Η πρώτη γυναίκα στη Βρετανία έγινε μία 88χρονη η οποία υποβλήθηκε σε επέμβαση βιονικού εμφυτεύματος στο μάτι, κάτι που της επέτρεψε να δει για πρώτη φορά από τότε που έχασε την όρασή της.
Η γυναίκα από το Ντάγκενχαμ πάσχει από γεωγραφική ατροφία, την πιο συχνή μορφή της ξηράς εκφύλισης της ωχράς κηλίδας: πάθηση που εμφανίζεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας, με εκατομμύρια πάσχοντες στον κόσμο και που σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης.
Στην πραγματικότητα, οι γιατροί εμφύτευσαν ένα μικρό τσιπάκι στο πίσω μέρος του αριστερού ματιού της γυναίκας, το οποίο είχε πλήρη απώλεια όρασης.
Μετά την εμφύτευση, οι γιατροί της έδωσαν να φοράει για μία εβδομάδα γυαλιά με ενσωματωμένη κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Τα γυαλιά αυτά μεταδίδουν την εικόνα που λαμβάνουν στο τσιπάκι και αυτό με τη σειρά του διαβιβάζει με ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο.
«Η απώλεια όρασης στο αριστερό μου μάτι με εμποδίζει να κάνω πράγματα που αγαπάω, όπως η κηπουρική, το παιχνίδι σε εσωτερικούς χώρους και η ζωγραφική», είπε η γυναίκα πριν από την επέμβασή της. Σύμφωνα με τον Guardian, η ασθενής επέλεξε να μην γίνει γνωστό το όνομά της.
«Είμαι ενθουσιασμένη που θα είμαι η πρώτη Βρετανίδα που θα λάβει το εμφύτευμα και που υπάρχει η προοπτική να απολαύσω ξανά τα χόμπι μου. Ελπίζω, επίσης, πολλοί άνθρωποι να ωφεληθούν από τη νέα τεχνική», συμπλήρωσε η ίδια.
Το εμφύτευμα λειτουργεί εισάγοντας ένα μικροτσίπ πλάτους 2 χιλιοστών κάτω από το κέντρο του αμφιβληστροειδούς της ασθενούς. Στη συνέχεια, για να λειτουργήσει το σύστημα, θα πρέπει να φορέσει τα ειδικά γυαλιά, τα οποία περιλαμβάνουν μία κάμερα συνδεδεμένη με έναν μικρουπολογιστή, που βρίσκεται τοποθετημένος πάνω σε μία ζώνη δεμένη στη μέση της γυναίκας.
Το τσιπ καταγράφει το βίντεο από την εικόνα που λαμβάνουν τα γυαλιά και τη μεταδίδει στον υπολογιστή, ο οποίος χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να επεξεργάζεται τα δεδομένα και να καθοδηγεί την κάμερα πού και πώς να εστιάσει.
Ακολούθως, τα γυαλιά προβάλλουν την εικόνα μέσω του τσιπ, το οποίο τη μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα που ταξιδεύει μέσω των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς στον εγκέφαλο.
Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτό το σήμα, δηλαδή δημιουργεί εικόνα, σαν να προερχόταν από φυσική όραση.
Ο Μαχί Μουκίτ, χειρουργός υαλοειδούς-αμφιβληστροειδούς στο Οφθαλμιατρικό Nοσοκομείο «Moorfields», δήλωσε ότι η επιτυχία αυτής της επέμβασης και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσω της κλινικής μελέτης, θα παρέχουν νέα δεδομένα για τον προσδιορισμό των πραγματικών δυνατοτήτων αυτής της θεραπείας.
«Αυτή η πρωτοποριακή συσκευή προσφέρει ελπίδα αποκατάστασης της όρασης μόνο σε άτομα που υποφέρουν από απώλεια όρασης λόγω της συγκεκριμένης νόσου και όχι γενικότερα σε όσους έχουν απώλεια όρασης», έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News