937
Η Rammed Earth Muyinga Library προσφέρει μια λαμπρή μαθησιακή εμπειρία για κωφά παιδιά στο Μπουρούντι | BCarchitects and studies, Temples of Books, gestalten2021

Βιβλιοθήκες, ναοί της μάθησης

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 16:15
Η Rammed Earth Muyinga Library προσφέρει μια λαμπρή μαθησιακή εμπειρία για κωφά παιδιά στο Μπουρούντι
|BCarchitects and studies, Temples of Books, gestalten2021

Βιβλιοθήκες, ναοί της μάθησης

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 16:15

Οι βιβλιοθήκες είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλές συλλογές βιβλίων. Είναι αρχεία γνώσης, χώροι μελέτης, πηγές έμπνευσης και σύνδεσης. Ενα βιβλίο με τίτλο «Temple of Books» της Μαριάνε Γιούλια Στράους δοξάζει τις βιβλιοθήκες, από τις πιο παλιές και μεγαλειώδεις του κόσμου, μέχρι νέες και μικροσκοπικές, από μπαρόκ παλάτια έως μικρο-βιβλιοθήκες από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Η Στράους έχει συγκεντρώσει στο βιβλίο της συναρπαστικές εικόνες οι οποίες «εξερευνούν την ιστορία, την αποστολή, την αρχιτεκτονική και τον μεταβαλλόμενο ρόλο» των βιβλιοθηκών σε όλο τον κόσμο. Η Βιβλιοθήκη Qarawiyyin, για παράδειγμα, η παλαιότερη υπάρχουσα βιβλιοθήκη στον κόσμο, άνοιξε για πρώτη φορά τον 9ο αιώνα στο Μαρόκο, στην Μεντίνα της Φεζ, και το 2016 άνοιξε ξανά μετά από πολυετείς εργασίες αποκατάστασης.

Το λεύκωμα της Μαριάνε Γιούλια Στράους κοστίζει 49,90 ευρώ

Αυτά τα ιερά του γραπτού λόγου χρονολογούνται ακόμη πιο πίσω και εξακολουθούν να χτίζονται μέχρι σήμερα. Είναι μέρη, όπου διατηρούνται μερικά από τα παλαιότερα γραπτά κείμενα, ενώ και μερικές από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες συνδέουν τους επισκέπτες με τεράστιες ποσότητες γνώσης. Οι βιβλιοθήκες αλλάζουν, ωστόσο, ως μέρη που είναι θεμελιωδώς ελεύθερα και ανοιχτά σε όλους, παραμένουν τα ίδια. Το «Temples of Books» εξερευνά τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα, αλλά διερευνά επίσης πόσο ποικίλη μπορεί να είναι η ιδέα μιας βιβλιοθήκης.

Real Gabinete Portugues de Leitura, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία ( Temples of Books, gestalten2021)

Μπορεί να είναι μια μεγάλη μπαρόκ αίθουσα με δερματόδετους τόμους ή ένα αριστούργημα των μέσων του 20υ αιώνα, αλλά μπορεί εξίσου εύκολα να είναι μερικά ράφια σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο που επανασχεδιάστηκε αλλάζοντας χρήση, αναφέρει το δελτίο τύπου για την παρουσίαση του βιβλίου της Στράους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η κυρία Στράους είπε ότι το βιβλίο της «διερευνά πόσο ποικίλη μπορεί να είναι η ιδέα μιας βιβλιοθήκης», με τη συλλογή της να περιλαμβάνει υπόστεγα μηχανών και κτίρια από λάσπη που προστατεύονται από την UNESCO.

LocHal, Τίλμπουργκ, Ολλανδία (Stijin Bollaert, Temples of Books, gestalten2021)

«Το βιβλίο αποκαλύπτει τις εξαιρετικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, τις εθνικές και μοναστηριακές βιβλιοθήκες, τα επαναχρησιμοποιημένα υπόστεγα μηχανών και τα προστατευόμενα από την UNESCO κτίρια λάσπης από το Μεξικό μέχρι το Βιετνάμ και τη Μαυριτανία», πρόσθεσε.

Η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Ινστιτούτου Ιστορίας της Τέχνης στο Παρίσι, η Biblioteca Joanina του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία, η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Morgan στη Νέα Υόρκη και η Βιβλιοθήκη Metten Monastery στο Μέτεν της Γερμανίας είναι μερικές μόνο στην έκδοση του οίκου Gestalten.

