236
Ο Μισέλ Ναπολιτάνο στην παρέμβασή του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών | DELPHI ECONOMIC FORUM VI

Η Fitch βλέπει ανάπτυξη άνω του 7% το 2022, αλλά ανησυχεί για το… παρελθόν της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 07:30
Ο Μισέλ Ναπολιτάνο στην παρέμβασή του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
|DELPHI ECONOMIC FORUM VI

Η Fitch βλέπει ανάπτυξη άνω του 7% το 2022, αλλά ανησυχεί για το… παρελθόν της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 07:30

Τον οδικό χάρτη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα δύο χρόνια περιέγραψε ο Μισέλ Ναπολιτάνο, επικεφαλής του οίκου Fitch για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης στον δημοσιογράφο Δημήτρη Πεφάνη, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Ναπολιτάνο είπε ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα σε ΒΒ θεωρήθηκε πως ανταποκρινόταν στην κατάσταση της οικονομίας τη συγκεκριμένη στιγμή και εκτίμησε πως δεν επίκειται άλλη αναβάθμιση στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Ωστόσο προσέθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση αν κάποιοι παράγοντες βελτιωθούν. Και αυτοί είναι: η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ, η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων από της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η βελτίωση στην απόδοση του τραπεζικού τομέα. Αν τα κριτήρια αυτά εκπληρωθούν η αναβάθμιση θα έρθει νωρίτερα, προέβλεψε.

Υπενθύμισε ότι η βαθμολογία της Ελλάδας πριν από την πανδημία ήταν ΒΒ με θετική προοπτική, αλλά λόγω της πανδημίας μετριάστηκε σε ΒΒ με σταθερή προοπτική.

Η πολιτική σταθερότητα και η κυβερνητική αποτελεσματικότητα θα οδηγήσουν σε ταχύτερη αναβάθμιση της βαθμολογίας, καθώς θα επιτρέψουν ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, σημείωσε, αποκαλύποντας πως ο οίκος Fitch  αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 7% το 2022!

Παρόλα αυτά ο Μισέλ Ναπολιτάνο εμφανίστηκε επιφυλακτικός: όλα εξαρτώνται από τη σωστή χρήση των απορροφούμενων κονδυλίων, είπε, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει κακή συμπεριφορά στο θέμα κατά το παρελθόν.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έχει αυξηθεί η υπευθυνότητα της κυβέρνησης και συγχρόνως τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...