Ο καλύτερος τρόπος να κάνεις ανασκόπηση σε μία χρονιά που πέρασε δεν είναι πια οι κορυφαίες φωτογραφίες αλλά το Twitter, δηλαδή τα σημεία αναφοράς που χρησιμοποιήθηκαν (hashtags) και τα πιο δημοφιλή -ή πιο αστεία- σχόλια της χρονιάς.
Τρία μόνο γράμματα, #RIP θα σου υπενθυμίσουν ότι μέσα σε έναν χρόνο «έφυγαν» ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο Αλαν Ρίκμαν, ο Λέοναρντ Κοέν, ο R2D2 (Κένι Μπέικερ) κι άλλες μεγάλες προσωπικότητες πουθα θυμάσαι.
Το #Pokemon Go επαναφέρει εικόνες που επικράτησαν όταν για μερικές εβδομάδες σχεδόν όλες οι πόλεις του κόσμου γέμισαν με κάτι περίεργους τύπους που προχωρούσαν πέρα δώθε με παρατεταμένο το ένα χέρι. Το κίνημα της χρονιάς ήταν το #BlackLivesMatter γιατί «οι μαύρες ζωές έχουν αξία» και αυτό επεσήμαναν κάθε φορά που έπεφτε νεκρός ένας μαύρος από πυρά αστυνομικών στις ΗΠΑ οι χρήστες του Twitter.
Οποτε έρχονταν στο φως νέα στοιχεία από την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) για πρόσωπα που έχουν offshore εταιρείες, το τρεντ στα μηνύματα του Twitter ήταν το #PanamaPapers. Μετά τη 15η Ιουνίου, στο Twitter πρωταγωνίστησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία (#TurkeyCoup), ενώ μετά την 23η Ιουνίου όλοι μιλούσαν για το #Brexit.
Marriage equality is one year old. But we still have a long way to go for full equality. #LoveIsLove pic.twitter.com/nwM1XFHKzG
— Barack Obama (@BarackObama) June 26, 2016
Τον Μάρτιο η συζήτηση για την ισότητα των φύλων συγκέντρωσε τα περισσότερα σχόλια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (#InternationalWomensDay) ενώ τον Ιούνιο έφτασε σχεδόν στην κορυφή το μήνυμα για τον έρωτα και το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων στον έρωτα με το #Love is love που ανάρτησε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας, ότι είχε περάσει ένας χρόνος από τότε που νομιμοποιήθηκε ο γάμος ομόφυλων στις ΗΠΑ.
Το Twitter έδειξε συμπαράσταση στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν την Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Νίκαια (#PrayforNice) και το Ορλάντο (#PrayForOrlando).
Και βέβαια η συζήτηση της χρονιάς ήταν αυτή που εκτυλισσόταν πριν και κυρίως μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ –άλλωστε ο νέος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε από το περιοδικό TIME ως πρόσωπο της χρονιάς. Το κορυφαίο πολιτικό tweet, όμως, δεν προήλθε από τον λογαριασμό του, αλλά από την χαμένη των εκλογών Χίλαρι Κλίντον.
"To all the little girls watching…never doubt that you are valuable and powerful & deserving of every chance & opportunity in the world."
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) November 9, 2016
«Προς όλα τα μικρά κορίτσια που παρακολουθούν… μην αμφιβάλλετε ποτέ ότι είστε πολύτιμες και δυναμικές και ότι αξίζετε κάθε ευκαιρία στον κόσμο», έγραψε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος που έφτασε πολύ κοντά στο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το ποιο δημοφιλές tweet; «Λεμονάδα»! Το έγραψε στα Ισπανικά ένας γκέιμερ, ο «elrubius» και πήρε περισσότερα από 1 εκατ. retweets. Σύμφωνα με πληροφορίες, δελέαζε τους χρήστες να ανακυκλώσουν το μήνυμά του με βραβεία.
LIMONADA ?
— elrubius (@Rubiu5) August 20, 2016
Στα δικά μας…
Η Ελλάδα έζησε πολλά. Ξεκινάμε από τα βασικά. Το 2016 θα καταγραφεί ως η χρονιά που συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Θα μας σκέφτονται οι νέοι του 2060.
