Διεθνής ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας (ETH) και το Πανεπιστήμιο Aalto στη Φιλανδία πραγματοποίησαν μεγάλη έρευνα για τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τα πληκτρολόγια. Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΕΤΗ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη χρήση υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και tablets 37 χιλιάδων ατόμων κάθε ηλικίας από 160 χώρες.
Οπως αναφέρεται στη μελέτη, η ταχύτητα με την οποία γράφουν τα νέα παιδιά στα εικονικά πληκτρολόγια των κινητών τηλεφώνων και των τάμπλετ όχι μόνο ξεπερνάει εκείνη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας αλλά έχει φθάσει πλέον στα ίδια επίπεδα με την ταχύτητα με την οποία γράφει ο μέσος χρήστης ενός υπολογιστή στα… πραγματικά πληκτρολόγια. Μάλιστα σύμφωνα με τη μελέτη τα νέα παιδιά πολύ σύντομα θα καταφέρουν να γράφουν ταχύτερα στα εικονικά πληκτρολόγια από την ταχύτητα με την οποία γράφουμε στα πληκτρολόγια των υπολογιστών.
Τα παιδιά 10-19 ετών αυτή τη στιγμή γράφουν στα εικονικά πληκτρολόγια κατά μέσο όρο 10 λέξεις περισσότερες το λεπτό από ό,τι οι γονείς τους. Οι επιδόσεις αυτές αφορούν άτομα που γράφουν στα εικονικά πληκτρολόγια και με τους δύο αντίχειρες ταυτόχρονα. «Μείναμε έκπληκτοι διαπιστώνοντας ότι όσοι χρησιμοποιούν και τους δύο αντίχειρες στα εικονικά πληκτρολόγια καταφέρνουν να γράψουν κατά μέσο όρο 38 λέξεις το λεπτό που είναι επίδοση που σχεδόν αγγίζει τις επιδόσεις που καταγράφηκαν σε αντίστοιχου μεγέθους μελέτη για την χρήση των πραγματικών πληκτρολογίων» αναφέρει η Αννα Φέιτ του ETH, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές έμειναν με ανοικτό το στόμα όταν είδαν κάποιον να γράφει στο εικονικό πληκτρολόγιο του 85 λέξεις το λεπτό!
Αλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης που εν πολλοίς εξηγεί αυτή την εξέλιξη είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ κατά μέσο όρο έξι ώρες ημερησίως. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη η επιδεξιότητα που αποκτούν όσοι χρησιμοποιούν πολύ τις φορητές συσκευές στο γράψιμο στα εικονικά πληκτρολόγια. Οπως διαπιστώθηκε στη μελέτη, σύμμαχος στο γρήγορο αλλά και χωρίς λάθη γράψιμο στα εικονικά πληκτρολόγια είναι τα προγράμματα γλωσσικού και ορθογραφικού ελέγχου (autocorrect) και όχι τα προγράμματα που προτείνουν λέξεις γιατί με αυτά ο χρήστης χάνει χρόνο μέχρι να σκεφτεί και να αποφασίσει ποια λέξη να χρησιμοποιήσει τελικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News