849
Ντάνιελ Κρετίνσκι, Σααντέ και Ξαβιέ Νιλ: Επενδύουν πολλά εκατομμύρια στα ΜΜΕ της Γαλλίας | CreativeProtagon

Η μάχη των Κροίσων της Γαλλίας για τον έλεγχο των ΜΜΕ

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2023, 20:31
Ντάνιελ Κρετίνσκι, Σααντέ και Ξαβιέ Νιλ: Επενδύουν πολλά εκατομμύρια στα ΜΜΕ της Γαλλίας
|CreativeProtagon

Η μάχη των Κροίσων της Γαλλίας για τον έλεγχο των ΜΜΕ

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2023, 20:31

Ο γάλλος δισεκατομμυριούχος Ξαβιέ Νιλ έχει πλέον υπό τον σχεδόν απόλυτο έλεγχό του τον εκδοτικό όμιλο Groupe Le Monde. Ο ιδρυτής, πρόεδρος και πλειοψηφικός μέτοχος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Iliad αγόρασε το μερίδιο που κατείχε ο τσέχος, επίσης δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Ντάνιελ Κρετίνσκι, προσφέροντάς του σχεδόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ.

Η εξαγορά εγκρίθηκε από το “Pôle d’indépendance” του ομίλου, ενός μειοψηφικού μετόχου (25%) που προστατεύει και εγγυάται την εκδοτική ανεξαρτησία της ιστορικής εφημερίδας. Από την ίδρυσή του, το 1944 έως το 2010, ο όμιλος Le Monde ήταν ένας συνεταιρισμός δημοσιογράφων. Ωστόσο, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε κάποια στιγμή, αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν και να επιτρέψουν σε ιδιώτες να συμμετέχουν στο κεφάλαιο του ομίλου.

Τον Ιούνιο του 2010 ο Ξαβιέ Νιλ, μαζί με τον τραπεζίτη φίλο του Ματιέ Πιγκάς και τον Πιερ Μπερζέ (συνέταιρο και σύντροφο του Ιβ Σεν Λοράν) απέκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Groupe Le Monde. Σταδιακά ο Νιλ κατέληξε να έχει τον πρώτο λόγο, εξαιτίας του θανάτου του Μπερζέ το 2017, (τον οποίο οι δημοσιογράφοι αναγνώριζαν ως προστάτη της ανεξαρτησίας τους) και την προοδευτική αποστασιοποίηση του Πιγκάς, στο πλαίσιο της οποίας πούλησε, τελικά, μερίδιο από τις μετοχές του στον Ντάνιελ Κρετίνσκι, κίνηση που είχε ανησυχήσει και τον Νιλ και τους δημοσιογράφους του ομίλου που δεν καλοείδαν την άφιξη του τσέχου μεγιστάνα της ενέργειας, διευθύνοντα συμβούλου και κατόχου του 94% της EPH, του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου στην Κεντρική Ευρώπη.

Πέρυσι ο Ματιέ Πιγκάς παραχώρησε σχεδόν το σύνολο των μετοχών του στον Νιλ ενώ, τώρα, η αποχώρηση του Κρετίνσκι από τη Le Monde, αποτελεί μια θετική εξέλιξη για το συντακτικό προσωπικό της εφημερίδας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη πως ο 56χρονος Νιλ, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 13 ετών συνέβαλε στην ανάκαμψη και τη δυναμική επιστροφή της Le Monde και των λοιπών εκδόσεων του ομίλου, υποστηρίζοντας να γίνουν νέες προσλήψεις και σημαντικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του φουτουριστικού κτιρίου με θέα στον Σηκουάνα, όπου μετακόμισε ο όμιλος πριν από τρία χρόνια.

Πέρα από το πλειοψηφικό πακέτο του Groupe Le Monde (ο οποίος πέρα απόν την ιστορική εφημερίδα εκδίδει επίσης δημοφιλή περιοδικά όπως τα L’Obs, Courrier International και Télérama) ο Νιλ κατέχει επίσης το 100% του Oμίλου Nice-Matin που εκδίδει τις εφημερίδες Nice-Matin, Var-Matin και Monaco-Matin. Το 2020 εξαγόρασε επίσης την France-Antilles και Paris-Turf (κορυφαία εφημερίδα ιπποδρομιών της Γαλλίας).

