821
Ο Βελγικός Ποιμενικός Μαλινουά βρέθηκε στην κορυφή, τόσο στη δοκιμασία με τις ανθρώπινες χειρονομίες όσο και στη δοκιμασία παράκαμψης -V | Shutterstock

Βελγικός Μαλινουά, ο πιο έξυπνος σκύλος του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 15:35
Ο Βελγικός Ποιμενικός Μαλινουά βρέθηκε στην κορυφή, τόσο στη δοκιμασία με τις ανθρώπινες χειρονομίες όσο και στη δοκιμασία παράκαμψης -V
|Shutterstock

Βελγικός Μαλινουά, ο πιο έξυπνος σκύλος του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 15:35

Με το ένστικτο του βοσκού και το υψηλό εργασιακό του υπόβαθρο, το Μπόρντερ Κόλεϊ θεωρείται συχνά ως ο πιο έξυπνος σκύλος στον κόσμο. Αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ότι το πιο έξυπνο σκυλί είναι μάλλον το βελγικό Μαλινουά.

Ο Μαλινουά είναι μια κοινή επιλογή για όσους χρειάζονται αστυνομικό σκύλο, σκύλο προστασίας και οικογενειακό σύντροφο· και τώρα τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι η τέλεια επιλογή καθώς λύνουν προβλήματα, ανταποκρίνονται γρήγορα και είναι ανεξάρτητοι και ικανοί να «διαβάζουν» τους ανθρώπους, γράφει ο Τζο Πίνκστοουν στην Telegraph.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία θέλησαν να δημιουργήσουν το πιο ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων, τα οποία διακρίνουν τις γνωστικές πτυχές διαφορετικών φυλών.

Περισσότεροι από 1.000 σκύλοι από 13 διαφορετικές ράτσες επιστρατεύθηκαν και η ικανότητά τους σε 10 εργασίες (επτά γνωστικές και τρεις συμπεριφορικές) αξιολογήθηκε από ειδικούς που δημιούργησαν τα τεστ smartDOG.

«Οι περισσότερες ράτσες είχαν τα δικά τους πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους», δήλωσε στην Telegraph η δρ Σάρα Γιούντιλα, συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

«Για παράδειγμα, το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ήταν πολύ καλό στο διάβασμα ανθρώπινων χειρονομιών, αλλά όχι τόσο καλό στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων στον χώρο. Ορισμένες ράτσες, όπως ο Ποιμενικός Σέτλαντ, σημείωσαν αρκετά ομοιόμορφα σκορ σε όλα σχεδόν τα τεστ, δηλαδή δεν είχαν ούτε πολύ υψηλές ούτε πολύ χαμηλές βαθμολογίες σε οποιοδήποτε τεστ», είπε.

Ανάμεσά τους, «ο Βελγικός Ποιμενικός Μαλινουά ξεχώρισε σε πολλές από τις γνωστικές εργασίες, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα στα περισσότερα τεστ», προσέθεσε η συγγραφέας της μελέτης, δρ Κατρίνα Τίρα, ιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του smartDOG. «Τα Μπόρντερ Κόλεϊ είχαν επίσης καλές επιδόσεις σε πολλά τεστ», δήλωσε.

Το τεστ λογικής συλλογιστικής  (έδειξαν στον σκύλο δύο μπολ φαγητού και μπορούσε να διακρίνει ποιο ήταν άδειο) ήταν, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών, ο καλύτερος μετρητής για τη συνολική ευφυΐα.

Η ιδέα ήταν να δουν αν το ζώο μπορούσε να συμπεράνει ότι το φαγητό ήταν στο άλλο μπολ, το οποίο ήταν καλυμμένο. Ομως, τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στις ράτσες των σκύλων ως προς αυτή τη δοκιμασία.

Ωστόσο, οι ερευνητές επέλεξαν τρεις δοκιμασίες, καθεμία από τις οποίες έλεγξε μια συγκεκριμένη πτυχή της γνωστικής λειτουργίας των σκύλων, και τα αποτελέσματα έδειξαν πώς διέφεραν οι ράτσες.

