Ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ τροποποίησε γονιδιακά τα φυτά της σόγιας έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα της καλλιέργειάς της. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, με τη μέθοδο αυτή τα φυτά επιτυγχάνουν υψηλότερα επίπεδα φωτοσύνθεσης, με τελικό αποτέλεσμα να αποδίδουν καλύτερη παραγωγή. Το επίτευγμα αυτό αναμένεται να έχει ευεργετικές συνέπειες στις αναπτυσσόμενες χώρες, αφού θα υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη τροφή για τους τοπικούς πληθυσμούς.
Είναι η πρώτη φορά που μια από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες τροφίμων στον κόσμο τροποποιήθηκε γονιδιακά για να βελτιωθεί η φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού. Οι μέχρι τώρα δοκιμές της μεθόδου έχουν δείξει αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών της σόγιας κατά περίπου 25%. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιήθηκε επίσης για την καλλιέργεια φυτών του καπνού.
«Η μέθοδος αυτή έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους φυτό που καλλιεργείται ως τρόφιμο» δηλώνει η δρ Αμάντα Ντε Σόουζα του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που παρουσιάζει τη μέθοδο της στην επιθεώρηση «Science».
H νέα μέθοδος αποτελεί επιστέγασμα ερευνών δεκαετιών στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης την οποία χρησιμοποιούν τα φυτά για τη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ενέργεια αλλά και παραγωγή τροφής για τον άνθρωπο.
Η τροποποίηση
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στα πειράματα τους την αραβιδόψη, ένα μικρό φυτό έλος της οικογένειας μουστάρδας. Η αραβιδόψη είναι το πιο καλά μελετημένο φυτό στον κόσμο εξαιτίας του μικρού γονιδιώματος του. Για αυτό τον λόγο αποτελεί το βασικό εργαλείο των κάθε είδους γονιδιακών ερευνών στον φυτικό κόσμο.
Στα φυτά της σόγιας εισήχθησαν από τους ερευνητές τρία γονίδια από την αραβιδόψη. Στόχος ήταν να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά των φυτών της σόγιας καθώς εισέρχονται και εξέρχονται από το ηλιακό φως στη σκιά.
Οταν ένα φυτό λούζεται από το ηλιακό φως, ενεργοποιεί έναν μηχανισμό που προστατεύει τα φύλλα του από την πρόκληση ζημιών. Στη διαδικασία περιλαμβάνεται η μετατροπή μέρους της ενέργειας που απορροφά το φυτό από τον Ηλιο σε θερμότητα, την οποία στη συνέχεια απελευθερώνει.
Οταν τα φύλλα του φυτού βρίσκονται στη σκιά, αυτός ο προστατευτικός μηχανισμός απενεργοποιείται. Ετσι το φυτό σταματά να απελευθερώνει ενέργεια και η φωτοσύνθεση συνεχίζεται μόνο όταν κάνει την επανεμφάνισή του το ηλιακό φως, έστω και σε χαμηλό επίπεδο.
Τα φυτά χρειάζονται αρκετά λεπτά για να απενεργοποιήσουν τον προστατευτικό μηχανισμό, χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη φωτοσύνθεση, αλλά δυστυχώς χάνεται.
Η εισαγωγή των νέων γονιδίων στη σόγια επιτάχυνε αυτή τη διαδικασία, αυξάνοντας τον χρόνο φωτοσύνθεσης των φυτών, με ευεργετικά αποτελέσματα τελικά στη σοδειά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News