748
Η Οπρα, οι Μπέκαμ και το ζεύγος Χανκς περιλαμβάνονται στους πελάτες του Graff που «εκτέθηκαν» | CreativeProtagon

Χάκερ κλέβουν στοιχεία διασήμων πελατών των κοσμηματοπωλείων Graff

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 17:22
Η Οπρα, οι Μπέκαμ και το ζεύγος Χανκς περιλαμβάνονται στους πελάτες του Graff που «εκτέθηκαν»
|CreativeProtagon

Χάκερ κλέβουν στοιχεία διασήμων πελατών των κοσμηματοπωλείων Graff

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 17:22

Στο πελατολόγιο του Graff συγκαταλέγονται σταρ του Χόλιγουντ, μεγιστάνες, μέλη βασιλικών οικογενειών και διασημότητες από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, το διάσημο όσο και η πελατεία του κοσμηματοπωλείο με έδρα το Λονδίνο χρειάστηκε να κατεβάσει τα φτερά του και να διαπραγματευτεί με μια άθλια σπείρα κυβερνοχάκερ.

Αυτή τη φορά η Conti, η διαβόητη σπείρα που κάνει κυβερνοεπιθέσεις σε νοσοκομεία και κρατικές υπηρεσίες στη Βρετανία, κατάφερε να κλέψει δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα του Graff, με στόχο να απαιτήσει λύτρα που πιστεύεται ότι ανέρχονται σε εκατομμύρια λίρες.

Η σπείρα, που φέρεται να δρα από τη Ρωσία, άρχισε να διαρρέει στο «σκοτεινό web» μερικά από τα έγγραφα, στα οποία αναφέρονται διάσημα ονόματα, όπως του Ντόναλντ Τραμπ, του Ντέιβιντ και της Βικτόρια Μπέκαμ, του Τομ Χανκς και της Οπρα Γουίνφρεϊ, αναφέρει δημοσίευμα των Times.

Ο 83χρονος Λόρενς Γκραφ είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους κοσμηματοπώλες του κόσμου (Facebook/Graff)

Η Conti υποστηρίζει ότι οι απόρρητες πληροφορίες, που έχει αποσπάσει για περίπου 11.000 πελάτες του Graff, αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των κλεμμένων εγγράφων. Ωστόσο η εκπρόσωπος του κοσμηματοπωλείου ανέφερε ότι τα προσωπικά δεδομένα των περισσότερων από αυτούς τους πελάτες δεν χάθηκαν. Τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει αποκαλύπτουν το όνομά τους και σε «κάποιες λίγες περιπτώσεις» τη διεύθυνση κατοικίας τους.

Η Graff είναι οικογενειακή επιχείρηση και ιδρύθηκε το 1960 στο Λονδίνο από τον Λόρενς Γκραφ. Ο δημιουργός της είχε μαθητεύσει προηγουμένως στο Χάτον Γκάρντεν, λονδρέζικη συνοικία όπου από τις αρχές του 19ου αιώνα αναπτύχθηκε το εμπόριο χρυσού, διαμαντιών και άλλων πολύτιμων λίθων, και σήμερα στεγάζονται σχεδόν 300 σχετικές επιχειρήσεις και περισσότερα από 55 καταστήματα ρολογιών και κοσμημάτων.

Ο 83χρονος Λόρενς Γκραφ διαθέτει σήμερα περισσότερα από 50 υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο και η περιουσία του ανέρχεται σε 3,2 δισ. λίρες. Η εφημερίδα The Mail on Sunday, η πρώτη που δημοσίευσε την κλοπή, έγραψε ότι στα κλεμμένα έγγραφα περιλαμβάνονται λίστες, αποδείξεις, τιμολόγια και πιστωτικά σημειώματα.

