921
| CreativeProtagon

Βουητό στα αυτιά; Μπορεί να φταίει ο θόρυβος από τον δρόμο

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2023, 14:01

Βουητό στα αυτιά; Μπορεί να φταίει ο θόρυβος από τον δρόμο

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2023, 14:01

Κλείνοντας τα μάτια, μέσα στο σκοτάδι, περιμένεις να βυθιστείς στο απόλυτο… τίποτα. Ο ύπνος, όμως, δεν έρχεται ποτέ. Ενα έντονο βουητό στο αυτιά, που μοιάζει με κουδούνισμα ή με τον ήχο της παλιάς τηλεόρασης όταν δείχνει «χιόνια», προκαλεί εκνευρισμό. Και το χειρότερο είναι ότι ο ίδιος θόρυβος στα αυτιά επανέρχεται, εκείνες τις στιγμές που αναζητάς ησυχία.

Οι εμβοές, όπως ονομάζεται αυτός ο ενοχλητικός (εσωτερικός) ήχος, ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και μπορεί να οφείλεται οι ποικίλες αιτίες. Εντούτοις, νέα μελέτη δείχνει ότι είναι πιθανόν να υπάρχει ένας κοινός επιβαρυντικός παράγοντας: Η έκθεση στον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας που ταξιδεύει έως τα σπίτια.

Η έρευνα

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Health Perspectives», διεξήχθη στη Δανία. Στόχος της ήταν να εξετάσει τη σύνδεση μεταξύ του θορύβου στους δρόμους και των επιπέδων της εμβοής. Στο πλαίσιο αυτό, μελετήθηκαν δεδομένα από 3,5 εκατομμύρια Δανούς, ηλικίας 30 ετών και άνω, την περίοδο 2000-2017. Σε αυτό το διάστημα, 40.692 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με εμβοές.

Οι ερευνητές, «σκαλίζοντας» την επιφάνεια των πρώτων αυτών σημαντικών στοιχείων που συνέλλεξαν, και αναζητώντας τα αίτια, υπολόγισαν τη στάθμη του θορύβου στην πιο ήσυχη πρόσοψη των κατοικιών των συμμετεχόντων στην έρευνα. Και αυτό διότι κατά κανόνα, οι άνθρωποι επιλέγουν τα πιο ήρεμα δωμάτια των σπιτιών τους για να τοποθετήσουν την κρεβατοκάμαρά τους.

Τι διαπιστώσαν; Οσοι ήταν εκτεθειμένοι σε φρεναρίσματα, κόρνες και στο βουητό από τις μηχανές των αυτοκινήτων ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με εμβοές, εν συγκρίσει με εκείνους που ζούσαν σε πιο ήσυχες περιοχές.

Μάλιστα, ο κίνδυνος να εκδηλώσουν εμβοές αυξανόταν κατά 6% με κάθε αύξηση του θορύβου της οδικής κυκλοφορίας κατά 10 ντεσιμπέλ. Είναι εντούτοις, αξιοσημείωτο είναι ότι δεν καταγράφτηκε συσχέτιση μεταξύ σιδηροδρομικού θορύβου και εμβοών.

Πάντως, αν και τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται να «κλειδώνουν» τη συσχέτιση των εμβοών και του θορύβου οδικής κυκλοφορίας, δεν αποδεικνύουν ότι το ένα προκαλεί το άλλο. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες ώστε οι ερευνητές να μπορούν να είναι σίγουροι ότι ο θόρυβος της κυκλοφορίας προκαλεί εμβοές αλλά και για το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.

«Ομως ξέρουμε ότι ο θόρυβος από την κυκλοφορία μπορεί να μας προκαλέσει άγχος και να επηρεάσει τον ύπνο μας. Και ότι οι εμβοές μπορεί να επιδεινωθούν όταν ζούμε σε στρεσογόνες καταστάσεις και δεν κοιμόμαστε καλά», λέει ο Tζέσπερ Χβας Σμιντ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και συν-συγγραφέας της έρευνας, σε δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε με αφορμή τη δημοσίευσή της.

Ο ίδιος, δε, προσθέτει ότι η επιστημονική κοινότητα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στις πιθανές επιπτώσεις του θορύβου από την οδική κυκλοφορία στην υγεία. «Είναι ανησυχητικό ότι ο θόρυβος φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμβοών, καρδιαγγειακών παθήσεων και άνοιας, μεταξύ άλλων ασθενειών», σημειώνει.

Πότε χτυπάει «κόκκινο» ο θόρυβος στους δρόμους

♦  Υπολογίζεται ότι 1,4 εκατομμύρια Δανοί εκτίθενται σε θόρυβο άνω των 58 ντεσιμπέλ (που είναι το όριο), όταν βρίσκονται στα σπίτια τους.

