Βράδυ Σαββάτου και οι περαστικοί στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και τα γύρω στενά στο κέντρο της Αθήνας παρατηρούσαν κάτι παράξενο. Αρκετοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι περπατούσαν κρατώντας μεγάλες σακούλες. Συζητούσαν για μουσική, για δίσκους, για σπάνιες εκδόσεις, για αυτά που βρήκαν και για άλλα που έχασαν τελευταία στιγμή. Οι περισσότεροι πέρασαν αρκετές ώρες σκυμμένοι πάνω από δισκάκια 33 και 45 στροφών.
Το δέκατο κατά σειρά Vinyl is Back ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που λέει το κλισέ: μια γιορτή της μουσικής. Η γιορτή του βινυλίου απέδειξε ότι οι άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά τη μουσική δεν κάνουν εκπτώσεις. Στους καιρούς που το να ακούσεις μουσική απαιτεί απλώς ένα κλικ στον υπολογιστή σου, ο αναλογικός ήχος επιβιώνει. Στους καιρούς που τα πάντα γύρω από την μουσική προσφέρονται εύκολα και δωρεάν, υπάρχουν αυτοί που είναι διατεθειμένοι να χώσουν τα χέρια τους μέσα σε στοίβες με δίσκους για να αναζητήσουν αυτό που τους ταιριάζει.
Αυτό ακριβώς έγινε και στην τελευταία μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις του βινυλίου. Από την Παρασκευή 17 μέχρι και την Κυριακή 19 Μαρτίου, πλήθος ανθρώπων πέρασε από το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Ο χώρος που τοποθετήθηκαν τα βινύλια είχε κάτι το διαφορετικό αφού εκτός από τους αγαπημένους του δίσκους, ο επισκέπτης μπορούσες να χαζέψει και σπάνιες αντίκες που είχαν τοποθετηθεί ακριβώς πίσω από τους πάγκους με τα βινύλια.
Τι έγινε στο 10o Vinyl is Back
Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι αγορές μεγάλου αριθμού βινυλίων έδειξαν ότι οι συλλέκτες και οι απλοί φίλοι της μουσικής είναι ασυγκράτητοι όταν θέλουν να αποκτήσουν ένα δίσκο. Η τριήμερη αυτή γιορτή ήταν αφιερωμένη στον Λουκιανό Κηλαηδόνη ενώ στη διάρκεια της προβάλλονταν συνεχώς στην οθόνη οι θρυλικές συναυλίες του: Πάρτι στη Βουλιαγμένη και το Κοκτέιλ Πάρτι στον Λυκαβηττό.
Οι αγορές των επισκεπτών κυμάνθηκαν γύρω στα 50 ευρώ ενώ υπήρχαν και αυτοί που διέθεσαν μεγαλύτερα ποσά για κάποιες αυθεντικές κόπιες. Στο κομμάτι των live εμφανίσεων που πλέον είναι περιζήτητο και προσελκύει δικό του κοινό, την παράσταση έκλεψε η συναυλία του συγκροτήματος Υπόγεια Ρεύματα που ηχογραφήθηκε και θα κυκλοφορήσει σε παραγωγή του Vinyl Is Back φυσικά σε βινύλιο, το οποίο θα διατίθεται στις εκδηλώσεις του και εγκαινίασε το Vinyl Is Back Live Sessions.
Στο Vinyl Is Back «γεννήθηκε» και η νέα μπάντα του Ακη Περδίκη, που συστάθηκε ειδικά για την εμφάνιση αυτή, όπου παρουσίασε το σημερινό του μουσικό προφίλ μέσα από τις πρόσφατες δισκογραφικές δουλειές του, ένα live έγινε η αφορμή να συσταθεί για το live αυτό στο «κλασικό κομμάτι» της εκδήλωσης που διεξάγεται για τρίτη φορά και αφορά συγκροτήματα που είτε επανασυνδέονται ειδικά για το Vinyl Is Back, είτε εμφανίζονται σπάνια (έχουν προηγηθεί τα live των Drifting Around και Ηρακλής και η Λερναία Υδρα). Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε επίσης ο jazz-rock κιθαρίστας και συνθέτης Λευτέρης Χριστοφής σε παράσταση στη διάρκεια της οποίας έπαιξε με χειροποίητες κιθάρες που κατασκευάστηκαν ειδικά για εκείνον επιλογές από τους δύο πρόσφατους δίσκους του.
Επίσης οι VHS ήταν η πιο δροσερή νότα των live με χορευτική διάθεση και πολύ καλή σκηνική παρουσία το απόγευμα του Σαββάτου. Η γνωστή cover band ερμήνευσε με το δικό της τρόπο επιτυχίες των 70’s- 80’s – 90’s. Ήταν η πρώτη φορά σε live στο Vinyl Is Back που λόγω κεφιού, ο τραγουδιστής τους Spy B κατέβηκε από την σκηνή και τραγούδησε ανάμεσα στον κόσμο. Επίσης την παρθενική δουλειά τους, που αποτυπώθηκε σε διπλό βινύλιο, παρουσίασαν live οι ανερχόμενοι d.j.s Supersan.
Τα live που είχαν διάρκεια όσο… ένας δίσκος βινυλίου διεξήχθηκαν στη σκηνή που είχε στηθεί ακριβώς απέναντι από το «Δισκοπωλείο» που προσέλκυσε πολύ κόσμο και ήταν γεμάτο με δίσκους νέας παραγωγής, αλλά και παλιότερους (οι δίσκοι δεν ήταν προς πώληση), σπάνια πόστερ και vintage πικάπ νέας παραγωγής στα οποία πολλοί επισκέπτες έπαιξαν δίσκους, η ακρόαση των οποίων γίνονταν με ακουστικά όπως στα 60’s. Στο χώρο αυτό δέσποζε ένα τεράστιο πόστερ του Τζίμι Χέντριξ, ενώ υπήρχαν και δύο πορτραίτα του Λουκιανού Κηλαηδόνη, μια πρόσφατη και μια σπάνια σε νεαρή ηλικία, από αυτόματο μηχάνημα στην Ομόνοια.
Στα decks του 10ου Vinyl Is Back πέρασαν οι κατά σειρά οι LDJ – Up The Irons, Εύα Ζευγούλα (Rock Machine), Πέτρος Καντιάνης – με το δικό του τρόπο παρουσίασε τα τραγούδια και τους μουσικούς στο μικρόφωνο σε ένα οπτικοακουστικό σετ με ελληνικά συγκροτήματα των δεκαετιών 60-70-80, μια παραγωγή της Διεθνούς Λέσχης Φίλων Μουσικής Δεκαετιών 60-70-80 (το βίντεο επιμελήθηκε ο Σπύρος Ξυπολόπουλος – Γιάννης Παναγόπουλος, Σπύρος Ξυπολόπουλος aka Dj. Ksipo, Νικόλας Χαυζηγιάνης aka Nick The Stripper, Πέτρος Αδάμ (resident Noel), Μαριάντζελα Σαλίχου (Athens Lindy Hop) και έκλεισε τη γιορτή η Τζέιν Σαμπανίκου.
Στο τέλος του τριημέρου ανακοινώθηκε ότι το επόμενο Vinyl Is Back θα διεξαχθεί από 6 έως 8 Οκτωβρίου στο Ελληνικό Μουσείου Αυτοκινήτου…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News