1094
Παράδεισος πολυτελούς απομόνωσης στις Μαλδίβες | Soneva Fushi

Υπερπλούσιοι: «Μακριά από ανθρώπους και ασθένειες»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 13:00
Παράδεισος πολυτελούς απομόνωσης στις Μαλδίβες
|Soneva Fushi

Υπερπλούσιοι: «Μακριά από ανθρώπους και ασθένειες»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 13:00

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν καυχηθεί όλοι οι δισεκατομμυριούχοι για την απομόνωσή τους τόσο ανοιχτά όσο ο μεγιστάνας της ψυχαγωγίας Ντέιβιντ Γκέφεν, που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στα social media με την ανάρτησή του από το πλωτό παλάτι του στο οποίο κλείστηκε για να γλυτώσει από τον κορονοϊό.

«Ηλιοβασίλεμα χθες. Απομονωμένος στις Γρεναδίνες για να αποφύγω τον ιό. Ελπίζω να είστε όλοι ασφαλείς», έγραψε ο ιδρυτής της Dreamworks κάτω από μια φωτογραφία του σκάφους του, αξίας 590 εκατ. δολαρίων, με τον ήλιο να δύει στο φόντο, αλλά μετά την κατακραυγή κατέβασε την ανάρτησή του.

Αυτό τον καιρό, όμως, οι περισσότεροι υπερπλούσιοι είναι απασχολημένοι  με σχέδια για το μέλλον και αγορές ακινήτων σύμφωνα με τις νέες προτεραιότητες, που διαμορφώνει η πανδημία.

Η ανάρτηση του Ντέιβιντ Γκέφεν στο Instagram από τις Γρεναδίνες την οποία κατέβασε μετά την κατακραυγή

Αυτό τον καιρό, όμως, οι περισσότεροι υπερπλούσιοι είναι απασχολημένοι  με σχέδια για το μέλλον και αγορές ακινήτων σύμφωνα με τις νέες προτεραιότητες, που διαμορφώνει η πανδημία.

Όσοι βρίσκονται στην Πάλμα ή στο Μονακό έχουν εκνευριστεί από το lockdown που τους υποχρεώνει να μένουν κλεισμένοι στα διαμερίσματά τους. «Δεν τους επιτρέπεται καν να πάνε στα σκάφη τους», λέει στην Telegraph ο Εντουαρντ ντε Μάλετ Μόργκαν. Και μερικοί που βρίσκονται με τις θαλαμηγούς τους στη Βόρεια Καραϊβική μαζεύουν τα πληρώματά τους για να γυρίσουν πίσω «πριν υποχρεωθούν να σκεφτούν την ασφάλιση για τυφώνα από τον Ιούνιο και μετά», λέει ο βρετανός ειδικός.

Ο Γκέφεν, λοιπόν, μπορεί να κοκορεύται, το σκάφος, όμως, δεν είναι το τέλειο καταφύγιο για όσους αναζητούν ασφάλεια στις μέρες μας μακριά από τον κορονοϊό: «Το φαγητό έρχεται απ’ έξω και σε περίπτωση που κάποιος αρρωστήσει, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα αν χρειαστεί να πάρει άδεια ελλιμενισμού ή να αποβιβάσει άρρωστους επιβάτες», λέει ο Τζέρεμι Τζι, διευθύνων σύμβουλος της μιας μεσιτικής εταιρείας.

Ο Τζι βλέπει κάποιους υπερπλούσιους -με διπλή υπηκοότητα και διαβατήριο του Ισραήλ- διατεθειμένους να πληρώσουν 6 – 18 εκατ. λίρες για  την αγορά μιας μεγάλης βίλας (ή έως και 80.000 λίρες τον μήνα για ενοικίαση) σε εξαιρετικές τοποθεσίες του Ισραήλ όπως το Αρσούφ ή το Χερτσλίγια Πιταού στα οποία τους έλκουν «οι εξαιρετικές υπηρεσίες υγείας, τα μέτρα της καραντίνας και η ασφάλεια».

Πλωτό σινεμά σε παράδεισο για καραντίνα στις Μαλδίβες (Twitter / Bonfire Adventures)

Πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών αναμένεται να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες εβδομάδες, πιστεύει ο Εντουαρντ ντε Μάλετ Μόργκαν, ειδικός της Knight Frank, της διεθνούς εταιρείας συμβούλων real estate.

«Υπάρχει αυξημένη ευαισθησία γύρω από την ηθική του πλούτου και το πώς οι άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας υποστηρίζουν όσους έχουν ανάγκη», υποστηρίζει και προσθέτει: «Είναι πιο περίπλοκο από τον υπερπλούσιο που καταφεύγει σε μακρινά ιδιωτικά νησιά, κάστρα ή σε θαλαμηγούς. Αναλαμβάνουν την ευθύνη τους έναντι του προσωπικού της επιχείρησής τους και των οικογενειών τους».

Και συμπληρώνει: «Τον τελευταίο μήνα μερικές εξαιρετικά πλούσιες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει το Λονδίνο. Οι πλουσιότεροι έχουν ιδιωτικό τζετ, με πλήρωμα, οπότε η μετεγκατάσταση δεν είναι πρόβλημα για αυτούς, μπορούν, άλλωστε, να πάρουν ιατρικά είδη μαζί τους. Συνήθως ταξιδεύουν με μάγειρα, καθαριστή, νταντά, γιατρό, σύμβουλο φυσικής κατάστασης και προσωπικό για την ασφάλειά τους».