♦ Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ηχορύπανσης, σύμφωνα με σχετικές μετρήσεις.

♦ Στην Αθήνα, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το 60% του πληθυσμού εκτίθεται ημερησίως κατά μέσο όρο σε ήχους άνω των 75 dB (που είναι το όριο της «θορυβώδους κατάστασης»).

♦  Είναι μύθος ότι η αντικατάσταση των συμβατικών αυτοκινήτων από ηλεκτρικά μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκθεση στον θόρυβο της κυκλοφορίας στα σπίτια των ανθρώπων. Ο θόρυβος προέρχεται κυρίως από την επαφή των ελαστικών με τον δρόμο.

♦ Στη Γερμανία, τα όρια ταχύτητας έχουν μειωθεί σε ορισμένα σημεία τη νύχτα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η διαταραχή του ύπνου για τους κατοίκους κοντά σε δρόμους.

Γιατί «διαμαρτύρονται» τα αυτιά

Εμβοές είναι η αίσθηση ακούσιων ήχων στο αυτί ή το κεφάλι οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δεν προέρχονται από το περιβάλλον. Μπορεί να είναι ψευδείς ή αληθείς, αντικειμενικές ή υποκειμενικές.

Eτσι περιγράφει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, Αγγελος Καραγεωργόπουλος, τον θόρυβο που διαταράσσει την… εσωτερική ησυχία μας. «Μπορεί να οφείλονται σε ένα απλό πρόβλημα, όπως κερί στον έξω ακουστικό, υγρό πίσω από το τύμπανο, ρήξη τυμπάνου, συνήθως όμως η βλάβη βρίσκεταιστα τριχωτά κύτταρα του έσω ωτός ή το ακουστικό νεύρο. Σίγουρα είναι εντονότερεςκαι συνοδεύουν συνήθως τη βαρηκοΐα», εξηγεί υπογραμμίζοντας πως «η επίδραση του θορύβου είναι επίσης καταλυτική στο ακουστικό σύστημα».

Επίσης συστηματικά νοσήματα (καρδιολογικά, ενδοκρινολογικά, αιματολογικά) μπορούν να προκαλέσουν εμβοές, όπως και φάρμακα (διουρητικά, ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη, αντινεοπλασματικά). Σημαντικό είναι, δε, οι εργαζόμενοι σε 8ωρη εργασία να μην εκτίθενται σε εντάσεις >80dB.

«Η συχνότητα ποικίλλει σημαντικά σε διάφορες μελέτες, σίγουρα όμως αυξάνεται με την ηλικία. Πρακτικά 1/3 των > 60 ετών υποφέρει από εμβοές. Απαραίτητη είναι η εξέταση από ειδικό προκειμένου να εξακριβωθεί το αίτιο. Αντιμετωπίζονται ριζικά όταν βρεθεί συγκεκριμένο αίτιο, όμως όταν συνυπάρχει βαρηκοΐα ή η βλάβη βρίσκεται στο ακουστικό νεύρο, είναι πολύπλοκη η αντιμετώπιση διότι δεν υπάρχει κλασική φαρμακευτική θεραπεία. Εδώ πρέπει να εξατομικεύεται η αγωγή ανάλογα με την ενόχληση», προσθέτει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

Συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

– Αποκλεισμό των θεραπεύσιμων μη ωτολογικών παραγόντων

– Θεραπεία των ωτολογικών προβλημάτων
– Σχεδιασμό μιας ειδικής ή μη θεραπευτικής αγωγής
– Εξέταση από ειδικό
– Συμβουλευτική από κάθε χρήσιμη ιατρική ειδικότητα

«Η χρήση εφαρμογών λευκού θορύβου (ακόμα και από το Smartphone) μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη. Επίσης η αποφυγή έκθεσης σε δυνατούς θορύβους είναι απαραίτητη. Οπως και η εργασία με επαγγελματική προστασία σε θορυβώδες περιβάλλον αλλά και η αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ και καφεΐνης. Η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας σε περιπτώσεις απώλειας ακοής που λειτουργούν και ως συσκευές ηχοκάλυψης συμβάλλουν σημαντικά, ενώ σε περιπτώσεις που η ενόχληση του ασθενούς επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής, η αγχολυτική ή αντικαταθλιπτική αγωγή μπορεί να είναι ωφέλιμη, όπως επίσης και εναλλακτικές θεραπείες που βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης».

Πάντως, όπως σημειώνει ο ίδιος, οι εμβοές μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, αλλά δεν είναι επικίνδυνες, εφόσον όσον ο ειδικός έχει προβεί σε εξετάσεις και έχει αποκλείσει κάθε σοβαρή αιτία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...