«Η Δικαιοσύνη ενήργησε ταχύτατα, οφείλουμε να σιωπήσουμε και να την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της». Αυτό τόνισε τη Δευτέρα, και μεταξύ πολλών άλλων, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, αναφερόμενος στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. «Δεν πρέπει να δικαστεί από κανένα λαϊκό δικαστήριο, παρά από τον φυσικό δικαστή, ο οποίος θα βγάλει την τελική κρίση για το αν ο κ. Λιγνάδης έχει κάνει όσα καταγγέλλονται», προσέθεσε στη συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ 100,3 και στον Παύλο Τσίμα.
Σε μια απάντηση των όσων τοξικών διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο το Σαββατοκύριακο από το λεγόμενο «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» και για το οποίο υπήρξε αντίδραση από την κυβέρνηση, ο κ. Σκέρτσος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για μια προσπάθεια επίθεσης σε θεσμούς του πολιτεύματος.
«Και μετράω πάρα πολύ καλά τα λόγια μου», προσέθεσε για να εξηγήσει: «Οταν εξαπολύονται κατηγορίες, συντονισμένα και ενορχηστρωμένα από την ίδια τη μείζονα αντιπολίτευση, περί συμμετοχής του Πρωθυπουργού ή μελών της κυβέρνησης σε κυκλώματα παιδεραστίας αυτό συνιστά προσπάθεια εκτροπής του πολιτεύματος. Και πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Και να καθίσουν να κάνουν μια πολύ πιο σοβαρή κριτική. Πολιτική κριτική ναι, να γίνει ως προς μια λανθασμένη επιλογή η οποία έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού. Η οποία βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ολα τα υπόλοιπα δεν συνιστούν πολιτική κριτική ούτε σοβαρή αντιπολίτευση».
Μολονότι μίλησε για «λανθασμένη επιλογή» του υπουργείο, ο κ. Σκέρτσος υπεραμύνθηκε των διαδικασιών που ακολούθησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Από τη στιγμή που υπήρξε μια συνέντευξη, χωρίς να είναι επώνυμη, την ίδια ημέρα ζητήθηκε η παραίτηση και δόθηκε η παραίτηση», είπε.
Σε αυτό το σημείο όμως, η τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου προκαλεί κάποια νέα ερωτήματα:
α) Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αναφερόταν προφανώς στη συνέντευξη του ηθοποιού Νίκου Σ. που δημοσιεύτηκε Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου –η παραίτηση του κ. Λιγνάδη από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου υποβλήθηκε την επόμενη ημέρα, Σάββατο 6 Φεβρουαρίου. Ομως η ίδια η κυρία Μενδώνη, στη συνέντευξή της την περασμένη Παρασκευή, είπε ότι «εξαπατήθηκε» από τον κ. Λιγνάδη όταν ξεκίνησαν οι φήμες και τον ρώτησε σχετικά αν ισχύουν. Αρα η χρονική καθυστέρηση αντίδρασης του υπουργείου να αντιδράσει αναγνωρίστηκε εμμέσως πλην σαφώς από την ίδια την κυρία Μενδώνη –καθυστέρηση που δεν αποδέχεται ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.
β) ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ είπε ότι ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Λιγνάδη, όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είχε δηλώσει ότι «ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παραίτησή του»…
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε επικοινωνιακό ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση. Και στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η επιλογή του προσώπου στον οποίο ανατέθηκε η καλλιτεχνική διεύθυνση της πρώτης Σκηνής της χώρας αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων ένα σφάλμα, ότι «έπασχε», ο κ. Σκέρτσος παραδέχτηκε:
«Προφανώς έπασχε. Και μόνο η συζήτηση η οποία έχει γίνει, οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν δικαιολογούν αυτήν την επιλογή. Η οποία ως προς τα καλλιτεχνικά της κριτήρια δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Και μάλιστα κήνσορες που έρχονται τώρα να κάνουν κριτική συνεργάζονταν με τον κ. Λιγνάδη. Αυτό τους κάνει συνένοχους; Φυσικά όχι. Η ιδιωτική ζωή είναι κατάκτηση του Κράτους Δικαίου. Δεν μπορούμε με να κάνουμε αντιπολίτευση της κλειδαρότρυπας».
Ηταν λοιπόν «λανθασμένη επιλογή» από την υπουργό Πολιτισμού ο κ. Λιγνάδης –το δήλωσε και επίσημα ο κ. Σκέρτσος, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Η ίδια είπε ότι «εξαπατήθηκε», σε μια δήλωση που έδωσε νέο πάτημα στην αντιπολίτευση να ζητήσει την παραίτησή της. Ομως από το Μέγαρο Μαξίμου επέμειναν και τη Δευτέρα ότι δεν τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης της κυρίας Μενδώνη. «Δημιουργούν θόρυβο με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό», έλεγαν πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Παρ’ όλα αυτά, οι φωνές και η κριτική για την υπουργό Πολιτισμό δεν λένε να κοπάσουν. Ακόμα και μέσα από την κυβερνητική παράταξη. Χαρακτηριστικό ότι ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής Α’ Αθηνών και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν νοείται πολιτικός να λέει ότι εξαπατήθηκε». Λίγο νωρίτερα η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ είχε ζητήσει την παραίτηση της υπουργού. «Δεν είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού, αλλά του εκάστοτε υπουργού η επιλογή προσώπων», είχε πει.
Ρωμανός: «Αριστεροκρατείται» το ΣΕΗ
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν πάντως οι δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού. Ο τελευταίος σημείωσε ότι η κυρία Μενδώνη έχει μιλήσει με πράξεις, καθώς την ίδια μέρα που υπήρξε δημόσια καταγγελία, έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Λιγνάδη και πρόσθεσε ότι «το ελληνικό #MeToo ξεκίνησε και με τις ενέργειες της κυβέρνησης και της υπουργού Πολιτισμού, δεν άκουσα κάτι γι’ αυτό», είπε με νόημα στη συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6».
Αναφορικά με τις κατηγορίες ότι η κυρία Μενδώνη γνώριζε τα όσα καταγγέλλονται για τον κ. Λιγνάδη, ο κ. Ρωμανός παρατήρησε: «Πώς μπορούσε να ξέρει για έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν είχε αμφισβητηθεί καλλιτεχνικά από κανένα; Δηλαδή λέμε ότι η υπουργός όφειλε να ξέρει αυτό που δεν ήξερε το πανελλήνιο; Υπάρχει κανείς που μέχρι να έρθουν στο φως συγκεκριμένες καταγγελίες να μην είχε κάτι άλλο στο νου του; Ένας άνθρωπος (Λιγνάδης) που έχει στήσει μια καριέρα που δεν έχει αμφισβητηθεί καλλιτεχνικά από κανέναν», προσθέτοντας ότι «κατ’ αναλογία θα πει κάποιος ότι ο Αλέξης Τσίπρας όφειλε να ξέρει για τον Παύλο Χαϊκάλη, αλλά και τον Γιώργο Κιμούλη, όταν τους όρισε σε συγκεκριμένες θέσεις», σημείωσε.
Παράλληλα ο κ. Ρωμανός χαρακτήρισε αισχρή την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, εξηγώντας ότι χώρος «αριστεροκρατείται»:
«Ζητάνε τα ρέστα από την υπουργού Πολιτισμού, το Σωματείο των Ηθοποιών, όταν είναι οι άνθρωποι που ξημεροβραδιάζονταν με τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη και συνεργάζονταν. Δεν ήξεραν τίποτα; Αν ήξεραν, τότε την ανακοίνωση πρέπει να την απευθύνουν στον καθρέφτη τους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News