929
Προσφυγόπουλα από την Ουκρανία, Το ένα διστάζει ακόμα και να χαμογελάσει στο φακό. «Να αφήσουμε στην άκρη τον φόβο του διαφορετικού» λέει 18άχρονος U-Reporter από το Βόλο | SOOC/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

UReport Greece: Τι πιστεύουν οι νέοι για τους πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 16:53
Προσφυγόπουλα από την Ουκρανία, Το ένα διστάζει ακόμα και να χαμογελάσει στο φακό. «Να αφήσουμε στην άκρη τον φόβο του διαφορετικού» λέει 18άχρονος U-Reporter από το Βόλο
|SOOC/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

UReport Greece: Τι πιστεύουν οι νέοι για τους πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 16:53

Τις απόψεις τους για τη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, τη συμπερίληψη των προσφύγων και μεταναστών και την αμοιβαία φροντίδα αυτών των πληθυσμών μέσω των κοινοτήτων τους μοιράστηκαν νέοι από όλη την Ελλάδα Με αφορμή το διεθνές φεστιβάλ Refugee Week Greece 2022.

Η δημοσκόπηση με τίτλο «Healing through Inclusion» διενεργήθηκε μέσω του UReport Greece, της παγκόσμιας πλατφόρμας της UNICEF που δίνει φωνή στους νέους.

Στη δημοσκόπησης έλαβαν μέρος 282 U-Reporters, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ανταπόκρισης 98%. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (52%) ήταν μεταξύ 15-19 ετών, ενώ το 19% είναι κάτω των 15 ετών. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (56%) ήταν κορίτσια, ενώ το 24% των συμμετεχόντων προέρχονται από κοινότητες προσφύγων και μεταναστών. Οι κορυφαίες περιφέρειες από τις οποίες προέρχονται οι U-Reporters είναι η Αττική και ακολουθούν η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συντριπτική πλειοψηφία (88%) των νέων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αντιλαμβάνεται τη σημασία της συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών για την κοινωνία. Ωστόσο, 9% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει/κατανοεί τι σημαίνει αυτή η συνύπαρξη.

Επίσης, το 26% των U-Reporters απάντησε ότι η επαφή με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς συνετέλεσε στο να μάθουν να ακούν και να σέβονται διαφορετικές απόψεις. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αυτή η αλληλεπίδραση με διαφορετικούς πολιτισμούς συμβάλλει στην οικοδόμηση νέων φιλιών (20%) και στη διεύρυνση των οριζόντων τους (19%). Υπάρχουν επίσης άλλα οφέλη όπως η εκμάθηση μιας καινούριας γλώσσας (8%) και η ανακάλυψη διαφορετικών πολιτισμών (16%).

Επιπλέον, όσον αφορά την κοινωνική ένταξη, το 86% παραδέχτηκε τη σημασία της, ενώ το 10% ανέφερε ότι δεν γνωρίζει/κατανοεί τι είναι η κοινωνική ένταξη και μόνο 4% δηλώνουν ότι η κοινωνική ένταξη δεν είναι σημαντική.

Ειδικότερα, οι U-Reporters με προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο επεσήμαναν ότι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία είναι ο προσδιορισμός του νομικού τους καθεστώτος (27%) και ακολουθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση (25%). Αλλες προκλήσεις που αναφέρουν είναι η πρόσβαση στην αγορά εργασίας (13%) και η δυσκολία να κάνουν καινούριους φίλους (13%). Τέλος, ένα μικρό ποσοστό (8%) ανέφερε την άσκηση των θρησκευτικών ή πολιτιστικών του παραδόσεων και την πρόσβαση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης (3%).

Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες που θα διευκόλυναν τη συμπερίληψη των νέων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, το 28% των ερωτηθέντων υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και το 26% τη συμμετοχή σε ομάδες ή οργανώσεις της τοπικής κοινότητας. Άλλοι προτείνουν την υλοποίηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης κατά των διακρίσεων (17%), καθώς και τη συμμετοχή σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις (14%) και αθλητικές δραστηριότητες (8%).

