559
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Τσίπρας απειλεί με προανακριτικές τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 18:38
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στη Βουλή
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Τσίπρας απειλεί με προανακριτικές τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 18:38

O Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε το απόγευμα τηςΤρίτης στο βήμα της Βουλής για να υπερασπιστεί τον Νίκο Παππά, φίλο του από παλιά και πρώην υπουργό του, από την πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψήφιας να συστήσει προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Αφού λοιπόν χαρακτήρισε την ομιλία του εγκαλόμενου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «κατατοπιστική», εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για την… πανδημία.

Για τη δικογραφία και τις κατηγορίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τον κ. Παππά, για το ότι δηλαδή είχε στηθεί ένα παραμάγαζο στο Μέγαρο Μαξίμου επί των ημερών του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως Πρωθυπουργός δεν είπε πολλά. Περιέγραψε την δίωξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική και μιλώντας για ειδικά δικαστήρια, επέλεξε να δώσει έναν τόνο… παπανδρεϊκό.

«Αν θέλετε να στήσετε ειδικό δικαστήριο στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι έβαλε τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να πληρώσουν, στήστε το. Δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να απολογηθούμε και από πάνω επειδή προστατέψαμε το δημόσιο συμφέρον» τόνισε, λέγοντας ότι είναι ειλημμένη η απόφαση να ενοχοποιηθεί (μέσω της προανακριτικής) ο πρώην υπουργός για ενδεχόμενη πράξη δωροληψίας και παράβασης καθήκοντος.

Μίλησε για «διαδικασία παρωδία» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση που «με 70 νεκρούς την ημέρα» στήνει «πολιτικά ικριώματα για τους αντιπάλους του επειδή είχαν το θάρρος να εφαρμόσουν τον νόμο».

«Αν για κάτι αισθάνομαι περήφανος αλλά και δυνατός πολιτικά είναι ότι δε χρωστάω σε κανέναν, δεν χρωστάμε σε κανέναν», υποστήριξε.

Αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη «η οποία και θα είναι ο τελικός κριτής μιας προειλημμένης πολιτικής απόφασης» εκτίμησε πως η τακτική του κυβερνώντος κόμματος θα «γυρίσει μπούμερανγκ».

Υποστήριξε ότι η σύσταση προανακριτικής αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού προκειμένου να αποπροσανατολίσει από την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι την ώρα που η χώρα χρειάζεται ενότητα και σχέδιο αυτός επιλέγει τον διχασμό και την τοξικότητα στην πολιτική σκηνή.

«Σοβαρά τώρα, κύριε Μητσοτάκη; Με εβδομήντα νεκρούς τη μέρα, με το φόβο να σκιάζει την κοινωνία, με χιλιάδες συνανθρώπους μας να βρίσκονται στα όρια της απελπισίας, εσείς το μόνο που σκέπτεστε είναι πως θα στήσετε ποινικά ικριώματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους; Με το ΕΣΥ να έχει ξεπεράσει τα όριά του, τους γιατρούς και τους μαχητές της πρώτης γραμμής που υποκριτικά χειροκροτούσατε να υψώνουν φωνή απόγνωσης, την κοινωνία να απαιτεί υπευθυνότητα, σύνεση, χαμηλούς τόνους, ακόμα και συνεννόηση απ’ όλους μας, μπροστά στην καθημερινή τραγωδία, εσείς μηχανορραφείτε, για να εκδικηθείτε και να εξουδετερώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους;», τόνισε.

Πιάνοντας εξάλλου το νήμα από εκεί όπου το είχε αφήσει ο Παύλος Πολάκης –«η δεύτερη φορά θα είναι πολύ αλλιώς από την πρώτη»– εξαπέλυσε έμμεσες απειλές για το τι θα περιμένει τη ΝΔ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία.

«Με τα έργα και τις ημέρες του Μητσοτάκη, εμείς πόσες προανακριτικές πρέπει να κάνουμε;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του καυτηρίασε την απουσία υπουργών από τα έδρανα της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εικόνα των άδειων κυβερνητικών εδράνων είναι χαρακτηριστική και συμβολική για το τι συμβαίνει τούτη την ώρα στη χώρα. Απούσα η κυβέρνηση από τη Βουλή, απούσα και από το δράμα που ζει ο ελληνικός λαός». 

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε έτσι να ξεχάσει πως η απουσία υπουργών από τα κυβερνητικά έδρανα είναι μια συμβολική κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου. Οπως και στη συζήτηση για την προανακριτική του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έτσι και με τον κ. Παππά επελέγη να απουσιάζουν οι υπουργοί ώστε να είναι σαφές ότι πρόκειται για μια αμιγώς κοινοβουλευτική διαδικασία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...