Bibliothekssaal von Kloster Wiblingen, Ουλμ, Γερμανία (Reinhard Goerner, Temples of Books, gestalten2021)

Η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Morgan στο κέντρο της Νέας Υόρκης ξεκίνησε ως η ιδιωτική βιβλιοθήκη του χρηματοδότη τραπεζίτη Πιέρποντ Μόργκαν, ο οποίος από το 1890 συνέλεγε χειρόγραφα, πρώιμα τυπωμένα βιβλία και παλιά αριστουργηματικά σχέδια και εκτυπώσεις. Το κτίριο κατασκευάστηκε μεταξύ 1902 και 1906 σε σχέδια του Τσαρλς ΜακΚιμ του αρχιτεκτονικού γραφείου McKim, Mead & White, σαν ένα παλάτι ιταλικού αναγεννησιακού στιλ. Το 1924, 11 χρόνια μετά τον θάνατο του Μόργκαν, ο γιος του Τζ. Π. Μόργκαν Τζούνιορ άνοιξε τη βιβλιοθήκη σε μελετητές και στο κοινό.

Class of 1945 Library, Phillips Exeter Academy, Νιου Χαμσάιρ, ΗΠΑ (Reinhard Goerner, Temples of Books, gestalten2021)

Η βιβλιοθήκη του αβαείου Metten στη Βαυαρία, το οποίο ιδρύθηκε περί το 766, άρχισε να δημιουργείται το 1260 και με τα χρόνια επεκτάθηκε. Η  αίθουσα, που υπάρχει μέχρι σήμερα ξαναχτίστηκε σε στυλ μπαρόκ μεταξύ 1722 και 1726, χρησιμοποιώντας αντίθεση, κίνηση, πληθωρικές λεπτομέρειες, βαθύ χρώμα, μεγαλοπρέπεια και έκπληξη να επιτύχει μια αίσθηση δέους. Σήμερα περιέχει 150.000 τόμους θεολογίας,  φιλοσοφίας και ιστορίας, μεταξ’υ των οποίων 20.000 τόμους πριν από το 1800 και έναν τόμο με Γρηγοριανό άσμα του 1434, γραμμένο στο χέρι σε περγαμηνή προβάτου.

Biblioteca Vasconcelos, Πόλη του Μεξικού (Reinhard Goerner, Temples of Books, gestalten2021)

Η Biblioteca Joanina, μέρος του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία, πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή του πανεπιστημίου, Βασιλιά Ιωάννη Ε’ της Πορτογαλίας, ο οποίος το έχτισε το 1717. Φιλοξενεί 70.000 τόμους, συμπεριλαμβανομένων ανεκτίμητων ιστορικών εγγράφων και πρώτων εκδόσεων. Είναι καταχωρημένο ως Εθνικό Μνημείο. Η διακόσμηση περιλαμβάνει μοτίβα chinoiserie ζωγραφισμένα σε εξωτικά ξύλα από τη Νότια Αμερική, που αναδεικνύουν την παγκόσμια εμβέλεια της πορτογαλικής αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή.

Cuypersbibliotheek, Αμστερνταμ, Ολλανδία (Reinhard Goerner, Temples of Books, gestalten2021)

Το Real Gabinete Portugues de Leitura (Βασιλικό Πορτογαλικό Αναγνωστήριο) ιδρύθηκε το 1837 από 43 πορτογάλους μετανάστες στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το 1900, έγινε δημόσια βιβλιοθήκη. Ο εισηγητής της λογιστικής έκθεσης του 1872 δήλωσε: «Το Πορτογαλικό Γραφείο Ανάγνωσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα έχει ένα κτήριο που θα αξίζει να στεγάζει τα βιβλία του, τους χιλιάδες καλούς φίλους, που μας περιβάλλουν εδώ σε αυτό το μικρό ιερό, στους βωμούς του οποίου ούτε καν ένα είδωλο δεν μπορεί να χωρέσει. Ας ανεγερθεί λοιπόν ο ναός ή ακόμα καλύτερα το οπλοστάσιο των όπλων νοημοσύνης».

Η βιβλιοθήκη των Ιησουιτών στο αβαείο Maria Laach κοντά στο Αντερναχ, Γερμανία (Ferdinand Luckner, Temples of Books, gestalten2021)

Ακόμη, στη Γαλλία, η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Ινστιτούτου Ιστορίας της Τέχνης στο Παρίσι περιέχει 1,7 εκατ. έγγραφα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν 30.000 σχέδια και εκτυπώσεις, 750.000 φωτογραφίες και 1.800 αρχαία χειρόγραφα. Διαθέτει ψηλές θολωτές οροφές με μεγάλα παράθυρα, που επιτρέπουν στο φως να πλημμυρίζει το σπηλαιώδες κτήριο. Δωρεάν κάρτα βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμη σε μεταπτυχιακούς φοιτητές σχολών Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου, καθώς και σε μέλη επαγγελματικών ενώσεων, όπως η Professional Committee of Art Galleries

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...