Ο Νικολάε και η Ελενα Τσαουσέσκου, το δικτατορικό ζεύγος της Ρουμανίας, εκτελέστηκαν μαζί ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1989: ήταν ένα συγκλονιστικό υστερόγραφο στο σύμπαν πολιτικό και κοινωνικό έργο τους, γραμμένο την ημέρα της Θείας Γέννησης και με αίμα – με το δικό τους αίμα. Τόσα χρόνια μετά, μένει να αποδοθεί δικαιοσύνη και σε ένα έλασσον ζήτημα μεν, το οποίο όμως αφορά τη δομή του καθεστώτος που υπηρέτησαν και τους εξυπηρέτησε, την ίδια τη φύση του κρατικού καπιταλισμού υπό κομμουνιστικό μανδύα: ζητείται να διαγραφούν από τις ακαδημαϊκές δέλτους οι πανεπιστημιακοί και τιμητικοί τίτλοι που έλαβε, δίχως να το αξίζει, η «άνασσα» Ελενα.
Η σύζυγος του δικτάτορα έχαιρε υπόληψης και τιμών σαν εξέχουσα προσωπικότητα της ερευνητικής Χημείας, αν και δεν είχε τα απαιτούμενα προσόντα. Τα «χαρτιά» μπορεί να της έλειπαν, ωστόσο οι τίτλοι εξακολουθούν να συνοδεύουν το όνομά της, ενώ και τα βρετανικά ιδρύματα που της είχαν απονείμει διακρίσεις δεν τις έχουν ανακαλέσει λέει ο Guardian (τα βρετανικά ιδρύματα που την είχαν τιμήσει είναι η βρετανική Βασιλική Εταιρεία Χημείας και το Πολυτεχνείου του Κεντρικού Λονδίνου, ίδρυμα που έχει μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ.)
Το θέμα έφεραν στην επικαιρότητα μέσω της βρετανικής εφημερίδας ρουμάνοι ερευνητές. Αυτοί οι επικριτές της Ελενας ερμηνεύουν την κατάσταση που συν τω χρόνω είχε δημιουργηθεί στην πατρίδα τους αλλά και στο εξωτερικό ως αποτέλεσμα της προπαγάνδας του καθεστώτος, αφού η ίδια η Ελενα «είχε έλλειμμα επιστημοσύνης» και «δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τους βασικούς τύπους των χημικών ενώσεων που διδάσκονταν οι πρωτοετείς φοιτητές». Η επιστημονική καριέρα της ήταν πλαστή, κατασκευασμένη, fake όπως λέμε σήμερα, και επί ημερών Τσαουσέσκου υπήρξε κοινό μυστικό το ότι δεν είχε γράψει ποτέ η ίδια το διδακτορικό της.
Είναι γεγονός ότι το καθεστώς Τσαουσέσκου είχε συμπάθειες στη Δύση, κυρίως λόγω της κόντρας του με τη Σοβιετική Ενωση σε διάφορα θέματα. Και οι Αμερικανοί το τίμησαν, με την επίσκεψη Νίξον στο Βουκουρέστι, το 1969, και με την πρόσκληση στον δικτάτορα να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, δύο φορές μάλιστα, το 1970 και το 1978. Το 1978 το ζεύγος επισκέφθηκε και τη Βρετανία, μάλιστα οι Τσαουσέσκου συναντήθηκαν με τη μετέπειτα πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία ήταν κανονική χημικός. Στο εσωτερικό της Ρουμανίας, βέβαια, ο λαός δυστυχούσε εξαιτίας ενός εκρηκτικού συνδυασμού: φουλ κρατική τρομοκρατία μαζί με αδιανόητες ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής.
Ο Νικολάε Τσαουσέσκου από κόμπλεξ απέναντι στη Δύση, επιδιώκοντας την εκ μέρους της αναγνώρισή του δηλαδή, έχρισε τη γυναίκα του… αρχιχημικό και επικεφαλής της επιστημονικής ελίτ της Ρουμανίας. Τα βιογραφικά της δείχνουν ότι η σχέση της με το συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο ήταν περιορισμένη: η Ελενα εργάστηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας και Ανάπτυξης στη Χημεία και στα Πετροχημικά (η Ρουμανία διέθετε πετρέλαια), αλλά οι καταγγέλλοντες λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία περί απόκτησης πτυχίου χημικού πριν από το διδακτορικό της. Οι οξύτεροι δε από αυτούς ισχυρίζονται ότι η γυναίκα δεν αναγνώριζε καν τον τύπο του θεϊκού οξέος (H2SO4 ) τον οποίο ξέρουν ακόμη και τα γυμνασιόπαιδα! Το πολιτικό συμπέρασμά τους κιόλας (με πινελιές ηθικής μομφής προς τους ρουμάνους χημικούς) είναι χειρότερο από όλα τα υπόλοιπα: «Ολοι ήξεραν ότι ήταν απατεώνισσα», όμως κανένας τους δεν έβγαζε κιχ.
Οι καταγγέλλοντες ρουμάνοι επιστήμονες ζητούν να αποσυρθούν τα έργα των οποίων η Ελενα Τσαουσέσκου εμφανίζεται σαν συγγραφέας, ακόμη και τα ομαδικά. Θεωρούν ότι το όλο ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News