Ο ηδονισμός και οι υπερβολικές απολαύσεις των διακοπών μπορεί να αφαιρούν χρόνια ζωής από πολλούς ανθρώπους. Αλλά μια νέα γενιά παραθεριστών ελπίζει ότι θα τους συμβεί το αντίθετο κάνοντας διακοπές που υπόσχονται να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής.
Τα κοκτέιλ κάτω από τις ομπρέλες σε παραλίες είναι μια μόδα που έχει περάσει ανεπιστρεπτί, γράφει στους Times του Λονδίνου η Σάρλοτ ΜακΝτόναλντ-Γκίμπσον, ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Ουάσινγκτον. Με γνώμονα τη μακροζωία, ο σύγχρονος τουρίστας προτιμά ένα κοκτέιλ που περιλαμβάνει από έλεγχο καρκίνου, εξετάσεις DNA και αναλύσεις ούρων, μέχρι ενδοφλέβιες θεραπείες βιταμινών και θεραπεία βλαστοκυττάρων, σε μια προσπάθεια να κυνηγήσει το ελιξίριο της νεότητας σε εξωτικές τοποθεσίες. Mε την προϋπόθεση, βέβαια, ότι είναι πλούσιος, αφού όλα αυτά κοστίζουν ακριβά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκρηξη του «τουρισμού μακροζωίας», που παρατηρείται μετά την αβεβαιότητα της πανδημίας, οφείλεται στη στροφή των πλούσιων καταναλωτών προς πιο επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις ευεξίας. Τα πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα, από την πλευρά τους, αναζητούν καινοτόμους τρόπους για να προσελκύσουν επιχειρήσεις σε μια υπερπλήρη αγορά.
«Οταν σκέφτεστε ένα spa ή ένα θέρετρο ευεξίας, δεν σκέφτεστε τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα και την ανταλλαγή πλάσματος, πρόκειται όμως για μια πολύ δημοφιλή τάση» δήλωσε στους Times η Μπεθ ΜακΓκρόαρτι, διευθύντρια έρευνας στον όμιλο παρακολούθησης του κλάδου Global Wellness Institute. «Προσφέρουν θεραπείες αξίας 10.000 δολαρίων για ανταλλαγή πλάσματος, θεραπεία βλαστοκυττάρων αξίας 12.000 δολαρίων, ενώ μπορείτε επίσης να κάνετε θεραπείες μακροζωίας αξίας 44.000 δολαρίων σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στο Μάουι».
Οπως φαίνεται, λίγα θέρετρα ευεξίας παραμένουν απρόσβλητα από τη συγκεκριμένη τάση. Το πρόγραμμα μακροζωίας του «Three Forks Ranch» στο Κολοράντο, για παράδειγμα, περιλαμβάνει διαγνωστικό έλεγχο για καρκίνο. Η αλυσίδα SHA Wellness, που διαθέτει θέρετρα στην Ισπανία και στο Μεξικό, εισήγαγε τη γνωστική διέγερση. Υπάρχει ακόμη και μια κρουαζιέρα μακροζωίας, η Storylines, η οποία προσφέρει ενδοφλέβιες θεραπείες IV drip με βιταμίνες, γενετικές εξετάσεις και Botox στην ανοιχτή θάλασσα.
Στο «Canyon Ranch», στο Τουσόν της Αριζόνα, οι επισκέπτες κάνουν ουρά για να πληρώσουν 20.000 δολάρια για το νέο πρόγραμμα Longevity8, το οποίο ξεκινάει τον Νοέμβριο. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών στο πολυτελές θέρετρο θα συναντήσουν 18 γιατρούς, διαιτολόγους, επιστήμονες επιδόσεων και άλλους επαγγελματίες των κλάδων της ιατρικής και της ευεξίας, καθώς θα υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις που κυμαίνονται από ηλεκτροκαρδιογραφήματα και έλεγχο ύπνου μέχρι βιοδείκτες αίματος και ούρων. Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών θα προκύψει ένα εξατομικευμένο πλάνο για την παράταση του υγιούς χρόνου ζωής των επισκεπτών.
Ο Μαρκ Ρίβερς, διευθύνων σύμβουλος του «Canyon Ranch», δήλωσε στους Times: «Ζούμε περισσότερο, αλλά τι σημαίνει αυτό για πολλούς; Κανένας από εμάς δεν θέλει να ζήσει άλλα 20 χρόνια εάν αυτά τα 20 χρόνια δεν είναι ικανοποιητικά και υγιή. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μια προσπάθεια να κυνηγήσουμε έναν συγκεκριμένο μαγικό αριθμό. Προσπαθούμε να βρούμε πώς θα ζήσουμε νεότεροι και περισσότερο».
Το «Four Seasons» στο Μάουι της Χαβάης προσφέρει μερικές από τις πιο προηγμένες θεραπείες biohacking. Σε συνεργασία με το ειδικό κέντρο μακροζωίας «Next Health», το resort προσφέρει ένα τετραήμερο πακέτο 44.000 δολαρίων, που περιλαμβάνει θεραπείες με όζον και με βλαστοκύτταρα.