Χρηματοδότησε επίσης τη δημιουργία του διαδικτυακού οικονομικού ερευνητικού ιστοτόπου “L’Informé” ενώ αποπειράθηκε να αποκτήσει τον έλεγχο και της La Provence, της ιστορικής εφημερίδας της Μασσαλίας, δίχως, όμως να τα καταφέρει. Νικητής στη δικαστική διαμάχη για το πλειοψηφικό πακέτο αναδείχτηκε, τελικά, πέρυσι τον Αύγουστο, ένας άλλος γάλλος δισεκατομμυριούχος ο Ροντόλφ Σααντέ, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της επιμελητείας, εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CMA-CGM, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Σήμερα ο Σααντέ κατέχει το 89% της La Provence ενώ το υπόλοιπο 11% ανήκει στον Νιλ.

Οπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από το Παρίσι η Αναΐς Τζινόρι της La Repubblica, ο Σααντέ, ο οποίος κατέστη ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χρηματοδοτεί επίσης τη νέα κυριακάτικη εφημερίδα που πρόκειται να αρχίσουν να εκδίδουν πρώην δημοσιογράφοι της Journal du Dimanche, οι οποίοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν, αφού συγκρούστηκαν με τον Βενσάν Μπολορέ.

Tο μεγάλο αφεντικό της Vivendi και ιδιοκτήτης της ιστορικής κυριακάτικης εφημερίδας, επέβαλε φέτος ως διευθυντή τον ακροδεξιό Ζοφρέ Λεζέν, προκαλώντας την οργή του συντακτικού προσωπικού που κήρυξε απεργία διαρκείας, δίχως, ωστόσο, να πετύχει την απομάκρυνσή του.

Κάπως, έτσι, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας αποφάσισαν να αποχωρήσουν, δίχως, ωστόσο, να παραδώσουν τα όπλα, το οποίο σημαίνει πως από την Κυριακή 8η Οκτωβρίου η Journal du Dimanche της (εποχής Μπολορέ) θα ανταγωνίζεται τη νέα Tribune Dimanche. Οπως εξηγεί η ιταλίδα δημοσιογράφος, η μάχη δεν είναι μόνον δημοσιογραφική, καθώς έμμεσα συγκρούονται δύο μεγιστάνες του πλούτου: ο Σααντέ πρόσκειται στον Εμανουέλ Μακρόν (δείπνησαν μαζί το βράδυ της Παρασκευής στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ποντίφικα στη Μασαλία). Αντιθέτως οι σχέσεις του Μπολορέ με το Ελιζέ είναι τουλάχιστον δύσκολες ενώ έχει μάλλον στενούς δεσμούς με την ακροδεξιά.

Σημαντική θέση στον κόσμο των ΜΜΕ της Γαλλίας κατέχει και ο πλουσιότερος όλων, ο Μπερνάρ Αρνό, καθώς στη δική του Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) ανήκουν οι καθημερινές εφημερίδες Le Parisien και Les Echos. Κλήθηκε και αυτός να αντιμετωπίσει την οργή των δημοσιογράφων, της Les Echos στην προκειμένη περίπτωση, μετά την απομάκρυνση του Νικολά Μπαρέ, διευθυντή της οικονομικής εφημερίδας. Σύμφωνα με κάποιους ο Αρνό είχε δυσαρεστηθεί με ορισμένα ιδιαίτερα σκληρά προς την κυβέρνηση Μακρόν κεντρικά άρθρα της εφημερίδας.

Οσον αφορά τον Ντάνιελ Κρετίνσκι, το ότι αποχώρησε από την Le Monde δεν σημαίνει πως απώλεσε το ενδιαφέρον του για τον Τύπο και γενικώς τα μίντια της Γαλλίας. Δικό του είναι το περιοδικό Marianne και συμμετέχει και στο κεφάλαιο της νέας έκδοσης Franc-Tireur. Πέρυσι επένδυσε 14 εκατομμύρια στη Libération ενώ το 2019 πρόσθεσε στη συλλογή του και το περιοδικό μόδας Elle, αγοράζοντάς το από τον όμιλο Lagardère, το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου κατέχει η Vivendi του Βενσάν Μπολορέ. Τον περασμένο Ιούνιο, δεχόμενος ισχυρές αντιμονοπωλιακές πιέσεις από την Ευρώπη, ο Μπολορέ αναγκάστηκε να πουλήσει στον Κρετίνσκι και το 100% της Editis, του δεύτερου μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου της Γαλλίας. Στον όμιλο Lagardère εξακολουθεί να ανήκει η Hachette Livre, ο μεγαλύτερος εκδοτικός όμιλος της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...