 

Το Γκόλντεν Ριτρίβερ σημείωσε υψηλή βαθμολογία στο τεστ χειρονομιών, αλλά κακή βαθμολογία στις  δύο άλλες δοκιμασίες, καταλαμβάνοντας τη 13η θέση (Shutterstock)

Μια δοκιμασία παράκαμψης V –ο σκύλος πρέπει να κάνει μια παράκαμψη γύρω από έναν διαφανή φράχτη σε σχήμα V για να έχει πρόσβαση σε μια ανταμοιβή τροφής, την οποία μπορεί να δει– μετρά εν μέρει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Η ικανότητά τους να διαβάζουν ανθρώπινες χειρονομίες μετρήθηκε αξιολογώντας τον τρόπο με τον οποίο τα σκυλιά ανταποκρίθηκαν σε πέντε ανθρώπινες χειρονομίες: συνεχής κατάδειξη, σύντομη κατάδειξη, δείχνοντας με το πόδι, δείχνοντας κάτι ενώ κοιτάμε σε άλλη κατεύθυνση και ακολουθώντας το βλέμμα μας.

Οι ερευνητές ερεύνησαν επίσης πόσο ανεξάρτητος ήταν ένας σκύλος και πόσο γρήγορα έτρεχε να ζητήσει βοήθεια από έναν άνθρωπο. Σε αυτή την «άλυτη δοκιμασία» χρησιμοποιήθηκε ένα κουτί με φαγητό που δεν άνοιγε.

«Η κατανόηση των ανθρώπινων χειρονομιών είναι ένα μέτρο της κοινωνικής γνώσης, επομένως οι σκύλοι που έχουν καλές επιδόσεις σε αυτή τη δοκιμασία είναι καλοί στο να διαβάζουν και να κατανοούν τους ανθρώπους», είπε η κυρία Γιούντιλα.

«Η “άλυτη δοκιμασία” μέτρησε και μια κοινωνική πτυχή. Μερικές ράτσες σημείωσαν πολύ υψηλή βαθμολογία στην ανθρωποκεντρική συμπεριφορά, που σημαίνει ότι προσπάθησαν να ζητήσουν βοήθεια από τον άνθρωπο στη δύσκολη δοκιμασία, ενώ στο άλλο άκρο οι σκύλοι προσπαθούσαν ανεξάρτητα να λύσουν το πρόβλημα. Και οι δύο αυτές αντιδράσεις μπορεί να είναι χρήσιμες σε διαφορετικές καταστάσεις», προσέθεσε.

Ο Βελγικός Ποιμενικός Μαλινουά ήρθε στην κορυφή, τόσο στη δοκιμασία με τις ανθρώπινες χειρονομίες όσο και στη δοκιμασία παράκαμψης -V, σύμφωνα με τα δεδομένα, και ήταν η πέμπτη πιο ανεξάρτητη ράτσα.

Κατατάσσοντας τη συνολική ευφυΐα σύμφωνα με αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, με 13 βαθμούς για την πρώτη θέση και 1 βαθμό για την τελευταία θέση, το Μαλινουά έρχεται πρώτο με 35 βαθμούς, με μέγιστο το 39.

 

Το Μπόρντερ Κόλεϊ, που πολλοί θεωρούσαν ως τον πιο έξυπνο σκύλο, ήρθε δεύτερο στη σχετική αξιολόγηση, με 26 βαθμούς (Shutterstock)

Τα Μπόρντερ Κόλεϊ ανταποκρίθηκαν στη φήμη τους, καθώς ήρθαν δεύτερα με 26 βαθμούς, ενώ το Χόβαβαρτ πήρε το χάλκινο μετάλλιο με 25 βαθμούς, έναν βαθμό πάνω από τον Ισπανικό Σκύλο Νερού.

Το Γκόλντεν Ριτρίβερ και το Λαμπραντόρ, γνωστά για τη συναισθηματική τους ευφυΐα, σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στο τεστ χειρονομιών αλλά κακή βαθμολογία στα άλλα δύο, καταλαμβάνοντας τη 13η και 9η θέση, αντίστοιχα.

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι η κατάταξη κάθε χαρακτηριστικού, και η συνολική, δεν είναι τόσο χρήσιμες όσο το να γνωρίζουμε ποιες ράτσες είναι καλύτερες σε συγκεκριμένες δεξιότητες από άλλες.

«Ενα γνωστικό προφίλ κάθε φυλής θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο από οποιοδήποτε σύστημα κατάταξης. Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα που διαθέτει το smartDOG αποτελούνται από περίπου 5.000 σκύλους: ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για γνωστικά προφίλ, ειδικά για τη συγκεκριμένη φυλή», δήλωσε στην Telegraph η δρ Τίρα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...