλοι αυτοί οι θηριώδεις οργανισμοί με τα χιλιοελεγμένα στοιχεία τους και να έχει δίκιο η μαύρη μου διαίσθηση και η χρόνια απαισιοδοξία μου. Αν μάλιστα στην θηριώδη προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2022 προσθέσουμε και τις προβλέψεις για την φετινή ανάπτυξη του 2021 (που όλοι την δίνουν κάπου ανάμεσα στο 2,5-5%), τότε εμφανίζεται μπροστά μας μια Ελλάδα που από την υπόγα θα βρεθεί ξαφνικά στο ρετιρέ και μάλιστα δίχως ενδιάμεσο σταθμό. Αν συμβεί, τότε θα είναι η πρώτη φορά που θα βγει λανθασμένη η ρήση «πολύ καλό για να είναι αληθινό». Είθε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...