Όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της καθημερινότητας μας εξαρτάται από την λειτουργία των κάθε είδους μπαταριών που παρέχουν ενέργεια στις περισσότερες συσκευές που χρησιμοποιούμε εντός και εκτός σπιτιού. Εσχάτως στις ζωές των ανθρώπων προστίθενται και οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κάνουν πολύ δυναμική είσοδο στην αγορά τα τελευταία χρόνια.
Για αυτόν τον σκοπό ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βελτιώνουν την τεχνολογία των μπαταριών. Συχνά παρουσιάζονται κάποιες μπαταρίες που αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια και είτε οι δημιουργοί τους, είτε κάποιοι ειδικοί, είτε τα μίντια τους δίνουν το χαρακτηρισμό του «ιερού δισκοπότηρου».
Μια τέτοια περίπτωση έχουμε ξανά μπροστά μας με μια μπαταρία που κατασκεύασε ερευνητική ομάδα της Σχολής Μηχανολογίας και Εφαρμοσμένης Επιστήμης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και προορίζεται για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Independent η νέα μπαταρία προσφέρει λύσεις στις αδυναμίες που παρουσιάζουν οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα και είναι μπαταρίες ιόντων-λιθίου.
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με μπαταρίες τεχνολογίας λιθίου και μετάλλου οι οποίες στις δοκιμές αποδείχτηκαν πιο αποδοτικές, πιο ανθεκτικές και κυρίως ταχύτερης φόρτισης. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature»» οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μπαταρία τους έχει διάρκεια ζωής 70%-100% μεγαλύτερη από τις σημερινές μπαταρίες και φορτίζει πλήρως σε διάστημα είκοσι λεπτών όταν οι σημερινές μπαταρίες χρειάζονται 6-8 ώρες.
«Η μπαταρία λιθίου μετάλλου θεωρείται ιερό δισκοπότηρο στον τομέα της χημείας μπαταριών εξαιτίας της υψηλής ενεργειακής της απόδοσης. Το πρόβλημα με αυτές τις μπαταρίες είναι η σταθερότητα της λειτουργίας τους. Όμως μελετώντας τις αρχές της θερμοδυναμικής τους μπορούμε να τις ξεκλειδώσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις τεράστιες δυνατότητες τους» δηλώνει ο Ξιν Λιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος αυτής της έρευνας είναι το αντικείμενο της έμπνευσης των ερευνητών. Η διάταξη της νέας μπαταρίας αποτελείται από διαφορετικά επίπεδα στα οποία τοποθετούνται οι ηλεκτρολύτες. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές αυτό γίνεται με τον τρόπο που τοποθετούνται τα υλικά στον δημοφιλή σε πολλές χώρες τύπο σάντουιτς BLT. Πρόκειται για ένα σάντουιτς με μπέικον, μαρούλι και τομάτα που τοποθετούνται σε στρώσεις συνήθως μέσα σε αρκετές φέτες ψωμιού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News