Το υποκατάστημα της αλυσίδας Graff στο Παρίσι άνοιξε στο ξενοδοχείο Ritz (Facebook/Graff)

Στις λίστες φέρεται ότι συμπεριλαμβάνονται επίσης τα ονόματα των ηθοποιών Σάμιουελ Τζάκσον και Αλεκ Μπάλντουιν, όπως και του πρώην αφεντικού της πολυεθνικής εταιρείας Topshop σερ Φίλιπ Γκριν, του παλιού ποδοσφαιριστή Φρανκ Λάμπαρντ και της κληρονόμου της Formula One Ταμάρα Εκλστόουν.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν δύο διευθύνσεις της Οπρα και επτά του Ντόναλντ και της Μελάνια Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έχει αγοράσει για την σύζυγό του ένα μονόπετρο αρραβώνων 15 καρατίων έναντι ενός εκατομμυρίου λιρών και ένα δαχτυλίδι 25 καρατίων για τη δέκατη επέτειο του γάμου τους, αξίας 2,8 εκατ. λιρών.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη η διεύθυνση στη Νέα Υόρκη του πιο πλούσιου ανθρώπου στη Βρετανία, του 64χρονου ουκρανικής καταγωγής μεγιστάνα σερ Λεν Μπλαβάτνικ (δραστηριοποιείται  στον χώρο της ενέργειας και του αλουμινίου) όπως και η διεύθυνση του Τζορτζ Σόρος. Αναφέρονται επίσης τα ονόματα του σαουδάραβα διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του ηγεμόνα του Ντουμπάι Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ-Μακτούμ.

Δεν έχει γίνει γνωστό το ποσόν των λύτρων που έχει ζητήσει η Conti από τον οίκο Graff, αλλά οι πρώτες πληροφορίες διέρρευσαν στον «σκοτεινό» ιστό, ένα μέρος του Διαδικτύου η πρόσβαση στο οποίο απαιτεί ειδικό πρόγραμμα περιήγησης και είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται από εγκληματίες, γράφει  ο Τομ Νοουλς στους The Times.

Τα κοσμηματοπωλεία της αλυσίδας Graff προμηθεύουν την υψηλή πελατεία τους με πανάκριβα κοσμήματα (Facebook / Graff)

Ειδικοί κυβερνοασφάλειας δήλωσαν ότι οι χάκερ γνωρίζουν πως μετά την κυβερνοεπίθεση σε μια εταιρεία με τόσο υψηλή πελατεία είναι πιο πιθανό να πληρωθούν τα λύτρα ενισχύοντας την (κακή) φήμη της σπείρας: «Ηταν μια έξυπνα στοχευμένη επίθεση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα τραβούσε την προσοχή και θα έκανε πολλούς ανθρώπους να φοβούνται ότι τα προσωπικά δεδομένα τους θα κυκλοφορήσουν στο “σκοτεινό” Διαδίκτυο και θα βρεθούν σε λάθος χέρια. Οταν στοχοποιούνται διασημότητες προκαλείται μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον Τύπο και αυξάνεται οι πιθανότητα να πληρωθούν τα λύτρα», δήλωσε σχετικά ο Τζέικ Μουρ, εκ μέρους της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET.

Εκπρόσωπος του Graff δήλωσε ακόμη: «Δυστυχώς εμείς, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις βρεθήκαμε πρόσφατα στο στόχαστρο μιας περίπλοκης, αν και περιορισμένης κυβερνοεπίθεσης. Ειδοποιηθήκαμε από τα συστήματα ασφαλείας μας, πράγμα που μας επέτρεψε να αντιδράσουμε γρήγορα και να κλείσουμε το δίκτυό μας. Εχουμε ενημερώσει τα άτομα των οποίων τα προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν και για το τι μέτρα πρέπει να λάβουν». Πρόσθεσε, τέλος, ότι κατάφεραν να επισκευάσουν και να επανεκκινήσουν τα συστήματά τους «μέσα σε λίγες ημέρες και, το πιο σημαντικό, χωρίς ανεπανόρθωτη απώλεια δεδομένων»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...