Μάλιστα, τώρα υπάρχει ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος από πλούσιους αγοραστές για περιοχές της Καραϊβικής όπως τα νησιά Σεν Μπαρτς, Γρενάδα και Σάντα Λουτσία, που έχουν πολύ λίγα περιστατικά Covid 19 και δεν υπάρχουν θάνατοι (σύμφωνα με το Reuters στις 29 Απριλίου).

Η Villa Albertina στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου

Ο Εντουαρντ ντε Μάλετ Μόργκαν ασχολείται με προσφορές για ακίνητα στα Μπαρμπέιντος, τις Μπαχάμες και το ιδιωτικό νησί Μιστίκ: «Οι ενδιαφερόμενοι κάνουν προσφορές χωρίς καν να δουν το ακίνητο, κάποιοι θέλουν να αγοράσουν τα σπίτια που νοικιάζουν για να αποφύγουν τον κορονοϊό. Σκέφτονται πού θέλουν να είναι αν όλο αυτό ξανασυμβεί», λέει.

Τα μικρά νησιά, όπως το Μιστίκ που δεν έχει πληγεί από τον κορονοϊό, θεωρούνται προφανώς άριστα καταφύγια, αφού απομονώνονται αποτελεσματικά από τον έξω κόσμο σε περιόδους κρίσης και «μπορούν να ελέγχουν τι εισέρχεται και τι εξέρχεται», λέει ο ντε Μάλετ Μόργκαν.

Οι Μαλδίβες υιοθέτησαν μια παρόμοια προσέγγιση. Εχοντας απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο «προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια και ιδιωτικότητα και προσελκύουν VIPs που θέλουν να κάνουν αγορές ακινήτων» λέει ο Σάιμον Μπάρι από τα Harrods Estates, βλέποντας το ενδιαφέρον Βρετανών για βίλες στα πολυτελή νησιωτικά θέρετρα «Soneva Fushi» και «Soneva Jani» στην ατόλη Μπάα και το νησί Μεντχουφαρού αντίστοιχα, που κοστίζουν 3 – 15 εκατ. λίρες, και προσφέρουν «αειφόρο πολυτελές περιβάλλον μακριά από ανθρώπους και ασθένειες».

Στη Σαντορίνη επίσης δεν υπάρχει κρούσμα Covid-19, ενώ οι μεγάλες, πολυτελείς βίλες της Μυκόνου (με μόνο ένα κρούσμα) προκαλούν επίσης το ενδιαφέρον των υπερπλουσίων. «Κοστίζουν από 3 έως 10 εκατ. ευρώ με δυνατότητα φιλοξενίας τουλάχιστον 16 ατόμων συν προσωπικό, με ιδιωτική πισίνα, γυμναστήριο και ασφαλείς χώρους», λέει ο Τζέρεμι Τζι, ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα ακίνητα του νησιού, τη Villa Albertina, 16 υπνοδωματίων, που ενοικιάζεται έναντι 70.000 ευρώ την εβδομάδα.

Τα μεγάλα αγροκτήματα της Μαγιόρκα προκαλούν επίσης το ενδιαφέρον πλούσιων αγοραστών. Το κτηματομεσιτικό γραφείο Engel & Volkers αναφέρει αύξηση 20% σε έρευνες για ακίνητα αξίας έως και 10 εκατ. ευρώ από τότε που η Ισπανία μπήκε στο lockdown στις 15 Μαρτίου.

Τα αυτάρκη «eco fincas» είναι ψηλά στην ατζέντα, όπως ένα εξοχικό σπίτι σε κτήμα πέντε στρεμμάτων στη Σάντα Μαρία, με ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά φωτοβολταϊκά συστήματα του νησιού, θέρμανση μέσω γεωθερμικής αντλίας και άφθονο νερό από δική του πηγή, το οποίο τιμάται 4,9 εκατ. ευρώ.

Το εστιατόριο «Out of the Blue» στο πολυτελές θέρετρο «Soneva Fushi» στην ατόλη Μπάα στις Μαλδίβες

«Οι αγοραστές λένε ότι βλέπουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια σε ένα νησί που μπορεί να ελέγξει ποιος μπαίνει, και οι Βαλεαρίδες είναι ανάμεσα στα μέρη με τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην Ισπανία», λέει ο Χανς Λεντς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Volkers Mallorca Southwest.

«Τα νοσοκομεία δεν έχουν φτάσει σε κρίσιμο όριο πληρότητας, η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων λειτουργεί άριστα και πολλοί άνθρωποι που έχουν επιλέξει τα νησιά των Βαλεαρίδων για την καραντίνα τους βλέπουν τώρα τα πλεονεκτήματα της ζωής των νησιών πιο καθαρά από ποτέ», λέει.

Για την αγορά πολυτελών σπιτιών, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, μπαίνουν πλέον νέα κριτήρια, όπως για παράδειγμα το γυμναστήριο, ενώ ακόμη και στις Αλπεις οι αγοραστές αναζητούν σαλέ με πισίνες και τζακούζι, δαπάνη η οποία στο παρελθόν θεωρείτο υπερβολική, λέει η Καμίλ Λετούβ, συνεργάτης της Athena Advisers.

Ωστόσο, πέρα από τις υπερβολές, οι πλούσιοι αγοραστές κάνουν πρακτικές σκέψεις καθώς αναρωτιούνται πλέον πού και πώς θα ήθελαν να απομονωθούν την επόμενη φορά που θα επιβληθεί ένα lockdown. Και για πολλούς ασφαλέστερη φαντάζει η ζωή στα νησιά… Είναι;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...