1512
Ο Θοδωρής Λιβάνιος, λίγο προτού ξεκινήσει η ταραχώδης συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Λιβάνιος σε ΣΥΡΙΖΑ: Κοίτα ποιοι μιλάνε για την ΕΡΤ!

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 19:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/02/2021
Ο Θοδωρής Λιβάνιος, λίγο προτού ξεκινήσει η ταραχώδης συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Λιβάνιος σε ΣΥΡΙΖΑ: Κοίτα ποιοι μιλάνε για την ΕΡΤ!

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 19:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/02/2021

«Ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ έχει αλλάξει». Αυτό τόνισε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της ενημέρωσης στη δημόσια τηλεόραση, κυρίως στη σκιά όσων μεταδόθηκαν από τα δελτία της ειδήσεων για τα τεκταινόμενα στην Ικαρία.

«Το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ δεν βγαίνει ούτε από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού ούτε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ούτε από πουθενά αλλού. Το βγάζει η Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ», είπε ο κ. Λιβάνιος, που κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί εκπομπές που στην προηγούμενη διακυβέρνηση είχαν αποκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φασίστα».

Ηταν μια θορυβώδης συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, με αφορμή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη ραδιοτηλεοπτική αγορά και τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες: η δημόσια τηλεόραση και η ποιότητα της ενημέρωσης προς τους πολίτες ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεχνά τις αλήστου μνήμης εποχές που οι υπουργοί του έκαναν μονόλογο χωρίς να έχουν οι δημοσιογράφοι δικαίωμα να τους υποβάλουν ερωτήσεις και να καταγγέλλει, συνεπικουρούμενος από τον γνωστό προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ότι τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ φτιάχνονται από τον ίδιο αόρατο αρχισυντάκτη που φτιάχνει και τα δελτία ειδήσεων στην ιδιωτική τηλεόραση.

Ηταν βέβαια και το πολιτικό timing. Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ικαρία και το πολυσυζητημένο γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οικία του τοπικού βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη, αποτέλεσαν τον καμβά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πέρα από την ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, επιχείρησε να κατηγορήσει τη δημόσια τηλεόραση για λογοκρισία, μη κάλυψη του θέματος κ.λπ.

Διόλου συμπτωματικά, άλλωστε, η Κουμουνδούρου κατήγγειλε τη Δευτέρα ακόμα και το ότι στην αίθουσα παραγωγών της ΕΡΤ αναρτήθηκε χαρτί με δήθεν οδηγίες, οι οποίες κατά τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, διέτασσαν «μην τυχόν παίξετε στα δελτία ειδήσεων φωτογραφίες ή βίντεο από το κορονογλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία». Η πιστότητα βέβαια του ανυπόγραφου χαρτιού —που διακινήθηκε πρώτα εντέχνως στα social media για να υιοθετηθεί έπειτα από την κομματική «Αυγή» και την Κουμουνδούρου— αμφισβητείται, ενώ ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτης Καφαράκης, υπενθύμισε ότι η δημόσια τηλεόραση έπαιξε επανειλημμένα το θέμα.

Ως γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα…

Δημοσιεύτηκε από Fotis Kafarakis, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Αλλά η «δουλειά» του ΣΥΡΙΖΑ έγινε —άλλωστε μετά το σπινάρισμα της Κουμουνδούρου, ακολούθησε το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά που σχολίασε: «η ΕΡΤ -όπως και άλλα κανάλια αρχικά- αποσιώπησαν το κορονοπάρτι του κ. Μητσοτάκη, όπως και τις αποδοκιμασίες στην Ικαρία. Δεν γνωρίζουμε αν έγινε παρέμβαση με σκονάκι (όπως καταγγέλλεται) ή με προφορική εντολή. Το βέβαιον είναι ότι έγινε».

