649
Ο χιονιάς που τ' αμάξια παγώνει... | Shutterstock

Τροφή για σκέψη: Αν οδηγείς ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε χιονισμένο μποτιλιάρισμα

Ο χιονιάς που τ' αμάξια παγώνει...
|Shutterstock

Τροφή για σκέψη: Αν οδηγείς ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε χιονισμένο μποτιλιάρισμα

Hταν λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα της προπερασμένης Τρίτης, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όταν οι οδηγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα παγωμένο μποτιλιάρισμα μήκους περίπου 77 χιλιομέτρων. Μέσα στην παγερή στασιμότητα, κάποια στιγμή, ένας φορτηγατζής από τον Καναδά άκουσε κάποιον να χτυπά την πόρτα της καμπίνας του. Hταν ένας από τους εκατοντάδες άλλους οδηγούς που είχαν επίσης ακινητοποιηθεί χωρίς φαγητό ή νερό.

Ο νταλικέρης είπε ότι ο συγκεκριμένος οδηγός «οδηγούσε ένα Tesla» και περιέγραψε το σκηνικό σε μία ανάρτησή του στο Twitter: «Κάποιος ήρθε να μου χτυπήσει την πόρτα πριν από λίγο. Οδηγεί ένα Tesla και ανησυχεί μήπως μείνει από ρεύμα στο κρύο. Eχει -7 βαθμούς. Hταν ένας τύπος που ανησυχούσε για τα παιδιά του. Του έδωσα λίγο νερό, μια εφεδρική κουβέρτα και μια θερμική κουβέρτα».

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση της Washington Post, το συγκεκριμένο συμβάν αποτυπώνει ένα επίκαιρο στοιχείο: αν όλοι οδηγούσαν ηλεκτρικά οχήματα, αυτό το χάος θα μπορούσε να ήταν ακόμα χειρότερο.

Το περιστατικό αποτέλεσε επανάληψη αυτού που είχε συμβεί μια χειμωνιάτικη νύχτα στην Ουάσιγκτον, πριν από έντεκα χρόνια, επίσης σε ένα παγωμένο μποτιλιάρισμα. Πλέον, όμως, αποτελεί και ένα «crash test» ρεαλισμού αναφορικά με την ώθηση που δέχονται τα ηλεκτρικά οχήματα από κράτη και εταιρείες προς όλο και μεγαλύτερη επέκτασή τους στις κατηγορίες επιβατικών και φορτηγών.

Είναι τεκμηριωμένο ότι όλων των ειδών οι μπαταρίες χάνουν πιο γρήγορα τη χωρητικότητά τους σε κρύο περιβάλλον. Και, όπως σημειώνει η παραπάνω πηγή, αυτό περιλαμβάνει και τις εξελιγμένες μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιεί η Tesla – όπως και άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων για αντίστοιχα ηλεκτρικά οχήματα.

Από την άλλη πλευρά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετριάζουν κατά κάποιο τρόπο το λεγόμενο «άγχος εμβέλειας», ειδικά σε κρύες συνθήκες καιρού, μέσω διαφόρων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, η Tesla διαφημίζει μια νέα «αντλία θερμότητας» για να μπορέσει να κρατήσει υψηλή τη χιλιομετρική αυτονομία των μοντέλων της. Κάτι ανάλογο επιχειρεί και η VW καθώς επικοινωνεί με ξεχωριστή ενότητα στην επίσημη ελληνική ιστοσελίδα της για τα αμιγώς ηλεκτρικά της ID.3 και ID.4 περιγράφοντας πως «η αντλία θερμότητας θερμαίνει τον εσωτερικό χώρο και απαιτεί λιγότερο ρεύμα από την μπαταρία».

Σε μια τέτοια περίπτωση, σαν αυτή που έζησαν οι παγιδευμένοι οδηγοί στη Βιρτζίνια, κάποιοι κάτοχοι ηλεκτρικών, όπως αυτός που χτύπησε την πόρτα του νταλικέρη, μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια από την μπαταρία τους κλείνοντας το σύστημα θέρμανσης του αυτοκινήτου τους. Παρόλα αυτά, όπως αναγνωρίζει και η ίδια η Tesla στην επίσημη ιστοσελίδα της, το πρόβλημα δεν μπορεί να εξαλειφθεί τελείως.

Κάθε οδηγός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που είχε κολλήσει στον δρόμο εκείνο το βράδυ, ανησυχούσε δικαιολογημένα. Οχι μόνο γιατί έβλεπε τα αποθέματα της μπαταρίας του να κατεβαίνουν επικίνδυνα αλλά και γιατί έπρεπε να σκεφτεί και την επαναφόρτισή της. Εννοείται, υποθέτοντας πάντα το καλό σενάριο: ότι θα υπήρχε, δηλαδή, κάποιος σταθμός φόρτισης πλησίον και το γενικότερο σύστημα ηλεκτροδότησης δεν θα είχε καταρρεύσει με ένα ολικό μπλακ-άουτ.

Κοντολογίς: για παράδειγμα, ένα Toyota RAV4 που λειτουργεί με κινητήρα εσωτερικής καύσης, υπό ιδανικές συνθήκες και με βάση την τυπική αυτονομία, μπορεί να διανύσει 440 μίλια μεταξύ ανεφοδιασμών. Αντίστοιχα, ένα πλήρως φορτισμένο (και αισθητά ακριβότερο) Tesla Model X διαθέτει αυτονομία 351 μιλίων. Φυσικά, το κρύο επηρεάζει αμφότερα. Ηταν πολλοί που «έμειναν» στην παγωμένη Βιρτζίνια αφού τελείωσαν τα καύσιμά τους. Και το ίδιο συνέβη με τις «πεθαμένες» μπαταρίες. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι σε παρόμοιες συνθήκες, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα είχαν το πλεονέκτημα να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα μια τέτοιους είδους κατάσταση. Καλώς ή κακώς, τα βενζινάδικα εξακολουθούν να είναι πολύ περισσότερα από τα πρατήρια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Ενώ, επίσης, οι διασώστες, σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούν εύκολα να παραδώσουν γαλόνια βενζίνης ή πετρελαίου σε μπιτόνια.

Το συμπέρασμα; Μέχρι τη μαζική υιοθέτηση των EV (electric vehicles) και μέχρι την πολυπόθητη μείωση των εκπομπών ρύπων, η διαθεσιμότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων χρειάζεται να είναι σε θέση να προσφέρει όσα μπορούν αυτά με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Είτε ως κόστος αγοράς είτε ως παράγοντας στρες σε συνθήκες ταλαιπωρίας. Ανεξαρτήτως καιρού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...