Ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση, η οποία στιγματίστηκε από απειλές και ύβρεις από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το βράδυ της Τρίτης υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά, σχετικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.
Επί συνόλου 289 ψηφισάντων, υπέρ της σύστασης ψήφισαν 187 βουλευτές, κατά 85, ενώ «παρών» δήλωσαν 16 βουλευτές. Μία ψήφος βρέθηκε άκυρη.
Υπέρ της σύστασης επιτροπής για τον κ. Παππά είχαν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Κατά της επιτροπής τάχθηκε με ψήφο μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και το ΜέΡΑ25 απείχε ενώ δήλωσε ότι θα απέχει και από τις εργασίες της επιτροπής.
Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και οι εννέα βουλευτές του ΜέΡΑ25. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο Νίκος Παππάς δεν είχε δικαίωμα ψήφου.
Σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του: 1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και 2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε και αποφασίστηκε η προανακριτική επιτροπή να έχει 19 μέλη ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων και δόθηκε προθεσμία δύο μηνών στην Επιτροπή για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την κατάθεση του πορίσματος στην Ολομέλεια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News