«Η ΕΡΤ της Ακριβοπούλου και του Καψώχα»

Σε όλα αυτά απάντησε ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος εκ της θέσεώς του εποπτεύει την ΕΡΤ. Απάντησε τόσο στη Βουλή όσο και με δήλωσή του αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά τις συνεχιζόμενες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζεται πράγματι μεγάλο θράσος να μιλάνε για την ΕΡΤ οι πρωταγωνιστές των διαγωνισμών με τα βοσκοτόπια. Οι άνθρωποι της ΕΡΤ του Καψώχα και της Ακριβοπούλου» σχολίασε, για να συνεχίσει: «Η δημόσια τηλεόραση από απαξιωμένο όργανο προπαγάνδας, που την είχε καταντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα με αξιοπιστία, πολυφωνία και σεβασμό στη δεοντολογία κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτοί είναι ο κριτής, γι’ αυτό και τα ποσοστά τηλεθέασης της ΕΡΤ έχουν διπλασιαστεί σε λίγους μήνες. Το καλύτερο λοιπόν που έχει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να σιωπά, ώστε να ξεχαστούν τα έργα και οι ημέρες του στη δημόσια τηλεόραση».

Νωρίτερα ο ίδιος είχε αποκρούσει και στη Βουλή τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που μεταδόθηκαν τα γεγονότα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ικαρία.

«Ακουσα τον κ. Κάτση (ΣΥΡΙΖΑ) να λέει “το τριήμερο στην Ικαρία!”. Κοιτάζω τα δελτία Τύπου της Παρασκευής, και ήταν μονοήμερο ταξίδι», σχολίασε με νόημα για να συνεχίσει: «Ακούμε ότι υπήρξε “πλήθος αποδοκιμασιών”. Ήταν 15 με 20 άτομα. Και μάλιστα τους συνάντησε ο Πρωθυπουργός. Πήγε ο πρωθυπουργός στην Ικαρία που έχει μια συγκεκριμένη εκλογική παράδοση, και διαμαρτυρήθηκαν 20 άτομα, τους άκουσε, πήρε το ψήφισμα και έγινε μια κουβέντα σε πολιτισμένο επίπεδο. Και μετά φτάσαμε στο εξής καταπληκτικό. “Δεκάδες, λέει, συνδαιτυμόνες φάγανε…”. Πάλι μετρούσα στη φωτογραφία τα άτομα. Ούτε 50 ούτε 60 άτομα είδα, ούτε 70 άτομα έβλεπα».

Σε σχέση με την παρουσίαση των γεγονότων στην Ικαρία από τον κρατική τηλεόραση, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι «η ΕΡΤ, χθες στο μεσημεριανό δελτίο, και στις 12.00 και στις 15.00, και φωτογραφία έδειξε και την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέδωσε και στις 9.00 το βράδυ έπαιξε την απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Εχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ

«Ξέρετε, μόνοι τους φτιάχνουν το δελτίο. Δεν τους παίρνουμε εμείς τηλέφωνο. Έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ», είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

«Το να πούμε, για ακόμη μια φορά, πόσο πολύ έχει αλλάξει η ΕΡΤ, νομίζω ότι παρέλκει, γιατί το καταλαβαίνει και ο κόσμος, βλέπουμε πόσο έχει ανέβει το επίπεδο», είπε ο κ. Λιβάνιος και τόνισε ότι «προφανώς η διοικητική ιεραρχία της ΕΡΤ δεν είναι χρωματισμένη κομματικά».

Καθώς οι διατάξεις για τις αποδοχές των στελεχών στην ΕΡΤ δέχθηκαν πολλές επικρίσεις, ο κ. Λιβάνιος επέμεινε ότι απαιτείται μισθολογικό καθεστώς που να μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα. «Υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός και υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί στην ΕΡΤ ένα ικανό προσωπικό», είπε και ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται και δεν υπάρχει θέμα bonus».

«Όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία, μας έχουν διδάξει πολλά. Δεν θα γυρίσουμε να κάνουμε τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο κ. Λιβάνιος και υπογράμμισε ότι το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ «δεν βγαίνει ούτε από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού ούτε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ούτε από πουθενά αλλού. Το βγάζει η Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ».

«Αυτό», όπως τόνισε, «γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια» και προσέθεσε: «Υπενθυμίζω κάτι άλλα εκπληκτικά πράγματα. Τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκαλείται “φασίστας”. Εκπομπές… Αν θυμάμαι καλά, μετά τις ευρωεκλογές, εκπομπή που είχε καλεσμένο εκπρόσωπο, υποτίθεται, τον κάτοχο μυστικών δημοσκοπήσεων αμερικανικών και άλλων πρεσβειών, που έδειχναν άλλο αποτέλεσμα κ.λπ  Αυτό ήταν το μοντέλο που υπήρχε τότε και αυτό έχει αλλάξει, με νέες παραγωγές, με άνοιγμα στο τηλεοπτικό κοινό. Και κερδίζει το άνοιγμα αυτό σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα η αξιοπιστία της».