Αν και το «Next Health» διαθέτει κλινικές μακροζωίας σε όλες τις ΗΠΑ, η προσφορά των υπηρεσιών του σε τουριστικούς προορισμούς ήταν ένα λογικό επόμενο βήμα. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Ντάρσαν Σαχ, διευθύνοντα σύμβουλο και ιατρικό διευθυντή του «Next Health», «οι θεραπείες μακροζωίας λειτουργούν καλύτερα όταν βρίσκεστε σε μια χαλαρή κατάσταση του μυαλού, με ελάχιστη φλεγμονή εσωτερικά».
Το Global Wellness Institute έχει προβλέψει ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η παγκόσμια αγορά τουρισμού ευεξίας θα φτάσει το 1 τρισ. δολάρια και τα 1,4 τρισ. δολάρια μέχρι το 2027, ενώ η παγκόσμια αγορά μακροζωίας εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τα 610 δισ. δολάρια μέχρι το επόμενο έτος.
Η Μπεθ ΜακΓκρόαρτι δήλωσε ότι η αγορά μακροζωίας είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στον τομέα της ευεξίας, καθώς οι εταιρείες αναζητούν μοναδικούς τρόπους για να προσελκύσουν τον υπερπλούσιο καταναλωτή. «Πραγματικά διπλασιάζουν το 1%» είπε. «Παλαιότερα ήταν ακριβό να πάει κανείς σε ένα θέρετρο ευεξίας. Αυτά τα προγράμματα είναι εκθετικώς πιο ακριβά».
Η ΜακΛιν Ρόμπινς, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας πολυτελών ταξιδιών Lily Pond Luxury, συμφώνησε ότι οι προσδοκίες των πελατών της, που ανήκουν στην υψηλή κατηγορία, απλώς συνεχίζουν να ανεβαίνουν: «Τα ξενοδοχεία, ιδίως στον τομέα της πολυτέλειας, γνωρίζουν ότι το να έχεις τα αναμενόμενα –προσωπικούς γυμναστές, τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, ένα αξιοπρεπές μασάζ– δεν είναι πλέον αποδεκτό» είπε.
Η Γκουέν Γουάτινγκ, ιδρύτρια της Laundress, μιας εταιρείας βιώσιμου καθαρισμού, πηγαίνει σε κέντρα ευεξίας από το 2001. Καθώς έχτιζε και στη συνέχεια πωλούσε την επιχείρησή της, διαπίστωσε ότι τη βοηθούσαν να απαλλαγεί από το καθημερινό άγχος. Η Γουάτινγκ έχει δοκιμάσει διάφορες θεραπείες, όπως ενδοφλέβιες IV drip, κρυοθεραπεία, θεραπείες οξυγόνου και διαγνωστικές εξετάσεις.
Αναρωτιέται, ωστόσο, μήπως ο όρος «μακροζωία» είναι απλώς μια ακόμα λέξη «της μόδας» για την ευεξία. «Υπάρχουν θέρετρα και προορισμοί που ανοίγουν σαν spa plus, κάτι που είναι απίστευτο επειδή εκεί μπορείς να πειραματιστείς ή να δοκιμάσεις νέες θεραπείες, αλλά δεν βλέπω να βελτιώνουν σημαντικά τη μακροζωία» δήλωσε η 48χρονη επιχειρηματίας, η οποία τώρα διευθύνει την πολυτελή αλυσίδα πλυντηρίων The Fill. «Νομίζω ότι το να φύγεις από την παραλία και την πίνια κολάντα σου για να πας να κάνεις ένα διαγνωστικό τεστ δεν πρόκειται να σε βοηθήσει» πρόσθεσε.
[the_ad id=”44343012746“]
Υπάρχουν όμως κάποιοι νέοι «παίκτες» που ακολουθούν μια πιο low-tech προσέγγιση για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή. Η αλυσίδα Blue Zones ξεκίνησε τα κέντρα της τον Ιούνιο, σε θέρετρα και περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν τα μυστικά της μακροζωίας παρατηρώντας τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων σε μέρη όπως η Οκινάουα της Ιαπωνίας και η χερσόνησος Παπαγκάιο στην Κόστα Ρίκα.
Αυτές οι συνήθειες περιλαμβάνουν και μία που οι πιο παραδοσιακοί παραθεριστές ίσως μπορέσουν να ακολουθήσουν. «Υπάρχει η αρχή του κρασιού στις πέντε» δήλωσε στους Times η Σελίν Βαντάμ, ειδικός σε θέματα ευεξίας, που σχεδιάζει κέντρα στις Γαλάζιες Ζώνες, εξηγώντας ότι η κοινωνικότητα είναι ένας από τους πυλώνες μιας ευτυχισμένης ζωής.
Με την ενσωμάτωση μικρών αλλαγών στον τρόπο ζωής, είπε, οι πελάτες μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινή υγεία τους χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν τεράστια ποσά σε «πραγματικά σκληροπυρηνικές» θεραπείες μακροζωίας.
«Οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να ζήσουν πιο υγιεινά, πιο ευτυχισμένα και πιο γεμάτα, αλλά η βιομηχανία αυτή τη στιγμή είναι τόσο ακατάστατη που δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις» τόνισε. «Οι άνθρωποι στις περιοχές των Γαλάζιων Ζωνών δεν ξυπνούν λέγοντας “Θα ζήσω μέχρι τα εκατό μου χρόνια και πρέπει να κάνω αυτό”. Ζουν απλώς με έναν φυσιολογικό τρόπο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News