Ας είναι ελαφρύ το χρέος που θα μας σκεπάσει μέχρι το 2060
— Ευ.Τσεκελώτος (@minouli7) December 5, 2016
Ηταν επίσης η χρονιά που η χώρα υποδέχθηκε έναν αμερικανό πρόεδρο και μάλιστα τον πιο δημοφιλή των τελευταίων χρόνων, τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του επένδυσαν πολλά σε αυτήν την επίσκεψη.
"Ολα έτοιμα για την επίσκεψη Ομπάμα" pic.twitter.com/vAC2rylNzZ
— Αθυροστομίξ (@Athyrostomix) October 26, 2016
Τους τελευταίους μήνες του 2016 κλιμακώθηκαν οι εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία. Σε μία σχεδόν μοιραία στιγμή, ξέφυγε ένα λάθος σε ένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το οποίο ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της δυτικής Θράκης στην Τουρκία.
Σίγουρα υπήρξε τελεσίγραφο Μουσολίνι στον Μεταξά ή ήταν κι αυτό κανένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ;
— Miltos (@miltostr) October 17, 2016
Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία -αλλά και στα χρονικά- επιχειρηματίες ή οι εκπρόσωποί τους κλήθηκαν να κλειστούν σε έναν χώρο και να συμμετέχουν σε μία δημοπρασία -δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ- για να διεκδικήσουν έναν φορέα πλουραλισμού, δηλαδή ένα τηλεοπτικό κανάλι. Η πρωτότυπη διαδικασία διήρκεσε τρεις ημέρες.
Οι συμμετέχοντες στη #Δημοπρασια_Αδειων μετά τον ύπνο στο ράντζο. pic.twitter.com/6WzxYLWtsT
— i-Kouk (@ikouks) August 29, 2016
Και, τελικά, αναδείχθηκαν οι νέοι καναλάρχες…
Ηθικά διδάγματα:
α) Ο γαύρος τα σκάει χοντρά για το τίποτα
β) Ο βάζελος την βγάζει στο τζάμπα
γ) Ο ΠΑΟΚ δεν θα πάρει πρωτάθλημα ποτέ#adeies— alsino (@alsino_) September 2, 2016
Η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας πίκρανε πολύ τους Ελληνες. Ηταν οι πρώτοι που είχαν προσφέρει τη βοήθειά τους στους κατοίκους της χώρας σε περίπτωση που ψηφιζόταν η έξοδός της από την ΕΕ.
Όσοι μένετε Βρετανία να ξέρετε σε περίπτωση Brexit ανταλλάσσω λάδι με μικρό διαμέρισμα. Δέχομαι και εκτός Λονδίνου αν είναι καινούργιο.
— adiasistos (@adiasistos) June 16, 2016
Το 2016 καταγράφηκε και μία ιστορική στιγμή για περίπου 2.500 δημόσιους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία. Αξιοποιώντας νόμο που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα πτυχία τους θα γίνονταν νόμιμα μέσω εξετάσεων. Κάπως έτσι επανήλθε στην επικαιρότητα η γνωστή ρήση:
H απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική αριστεία! pic.twitter.com/pg2Hbe9WXx
— Γιώργος Σμυρλής (@smyrlis) May 25, 2016
Υστερα από πολλά, τον περασμένο Μάιο ψηφίστηκε με 153 «ναι» έναντι 145 «όχι», το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα. Α ναι, και με τον «κόφτη» που προστέθηκε αιφνιδίως ως τροπολογία ανάμεσα στις 7.500 σελίδες που (μάλλον δεν) διάβασαν οι βουλευτές.
Θα τηρούσαν την προεκλογική τους υπόσχεση αλλά, αντικειμενικά, 7.500 μνημονιακές σελίδες ως την Κυριακή δεν σκίζονται.
— Kostis Lympouridis (@lympouridis) May 19, 2016
Για να σπάσει η μονοτονία της καθημερινότητας, συζητήθηκε πολύ το πασχαλινό σποτάκι της Αντζελας Δημητρίου.
