Τη χρήση του νέου φαρμάκου που παρατείνει τη ζωή των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο, ενέκριναν οι βρετανικές αρχές τη Δευτέρα.
Πρόκειται για το φάρμακο Enhertu (τραστουζουµάµπη δερουξτεκάνη), μία ενέσιμη θεραπεία αντισωμάτων, που θα χορηγείται πλέον σε 600 γυναίκες τον χρόνο, στη Βρετανία.
Κάθε χρόνο στη Βρετανία πεθαίνουν 11.500 γυναίκες από καρκίνο του μαστού.
Στις κλινικές δοκιμές, το φάρμακο των AstraZeneca και Daiichi Sankyo έχει αποδειχθεί ότι σταματά την εξάπλωση των καρκινικών όγκων και χαρίζει αρκετούς μήνες ζωής στις ασθενείς.
Οι γυναίκες που θα το λάβουν έχουν καρκίνο τύπου HER2-θετικό, οι οποίες βγαίνουν θετικές στο τεστ για την πρωτεΐνη HER2, δηλαδή στο ένα πέμπτο περίπου των ασθενών. Αυτή η πρωτεΐνη βοηθά στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Οι ασθενείς θα έχουν δικαίωμα να λάβουν το φάρμακο αν ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες, αν δεν μπορεί να γίνει επέμβαση ή αν ο καρκίνος τους είναι μεταστατικός.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το φάρμακο μείωσε κατά 49% τον κίνδυνο επιδείνωσης του καρκίνου και επίσης μείωσε κατά 36% τον κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση πάντα με την κλασική χημειοθεραπεία.
Η επιβίωση του ασθενούς χωρίς επιδείνωση της νόσου (η περίοδος κατά την οποία ο όγκος ήταν σταθερός ή συρρικνώθηκε και δεν είχε ξεκινήσει να χειροτερεύει η κατάστασή του) αυξήθηκε από 5,4 μήνες κατά μέσο όρο στην περίπτωση της χημειοθεραπείας, σε 10,1 μήνες με τη λήψη του Enhertu, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε.
Στις ασθενείς με ορμονοευαίσθητο καρκίνο (που είναι και οι περισσότερες), ο μέσος χρόνος επιβίωσης αυξήθηκε από 17,5 μήνες με τη χημειοθεραπεία, σε 23,9 μήνες, δηλαδή κατά τουλάχιστον μισό έτος (6,4 μήνες), ενώ και στη μικρότερη ομάδα ασθενών με όγκους μη ευαίσθητους στις ορμόνες, η επέκταση του χρόνου επιβίωσης ήταν ανάλογος (6,3 μήνες).
Το Enhertu στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα με επιτυχία και ακρίβεια λέιζερ, και ως εκ τούτου μπορεί και επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου και παρατείνει τη διάρκεια της ζωής της ασθενούς. Χορηγείται ενδοφλέβια κάθε τρεις εβδομάδες.
Τα φάρμακα νέας γενιάς αυτού του είδους στοχεύουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα και έχουν λιγότερες παρενέργειες, έτσι μπορούν να χορηγηθούν σε μεγαλύτερες δόσεις από τις παλιότερες μορφές χημειοθεραπείας.
Σύμφωνα με τους Times, το κόστος του φαρμάκου φτάνει τις 118.000 λίρες ανά θεραπεία, αλλά η AstraZeneca κάνει σημαντική έκπτωση στο βρετανικό ΕΣΥ.
Ως φάρμακο είχε ήδη εγκριθεί το 2019 από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, και λίγο αργότερα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), για ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου, με θετικό HER2 καρκίνο του μαστού (περίπου το 15% του συνόλου των ασθενών).
Το ίδιο φάρμακο έδειξε θεαματικά αποτελέσματα και σε ασθενείς με καρκίνο του ορθού, ενώ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενήλικες ασθενείς με προχωρημένο HER2-θετικό γαστρικό ή γαστροοισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα (GEJ), οι οποίοι έχουν λάβει προηγούμενη θεραπευτική αγωγή με βάση την τραστουζουμάμπη.
Διευκρινίζεται ότι το Enhertu κυκλοφορεί στην Ελλάδα και η άδειά του αφορά τη χορήγηση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού (θετικό HER 2).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News