Ούτε μία εβδομάδα δεν έχει περάσει από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και γίνεται ολοένα και πιο φανερό, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν οδεύει προς μία ιστορική ήττα. Μπορεί να κερδίσει όλες τις μάχες, αλλά θα χάσει τον πόλεμο, γράφει ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι, στον Guardian.
Ο 45χρονος ισραηλινός φιλόσοφος και ιστορικός, σημειώνει ότι το όνειρο του Πούτιν να ξαναχτίσει τη ρωσική αυτοκρατορία, βασιζόταν πάντα σε ένα μεγάλο ψέμα: ότι η Ουκρανία δεν είναι αληθινό έθνος, οι Ουκρανοί δεν είναι αληθινός λαός και ότι οι κάτοικοι του Κιέβου, του Χαρκόβου και του Λβιβ λαχταρούν για τεθούν υπό την κυριαρχία της Μόσχας.
«Πρόκειται για το απόλυτο ψέμα: η Ουκρανία είναι ένα έθνος με περισσότερα από 1.000 χρόνια ιστορίας και το Κίεβο ήταν μεγάλη μητρόπολη όταν ακόμα η Μόσχα δεν ήταν καν χωριό. Αλλά ο ρώσος τύραννος, έχει πει αυτό το ψέμα τόσες φορές, που προφανώς έχει να φτάσει να το πιστεύει ο ίδιος».
Οταν σχεδίαζε την εισβολή της Ουκρανίας, ο Πούτιν μπορούσε να βασιστεί σε πολλά δεδομένα, λέει ο Χαράρι. Ηξερε ότι στρατιωτικά, η Ουκρανία είναι νάνος μπροστά στη Ρωσία. Ηξερε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατό στην Ουκρανία. Ηξερε ότι η ευρωπαϊκή εξάρτηση στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο θα έκανε χώρες όπως η Γερμανία, να διστάσουν να εφαρμόσουν αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Βασισμένος σε αυτά τα δεδομένα, το σχέδιό του ήταν να χτυπήσει την Ουκρανία άμεσα και σκληρά, να ρίξει την κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσει το δικό του «καθεστώς-μαριονέτα».
Ομως, δεν είχε υπολογίσει, συνεχίζει ο Χαράρι, τον παράγοντα ουκρανικός λαός. Οπως έμαθαν οι Αμερικανοί στο Ιράκ και οι Σοβιετικοί στο Αφγανιστάν, είναι πολύ πιο εύκολο να κατακτήσεις μία χώρα από το να την κρατήσεις υπό την κατοχή σου. Ο Πούτιν ήξερε ότι έχει τη δύναμη να κατακτήσει την Ουκρανία. Αλλά θα δέχονταν οι Ουκρανοί το καθεστώς της Μόσχας; Ο Πούτιν «έπαιξε στοίχημα» ότι θα το δέχονταν. Αλλωστε, αυτό έλεγε συνέχεια, ότι η Ουκρανία δεν είναι αληθινό έθνος και οι Ουκρανοί δεν είναι αληθινός λαός. Το 2014, άλλωστε, σχεδόν κανείς δεν αντιστάθηκε στους ρώσους εισβολές στην Κριμαία. Γιατί να άλλαζε κάτι οκτώ χρόνια αργότερα;
Αλλά κάθε μέρα που περνά, φαίνεται πως ο Πούτιν χάνει το στοίχημα. Ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται με όλη του την καρδιά, κερδίζοντας τον θαυμασμό του πλανήτη -και κερδίζοντας τον πόλεμο. Τους περιμένουν πολλές σκοτεινές ημέρες. Οι Ρώσοι μπορεί να κατακτήσουν όλη την Ουκρανία. Αλλά για να κερδίσουν τον πόλεμο, οι Ρώσοι θα πρέπει να κρατήσουν την Ουκρανία υπό την κατοχή τους και για να το κάνουν αυτό, πρέπει να τους αφήσουν οι Ουκρανοί. Αυτό φαίνεται ολοένα και πιο απίθανο να συμβεί, σημειώνει ο Χαράρι.
Το μίσος γίνεται εθνικός θησαυρός
Κάθε ρωσικό τανκ που καταστρέφεται και κάθε ρώσος στρατιώτης που σκοτώνεται, δυναμώνει το κουράγιο των Ουκρανών να αντισταθούν. Και κάθε Ουκρανός που σκοτώνεται, μεγαλώνει το μίσος των Ουκρανών για τους εισβολείς, λέει χαρακτηριστικά.
