363
O γερμανός στρατάρχης Κάιτελ υπέγραψε το τέλος του Τρίτου Ράιχ, στο Βερολίνο, στις 8 Μαΐου 1945 – ο Χίτλερ είχε αυτοκτονήσει στο μπούνκερ νωρίτερα, στις 30 Απριλίου | MPI/Getty Images

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ενας ο εχθρός, δύο όμως οι ημερομηνίες της ήττας του

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 19:06
O γερμανός στρατάρχης Κάιτελ υπέγραψε το τέλος του Τρίτου Ράιχ, στο Βερολίνο, στις 8 Μαΐου 1945 – ο Χίτλερ είχε αυτοκτονήσει στο μπούνκερ νωρίτερα, στις 30 Απριλίου
|MPI/Getty Images

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ενας ο εχθρός, δύο όμως οι ημερομηνίες της ήττας του

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 19:06

Με την αντινομία της ημερολογιακής απόκλισης (μίας ημέρας) όσον αφορά τον εορτασμό σε Δύση και Ανατολή της γερμανικής συνθηκολόγησης στον Β’ΠΠ καταπιάστηκε η Corriere della Sera. Για ποιον λόγο οι Δυτικοί γιορτάζουν το τέλος του Τρίτου Ράιχ  στις 8 Μαΐου και οι Ρώσοι στις 9 Μαΐου; Μέχρις εκεί φτάνει η αντιπαλότητά τους;… Τα πράγματα είναι κατά τι απλούστερα. Μόνο οι διαφορετικές ζώνες ώρας έπαιξαν ρόλο στην απόκλιση, και (φαινομενικώς) τίποτε άλλο.

Ο μυστικιστής παγανιστής Αδόλφος Χίτλερ, από τον φόβο του μην πέσει ζωντανός στα χέρια των «υπανθρώπων» Ρώσων, αυτοκτόνησε στο μπούνκερ του στις 30 Απριλίου, ημέρα σεσημασμένη από τη γερμανική μυθολογία σαν σατανική («βαλπούργια νύχτα»). Προτού δώσει τη διαταγή περί αποτέφρωσης του πτώματός του (και εκείνου της συζύγου του, Εύας Μπράουν) είχε τακτοποιήσει επείγουσες εκκρεμότητες: κατέθεσε «διαθήκη» (πολιτική, κυρίως) και διέγραψε από το κόμμα του τους άλλοτε πιστούς οπαδούς του και πρωτοκλασάτους ναζιστές, τον Χέρμαν Γκέρινγκ και τον Χάινριχ Χίμλερ.

Η περίπτωση του τελευταίου συνδέεται με την ιστορία μας η οποία αφορά την επίσημη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, αφού ο «αρχιερέας» των Ες Ες είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να διαπραγματευτεί ειρήνη νωρίτερα με τους (Δυτικούς) Συμμάχους. Το ίδιο έπραξε, επιτυχώς όμως, στις 7 Μαΐου, μετά τον θάνατο του Χίτλερ δηλαδή, ο στρατηγός της Βέρμαχτ Αλφρεντ Γιόντλ. Αυτός υπέγραψε την προκαταρκτική άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας στη Ρενς, ως αντιπρόσωπος του Καρλ Ντένιτς, του ναυάρχου που ο ίδιος ο Χίτλερ είχε διορίσει διάδοχό του.

Ο Στάλιν, ωστόσο, ήθελε οι Γερμανοί να παραδοθούν και επίσημα στον Κόκκινο Στρατό που είχε εισέλθει θριαμβευτής στο ερειπωμένο Βερολίνο. Ετσι υπεγράφη και δεύτερη συνθηκολόγηση, στο Βερολίνο, αργά το βράδυ της 8ης Μαΐου. Η γερμανική υπογραφή στο ιστορικό έγγραφο ήταν του στρατάρχη Βίλχελμ Κάιτελ. Παρόν, φυσικά, ήταν ο σοβιετικός στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκοφ.

Οταν οι συμβαλλόμενοι κοίταξαν τα ρολόγια τους, ο Ζούκοφ συνειδητοποίησε ότι στη Μόσχα το ημερολόγιο ήδη έγραφε 9 Μαΐου 1945. Για τους Σοβιετικούς, λοιπόν, η αποδοχή της παράδοσης των Γερμανών έγινε στις 9 Μαΐου και όχι στις 8 Μαΐου. Και αυτός είναι ο λόγος που η Ημέρα της Νίκης καθιερώθηκε να εορτάζεται στη Ρωσία με τη δέουσα λαμπρότητα στις 9 κάθε Μαΐου. Ωστόσο ο Στάλιν κατάφερε με την ημερολογιακή μετάθεση της εορτής να αποστασιοποιηθεί από την ανάλογη γιορτή των Δυτικών, αυτήν της 8ης Μαΐου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...