Οσον αφορά τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι νέοι για να γίνει η Ελλάδα ένα πιο φιλόξενο μέρος για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στη χώρα, οι απαντήσεις περιλάμβαναν τις εξής προτάσεις:

«[…] να δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι σε όλες τις γειτονιές όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν να συμμετέχουν στην τοπική κοινωνία και να συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο».
U-Reporter 25 χρονών, Αθήνα

«[…]οι νέοι πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα διακρίσεων και διαφορετικότητας».
U-Reporter 17 χρονών, Ιωάννινα

«Να αφήσουμε στην άκρη τον φόβο του διαφορετικού και να αρχίσουμε να συναισθανόμαστε περισσότερο το τί θα πει να πρέπει να φύγεις από τον τόπο που μεγάλωσες χωρίς να το αποφασίσεις, έχοντας μονάχα προορισμό την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Γιατί αύριο μπορεί να είμαστε εμείς που θα χρειαστεί να φύγουμε χωρίς επιλογή».
U-Reporter 18 χρονών, Βόλος

«[…]να βρούμε κοινά ενδιαφέροντα με όσους μετανάστες και πρόσφυγες έρχονται στην χώρα και να τους δείξουμε μέρη όπου θα αισθάνονται ασφαλείς και χαρούμενοι».
U-Reporter 18 χρονών, Εορδαία

Τέλος, ορίζοντας την αμοιβαία φροντίδα, το 32% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι “Αμοιβαία φροντίδα σημαίνει να χτίζεις ένα πιο λαμπρό μέλλον”, το 28% “να μοιράζεσαι με τους άλλους”, και το 24% “να αναρρώνεις από μια οδυνηρή εμπειρία”. Άλλοι συμμετέχοντες είπαν ότι η αμοιβαία φροντίδα είναι:

«[…] Οταν οι άνθρωποι στηρίζουν ο ένας τον άλλο να νιώσουν καλά και να εξελιχθούν προς όποια κατεύθυνση θέλουν».
U-Reporter 25 χρονών, Αθήνα

«[…]να φροντίζεις κάποιον χωρίς να περιμένεις από αυτόν να σε φροντίσει και χωρίς να το κάνεις επειδή πρέπει αλλά επειδή θέλεις να βοηθήσεις».
U-Reporter 17 χρονών, Λάρισα

«[…] Να βοηθούμε ο ένας τον άλλον και να μην σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για όλα αυτά που έχουν πραγματική σημασία παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια».
U-Reporter 16 χρονών, Πυλαία-Χορτιάτης

«Οταν φροντίζεις κάποιον αδύναμο και αυτός αρχίζει να γίνεται ανεξάρτητος, ώσπου τελικά, μετά από καιρό, η φροντίδα που του έδωσες τότε σου επιστρέφεται σαν αμοιβή από τον ίδιο που είναι πλέον πιο δυνατός».
U-Reporter 13 χρονών, Αθήνα

«Σημαίνει προσπάθεια για επούλωση των πληγών του συνανθρώπου. Σημαίνει αλληλοκατανόηση. Στήριξη. Έκφραση ανιδιοτελούς αγάπης».
U-Reporter 16 χρονών, Λάρισα

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάστηκαν στην τελική εκδήλωση του Φεστιβάλ Refugee Week Greece την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022.

Σχετικά με το U-Report

Το U-Report είναι μια πλατφόρμα της UNICEF που ξεκίνησε το 2011 και χρησιμοποιείται από περισσότερα από 23 εκατομμύρια παιδιά και νέους σε πάνω από 90 χώρες. Η πλατφόρμα δίνει βήμα στους νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που τους αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή τους.

Το U-Report είναι δωρεάν και ανώνυμο, και χρησιμοποιείται για διαδικτυακές διαβουλεύσεις με παιδιά και νέους, οι οποίες διεξάγονται με τη μορφή δημοσκοπήσεων (polls). Οι απαντήσεις αναλύονται σε πραγματικό χρόνο, χαρτογραφούνται και στη συνέχεια, τα αποτελέσματα κοινοποιούνται στους χρήστες και διαδίδονται σε πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Από τον Απρίλιο του 2022, το U-Report είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα και υλοποιείται από το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά, Αραβικά, Φαρσί, Ουρντού, Αγγλικά και Γαλλικά. Τα παιδιά και οι νέοι στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν μέλη του U-Report Greece και να συμμετάσχουν στις δημοσκοπήσεις στέλνοντας τη λέξη «ΕΓΓΡΑΦΗ» μέσω Viber, Facebook Messenger ή WhatsApp.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...