353
Θεριζοαλωνιστική μηχανή συλλέγει το σιτάρι από χωράφι στη Γαλλία (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Pascal Rossignol

Βρετανία: Μεταλλαγμένο σιτάρι για «πιο υγιεινό» ψωμί

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 18:16
Θεριζοαλωνιστική μηχανή συλλέγει το σιτάρι από χωράφι στη Γαλλία (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Pascal Rossignol

Βρετανία: Μεταλλαγμένο σιτάρι για «πιο υγιεινό» ψωμί

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 18:16

Βρετανοί επιστήμονες θα καλλιεργήσουν ένα νέο στέλεχος σιταριού, χρησιμοποιώντας μια τεχνική γενετικής επεξεργασίας, με στόχο να δημιουργήσουν πιο υγιεινό ψωμί.

Οι δοκιμές θα είναι οι πρώτες που θα γίνουν στην Ευρώπη για σιτάρι που έχει υποστεί γενετική επεξεργασία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Crispr, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Η μοριακή τεχνική απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ωστόσο μετά το Brexit οι Βρετανοί δεν έχουν πια δεσμεύσεις που να τους εμποδίζουν να πειραματιστούν σε νέες τεχνολογίες στον γεωργικό τομέα.

Οι δοκιμές, οι οποίες θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την κυβέρνηση, θα διεξαχθούν από το Ερευνητικό Κέντρο Rothamsted στο Χέρτφορντσάιρ. Ωστόσο, για τα πειράματα το κέντρο έχει λάβει άδεια από το τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του αρμόδιου υπουργείου.

Η ασπαραγίνη

Οι σπόροι έχουν τροποποιηθεί με ένα γονίδιο, που στόχο έχει να μειώσει τα επίπεδα ενός φυσικού αμινοξέος του σιταριού που ονομάζεται ασπαραγίνη, το οποίο ευνοεί την εκδήλωση καρκίνου.

Οταν το σιτάρι χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, η ασπαραγίνη μετατρέπεται σε ακρυλαμίδιο, το οποίο θεωρείται καρκινογόνο, όπως υπογραμμίζουν οι Times.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νάιτζελ Χάλφορντ, επικεφαλής του εγχειρήματος, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί πιο υγιεινό σιτάρι, το οποίο παράλληλα δεν θα θεωρείται ότι είναι γενετικά τροποποιημένο, ενώ η μετάλλαξη δεν θα επηρεάζει τη γεύση του.

Η μέθοδος της γενετικής τροποποίησης, με την οποία δημιουργούνται τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, περιλαμβάνει μεταφορά γονιδίων από το ένα φυτό στο άλλο και μάλιστα μερικές φορές σε μη συγγενικά είδη. Δηλαδή σε φυτά προστίθενται γενετικές οδηγίες από βακτήρια ή και άλλους μικροοργανισμούς.

Η μέθοδος Crispr

Με τη μέθοδο Crispr, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα επιτρέπεται η επεξεργασία του γενετικού υλικού ενός φυτού, χωρίς όμως να προστεθούν σε αυτό γονίδια από άλλο. Αρα, τα φυτά αυτά δεν θα περιέχουν ίχνη ξένου DNA.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Crispr είναι τελείως διαφορετική από τη συμβατική γενετική τροποποίηση, καθώς οι αλλαγές που θα προκύψουν θα μπορούσαν να συμβούν και μέσω της φυσικής εξέλιξης.

Το 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι οι καλλιέργειες που έχουν υποστεί επεξεργασία με τη μέθοδο Crispr, θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τους συμβατικά γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες αντέδρασαν, λέγοντας ότι αυτό θα επιβραδύνει την έρευνα στον γεωργικό τομέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...