Χτυπα σαν αντρας,χτυπα σαν αντρας,να μη τα πολυλεω εγω εκανα τη μπεσαμελ
— Βεβαιως,βεβαιως (@apostolosa62) April 7, 2016
Τον Μάρτιο η Τουρκία και η ΕΕ κατέληξαν σε μία συμφωνία για το Προσφυγικό. Οι ροές σταδιακά μειώθηκαν και η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί τη διαμονή περισσότερων από 50.000 προσφύγων -ακόμη δεν τα έχει καταφέρει. Ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Δημήτρης Μάρδας πρότεινε να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο και μία διέξοδο προς την υπόλοιπη Ευρώπη ως υποψήφιους επενδυτές στη χώρα μας.
Δεν είναι χοτ σποτ και κέντρα κράτησης. Είναι Κυψέλες Επιχειρηματικότητας και Ειδικές Οικονομικές Ζώνες #mardas
— Χωρίς σταθερές (@chorisref) March 27, 2016
Ο διορισμός του Νίκου Καρανίκα στη θέση του ειδικού συμβούλου στο γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού έφερε μνήμες από τα παλιά…
Από αυτή την φωτο οι μόνοι που δεν διορίστηκαν είναι το μπλε μπουφάν και η heineken#karanikas #Tsipras #syriza pic.twitter.com/byjmiZKrYu
— Alexander S. (@Alexander_Sot) March 2, 2016
Τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκε μία ακόμη αναταραχή στις αγορές η οποία περιέργως δεν προκλήθηκε από την Αθήνα και τα σενάρια περί Grexit αλλά από το Βερολίνο! Βούτηξαν οι μετοχές της Deutsche Bank.
Παιδιά, οχι δάκρυα για την Ντόιτσε Μπανκ. Εμείς να ´μαστε καλά θα την ανακεφαλοποιήσουμε κι αυτή
— Χριστοφ. Ζαραλικος (@zaralikos) February 9, 2016
Σε άλλα νέα, για να κάνουν την επικαιρότητα πιο γλυκιά, είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τη νομιμοποίηση της κάνναβης.
Νομιμοποίηση της κάνναβης ζήτησαν είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον το πέμπτο μνημόνιο θα μας βρει χαρούμενους.
— κουβάς (@Kiourti) February 9, 2016
Ενα από τα πρόσωπα της χρονιάς είναι σίγουρα η Αυγή Βουτσινά η οποία σε μία έξαψη δημιουργικότητας, έριξε ένα πουλερικό μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, συμβολικά, «γιατί είναι κότες, εκβιαζόμενοι με διαγραφή από τα κόμματά τους υποκύπτουν και ψηφίζουν ο,τιδήποτε τους φέρνουν για να μη χάσουν την καρεκλίτσα τους οδηγώντας σε εξαθλίωση τον ελληνικό λαό», όπως είπε.
Με σφοδρούς βομβαρδισμούς συνεχιζονται οι επιθεσεις στο Μαξιμου. Σε επιφυλακη τέθηκαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. pic.twitter.com/AfrEiZlHxC
— ₯ Αη DenAntexWallo (@Lampatzampa) January 19, 2016
Καθώς αναζητούσαν έσοδα για τα κρατικά ταμεία από παντού, ενόψει ενός από τα πολλά κρίσιμα Eurogroup, ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, πρότεινε -με άρθρο του στην Αυγή!- να τεθούν δίδακτρα στα δημόσια σχολεία (κατά μέσο όρο 600 ευρώ ανά έτος).
Και τέλη κυκλοφορίας στις μαθητικές τσάντες με ροδάκια #didaktra
— Χωρίς σταθερές (@chorisref) January 13, 2016
Αν θέλαμε μία αναμνηστική φωτογραφία κορυφαίων στελεχών; Με λίγη φαντασία και μοντάζ θα έμοιαζε κάπως έτσι:
Προσεχως στο σινέ Μόσχα.
Σεργκει Μιχαήλοβιτς Αϊζενσταϊν:
"Και οι 8 ήταν για κλάματα"pic.twitter.com/0knJ8UYdMi— Lavrentis Beria (@LavrentisBeria3) January 6, 2016
Και… ο προφήτης του Twitter:
Νομίζετε ότι το 2015 σας πήγε άσχημα; Το λέτε γιατί δεν έχετε δει ακόμα το 2016.
— adiasistos (@adiasistos) December 31, 2015
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News