Πριν από 43 χρόνια, στις 9 Οκτωβρίου 1980, η Γιόκο Ονο έκανε ένα δωράκι στον σύζυγό της, Τζον Λένον, για τα 40ά γενέθλιά του. Ενα ρολόι Patek Philippe σειράς 2499 – ένα από τα 349 «μοναδικά» τεμάχια που είχε κυκλοφορήσει η εταιρεία κατασκευής του. Αν και η συγκεκριμένη αγορά τής στοίχισε «ένα αστείο ποσόν» (670.000 δολάρια, όμως η περιουσία του ζεύγους υπολογιζόταν σε δεκάδες εκατ. δολάρια), το χρυσό ρολόι αποδείχθηκε γρουσούζικο αντικείμενο. Δεν ξέρουμε καν αν πρόλαβε να το φορέσει ο Λένον στον καρπό του, γνωρίζουμε όμως την ημερομηνία της δολοφονίας του: 8 Δεκεμβρίου 1980 – δηλαδή, δύο μήνες έπειτα από το δώρο της γυναίκας του.
Μετά τον θάνατο του Λένον το ρολόι εκλάπη από έναν σοφέρ της Ονο, κάποιον Κόραλ Κάρσαν, ο οποίος το πούλησε σε νεοϋορκέζο έμπορο κοσμημάτων και πανάκριβων μικροαντικειμένων. Η Repubblica ασχολήθηκε με το θέμα και έδωσε και λεπτομέρειες, ότι αυτός ο Κάρσαν συνελήφθη το 2006 με την κατηγορία της απόπειρας εκβιασμού της Ονο, καθώς της είχε πει ότι ήθελε 2 εκατ. δολάρια για να μη σκοτώσει την ίδια και τον γιο της Σον, γιο και του Λένον φυσικά. Οσο για το ρολόι, μόλις καταγγέλθηκε η κλοπή και το θέμα γνωστοποιήθηκε ευρύτερα, εξαφανίστηκε από την αγορά.
Υστερα απεδείχθη ότι ένας ιταλός συλλέκτης, κάτοικος Χονγκ Κονγκ, το αγόρασε από έναν γερμανικό οίκο δημοπρασιών που δεν υφίσταται πλέον. Το όνομα του Ιταλού παραμένει άγνωστο, «σίγουρα όμως είναι πολύ πλούσιος, αν αναλογιστούμε ότι τον Απρίλιο του 2022 ένα Patek Philippe παρόμοιο με αυτό του Λένον πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s 7,7 εκατ. δολάρια». Το ρολόι του Λένον βγήκε από την κρυψώνα του προ δεκαετίας, όταν η Ονο επικοινώνησε με ελβετική εταιρεία που ανέλαβε την αξιολόγησή του. Το οποίον σημαίνει ότι η Ονο θέλει να το πάρει πίσω από τον Ιταλό ώστε να το πουλήσει η ίδια.
Το δικαστήριο της Γενεύης αποφάσισε ότι όντως ανήκει στην Ονο το ρολόι, καθώς η γιαπωνέζα καλλιτέχνις απέδειξε την ιδιοκτησία του. «Ωστόσο η διαμάχη δεν φαίνεται να επιλύεται. Ο Ιταλός ισχυρίζεται ότι η Ονο έκανε ένα σοβαρό λάθος, καθώς δεν κατήγγειλε την κλοπή του ρολογιού εντός τριετίας όπως απαιτεί η νομοθεσία της Νέας Υόρκης». Ετσι ο συλλέκτης αντεπετέθη νομικά, με άσκηση έφεσης κατά της αποφάσεως του ελβετικού δικαστηρίου. Το έργο, λοιπόν, συνεχίζεται.
Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η Ονο θέλει να ξαναπιάσει στα χέρια της το ρολόι. Χωρίς συναισθηματισμούς. Καρπού αγαπητής ανδρικής χειρός μη υπάρχοντος, σκοπεύει να το πουλήσει και να καρπωθεί η ίδια «ένα βουνό χρυσάφι». Με σαφέστερη διατύπωση ας πούμε ότι η Ονο υπολογίζει να εισπράξει 4-5 εκατ. δολάρια, αν και κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να βάλει και περισσότερα λεφτά στο ταμείο της.
Υπάρχουν, εξάλλου, τα ιστορικά προηγούμενα. Το ρολόι που φορούσε ο Πολ Νιούμαν, ένα Rolex Daytona, πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2017 για 17,8 εκατ. δολάρια. Και στον Νιούμαν το είχε χαρίσει η γυναίκα του. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, το ρολόι του Λένον να βγει σε δημοπρασία και να σπάσει κάθε ρεκόρ, εφ’ όσον ο ιταλός συλλέκτης δεν δικαιωθεί δικαστικώς. Διότι σε τέτοια περίπτωση το πράγμα αλλάζει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News