«Το μίσος είναι το χειρότερο συναίσθημα. Αλλά για καταπιεσμένα έθνη, είναι ένας κρυφός θησαυρός, γράφει ο ισραηλινός ιστορικός. Καλά κρυμμένο στην καρδιά τους, το μίσος μπορεί να τροφοδοτεί την αντίσταση για γενιές ολόκληρες. Για να ξαναδημιουργήσει τη ρωσική αυτοκρατορία, ο Πούτιν χρειάζεται μία σχεδόν αναίμακτη νίκη, που θα οδηγήσει σε μία κατοχή χωρίς μίσος. Αλλά χύνοντας ολοένα και περισσότερο ουκρανικό αίμα, ο Πούτιν διασφαλίζει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Δεν θα είναι το όνομα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ γραμμένο στο πιστοποιητικό θανάτου της ρωσικής αυτοκρατορίας, αλλά του Πούτιν, τονίζει ο Χαράρι. «Ο Γκορμπατσόφ άφησε τους Ουκρανούς και τους Ρώσους να αισθάνονται σαν αδέλφια. Ο Πούτιν τους έχει κάνει εχθρούς και έχει κάνει τα πάντα για να μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα έθνος που θα βρίσκεται πάντα απέναντι στη Ρωσία».
Το «άντε γ…» που έμεινε στην Ιστορία
Τα έθνη χτίζονται πάνω σε ιστορίες, συνεχίζει ο Χαράρι. Κάθε μέρα που περνά, γεννιούνται περισσότερες ιστορίες, τις οποίες οι Ουκρανοί δεν θα θυμούνται μόνο τις επόμενες σκοτεινές ημέρες, αλλά τις επόμενες δεκαετίες και γενιές. Ο πρόεδρος που αρνήθηκε να φύγει από τη χώρα και από ηθοποιός έγινε ήρωας, οι στρατιώτες στο Φιδονήσι που είπαν στο ρωσικό πολεμικό «άντε γ…», οι πολίτες που στάθηκαν μπροστά στα ρωσικά τανκς και τα σταμάτησαν στον δρόμο. Αυτό είναι το υλικό από το οποίο χτίζονται τα έθνη. Μακροπρόθεσμα, αυτές οι ιστορίες έχουν μεγαλύτερη αξία από τα τανκς.
Ο ρώσος τύραννος, τονίζει ο Χαράρι, τα ξέρει όλα αυτά καλύτερα από τον καθένα. Οταν ήταν μικρός, μεγάλωσε με ιστορίες για τις γερμανικές θηριωδίες και το θάρρος των Ρώσων στην πολιορκία του Λένινγκραντ. Τώρα, δημιουργεί ο ίδιος παρόμοιες ιστορίες, αλλά πλέον έχει δώσει στον εαυτό του τον ρόλο του Χίτλερ.
«Οι ιστορίες για το θάρρος των Ουκρανών δίνουν αποφασιστικότητα, όχι μόνο στους Ουκρανούς, αλλά σε όλο τον κόσμο. Δίνουν θάρρος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στην αμερικανική κυβέρνηση, ακόμα και στους καταπιεσμένους πολίτες στη Ρωσία, επισημαίνει ο ισραηλινός στοχαστής.
Οι Ουκρανοί εμπνέουν
«Αν οι Ουκρανοί τολμούν να σταματήσουν ένα τανκ με τα γυμνά τους χέρια, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να τολμήσει να τους δώσει αντιαρματικούς πυραύλους, η αμερικανική κυβέρνηση να τολμήσει να αποκλείσει τη Ρωσία από το Swift και οι ρώσοι πολίτες μπορούν να τολμήσουν να διαδηλώσουν ενάντια σε έναν αλόγιστο πόλεμο.
Μπορούμε όλοι να εμπνευστούμε να κάνουμε κάτι, είτε είναι μία δωρεά, ή να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες ή να τους βοηθήσουμε με κάποιον τρόπο στον αγώνα τους online. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθορίσει το μέλλον όλου του κόσμου. Αν επιτρέψουμε στην τυραννία και την επιθετικότητα να κερδίσουν, όλοι θα υποφέρουμε από τις συνέπειες. Δεν έχει νόημα να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές. Ηρθε η ώρα να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να μετρηθούμε.
Δυστυχώς, αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ. Με διαφορετικές μορφές, μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια. Αλλά το πιο σημαντικό ζήτημα έχει ήδη λυθεί. Οι τελευταίες ημέρες έχουν αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι η Ουκρανία είναι ένα απόλυτα αληθινό έθνος, ότι οι Ουκρανοί είναι ένας απόλυτα αληθινός λαός και ότι σίγουρα δεν θέλουν να ζήσουν σε μία νέα ρωσική αυτοκρατορία. Το βασικό ερώτημα πλέον, είναι πόσο καιρό θα χρειαστεί να διαπεράσει αυτό το μήνυμα τα χοντρά τείχη του Κρεμλίνου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News