Τα δωράκια του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αναφερόμενος στις διατάξεις για τη στήριξη των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, διατάξεις που έχουν δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από τις δημοσιογραφικές ενώσεις, επανέλαβε ότι «και αυτός ο κλάδος θέλει στήριξη όπως στηρίχθηκαν, εν μέσω πανδημίας, και οι άλλοι κλάδοι».

Σχολιάζοντας δε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Λιβάνιος επισήμανε ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψε από 20% σε 5% τον φόρο τηλεόρασης, το έτος 2017, με συνέπεια ετήσια απώλεια εσόδων 20 εκατομμύρια ευρώ. «Εσείς δε κάνατε και το εξής καταπληκτικό. Τα παίρνατε από τη μια τσέπη και τους τα γυρίζατε από την άλλη τσέπη», είπε για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους τηλεοπτικούς σταθμούς και προσέθεσε: «Αυτά δεν ήταν όμως τότε… δωράκια. Τώρα τα λέτε “δωράκια”, τώρα που έχουμε την πανδημία, τώρα που έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία χρόνια, που έχει πλήξει όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, τώρα είναι δωράκια. Τότε, το 2017 που η Ελλάδα “ανάσαινε”, που “έβγαινε από τα μνημόνια”, που…, που…, που…, τότε δεν ήταν δωράκια. Και έρχεστε το Μάιο του 2019, με φαρδιές πλατιές υπογραφές και επεκτείνετε τη μείωση του φόρου 5% και σε άλλους τομείς, όπως τα περιφερειακά κανάλια κ.λπ. Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, διότι τότε “βγήκατε από τα μνημόνια!”».

Απαντώντας στην κριτική για τη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, ο κ. Λιβάνιος προέτρεψε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναγνώσει τα στοιχεία για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιες θέσεις κατατασσόταν η Ελλάδα, όταν δηλαδή έφτανε το 2016 στην 89η θέση και σήμερα είναι στην 65η θέση.

Στην κριτική ότι τα «κρατικά μέσα είναι για πρώτη φορά υπαγόμενα στον Πρωθυπουργό», ο υφυπουργός σχολίασε: «Προσπαθώντας να θυμηθώ τι συνέβαινε στο παρελθόν, είδα τον Θοδωρή Ρουσόπουλο ο οποίος το 2004 ορκίστηκε υπουργός Επικρατείας και είχε την εποπτεία των ΜΜΕ, της Γενικής Γραμματείας. Θα μου πείτε, “πάλι η ΝΔ ήταν κυβέρνηση”. Μάλιστα. Το 2010-11, ο κ. Μόσιαλος, υπουργός Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, είχε από κάτω του, την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, πάλι υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό. Εντάξει. “Τέτοιοι είσαστε” που θα έλεγε και ο κ. Κουτσούμπας. Το 2015 όμως, ο κ. Παππάς τι ορκίστηκε; Υπουργός Επικρατείας δεν ήταν ο κ. Παππάς; Τα ΜΜΕ δεν είχε στην εποπτεία του; Πρώτη φορά το είδατε ότι στην προεδρία, στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο ευρύτερο Μέγαρο Μαξίμου, υπάγονται τα ΜΜΕ; Ποια η διαφορά; Στον πρωθυπουργό υπάγονταν. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγινε 1,5 χρόνο μετά».

Οχι στη συνδιοίκηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ

Έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης, είπε ο κ. Λιβάνιος και υπογράμμισε: «Τουλάχιστον αυτή η κυβέρνηση συνδιοίκηση και συγκυβέρνηση δεν θα κάνει. Καθένας έχει το ρόλο του. Η διοίκηση ασκεί τη διοίκηση. Οι συνδικαλιστές προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Συνδιοίκηση όμως, να διοικούμε μαζί, όπως είχε κάνει τότε ο κ. Τσακνής την περιβόητη καταγγελία, φεύγοντας από την ΕΡΤ, δεν πρόκειται να γίνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...