Δεσμούς με υψηλά ιστάμενα στελέχη αλλά και οργανώσεις των Συντηρητικών στη Βρετανία έχει αποκτήσει η κόρη ενός ρώσου τραπεζίτη ο οποίος, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Times, φέρεται να συνεργάζεται με την FSB, τη μυστική υπηρεσία της πατρίδας του (η FSB είναι απόγονος της KGB). Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη λονδρέζικη εφημερίδα, η Ιλμα Μπογκντάν έχει αρκετές γνωριμίες ακόμα και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον!
Η 34χρονη καλλονή με σπουδές στο Χάρβαρντ, στο Kings College και το Κέιμπριτζ, είχε επαφές με βρετανούς πολιτικούς του Συντηρητικού Κόμματος, όπως ο Σατζίντ Τζάβιντ, πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν υπουργός Υγείας, η Σουέλα Μπρέιβερμαν νέα Γενική Εισαγγελέας και υφυπουργός για το Brexit στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, ο Μαρκ Σπένσερ, επικεφαλής Συντονισμού της Βουλής των Κοινοτήτων, καθώς και ο πατέρας του πρωθυπουργού, Στάνλεϊ Τζόνσον, μέσω των ρόλων της σε ομάδες, που συνδέονται με τους Συντηρητικούς.
Ο πατέρας της Ιλμα, Λεονίντ Μπογκντάν, είναι ρώσος τραπεζίτης, τον οποίο κατηγόρησε φέτος ο βουλευτής των Εργατικών Λίαμ Μπερν, ότι «προέρχεται σίγουρα από την FSB».
Η Ιλμα Μπογκντάν πραγματοποίησε την πρακτική της και στα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου, ενώ επίσης είχε και έναν ρόλο στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας των Συντηρητικών (κορυφαία μέλη του οποίου είναι ο βουλευτής Τζέρεμι Χαντ -υπήρξε υπουργός Υγείας και το 2018 μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών – και ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ). Με αυτό τον ρόλο τον Νοέμβριο του 2020 η Μπογκντάν συμμετείχε σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με τον Μαρκ Σπένσερ, τότε επικεφαλής του κοινοβουλίου.
Η Μπογκντάν διατηρούσε επίσης εθελοντικά έναν διοικητικό ρόλο στο γραφείο των Γυναικών του Συντηρητικού Κόμματος, συμμετείχε στους Φίλους των Συντηρητικών της Ινδίας και στη φοιτητική οργάνωση του Συντηρητικού Κόμματος στο Κέιμπριτζ, της οποίας ήταν γραμματέας. Επίσης, πριν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε εργαστεί σε δύο ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στο κρατικό Tass αρχικά και έπειτα στο RIA Novosti.
«Δεν υποστηρίζω την εισβολή»
Υπερασπιζόμενη τον πατέρα της, η Ιλμα Μπογκντάν είπε στην Daily Telegraph ότι ο ρώσος τραπεζίτης είχε «απολύτως μηδενική» σχέση με το FSB ή το Κρεμλίνο, λέγοντας ότι η καταγγελία ήταν γελοία. Και την περασμένη εβδομάδα έγραψε στο Twitter: «Δεν υποστηρίζω την απόφαση του Κρεμλίνου να εισβάλει στην Ουκρανία, μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα».
Ο Λίαμ Μπερν προειδοποίησε όλα τα κόμματα ότι «είναι πλέον ζωτικής σημασίας» να προσπαθήσουν να βεβαιωθούν ότι «δεν βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να δέχονται ξένες επιρροές» από εξελιγμένες και πολύ καλά συγκαλυμμένες επιχειρήσεις. «Απλώς δεν μπορούμε πλέον να συμπεριφερόμαστε στο εξωτερικό σαν αθώοι σε έναν κόσμο που δεν είναι αθώος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News