Ενα από τα μεγαλύτερα κέντρα δημοσκοπήσεων και στατιστικών ερευνών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το φημισμένο Pew Research Center, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγε για τον λαϊκισμό και τα λαϊκιστικά κόμματα της Ευρώπης –μεταξύ άλλων, και παραθέτοντας σχετικό πίνακα για τις θετικές γνώμες που αυτά τα κόμματα συγκεντρώνουν.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το think tank που ειδικεύεται σε πολιτικές και κοινωνικές έρευνες, συμπεριέλαβε στην έρευνα του τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση, μετρώντας θετικές γνώμες το 2021 και το 2022 (με τελευταία μέτρηση την άνοιξη της φετινής χρονιάς). Κατέγραψε, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, υποχώρηση κατά 5% των ποσοστών όσων εξέφρασαν θετική γνώμη για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα (από το 25% στο 20%) και 6% των ποσοστών για το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου (από το 22% στο 16%). Απαραίτητη διευκρίνιση: πρόκειται για θετικές γνώμες και όχι φυσικά για πρόθεση ψήφου.
Στην ίδια κατηγορία των –δεξιών και αριστερών– λαϊκιστικών κομμάτων της Ευρώπης, το Pew Research Center περιλαμβάνει στη δεξιά πλευρά του φάσματος, το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στην Πολωνία, το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τους Σουηδούς Δημοκράτες του ηγέτη της σουηδικής ακροδεξιάς Τζίμι Ακεσον, που προκάλεσαν σοκ στην Ευρώπη, καθώς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναδείχτηκαν δεύτερο κόμμα, με ποσοστό περίπου 20%. Στα αριστερά του φάσματος, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνονται το αδελφό κόμμα των Podemos στην Ισπανία και το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise) του Ζαν Λικ Μελανσόν.
«Πιο δημοφιλής ο ΣΥΡΙΖΑ από Ελληνική Λύση και ΧΑ»
Η γενική τάση που εντοπίζει στη δημοσίευσή του το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο είναι ανοδική για τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη, κάτι που επιβεβαιώθηκε άλλωστε από τις πρόσφατες εκλογικές τους επιτυχίες σε Ιταλία και Σουηδία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Λόρα Σίλβερ, η Γερμανία και η Ελλάδα κινούνται κόντρα σε αυτή την τάση.
«Στην Ελλάδα, ενώ τα λαϊκιστικά κόμματα εξακολουθούν να συγκεντρώνουν μεγάλο μερίδιο ψήφων, η δημοτικότητά τους μειώνεται ελαφρά τα τελευταία χρόνια. Στην αριστερή πλευρά του φάσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο δημοφιλής εκεί από τα κόμματα στη δεξιά πλευρά του φάσματος, συμπεριλαμβανομένων της Ελληνικής Λύσης και της Χρυσής Αυγής» ανέφερε το Pew Research Center με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019 για τη Χρυσή Αυγή και τις μετέπειτα δημοσκοπήσεις για ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση.
Βεβαίως η Χρυσή Αυγή, ιδίως μετά τις καταδίκες για την εγκληματική της δράση, δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια κατηγορία με την Ελληνική Λύση, πόσο μάλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ και παρότι αναφέρεται στο κείμενο, δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα της σφυγμομέτρησης του 2022.
Στη Γερμανία, η υποστήριξη για το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μειώθηκε στις εκλογές του 2021, αν και παραμένει ισχυρό στο ανατολική Γερμανία. Παρά τα κέρδη σε επίπεδο εκλογικών ποσοστών σε πολλές χώρες, τα περισσότερα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη –στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά του φάσματος– παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αντιδημοφιλή, σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποίησε το Pew Research Center. «Στην πραγματικότητα, πέρα από την Ουγγαρία, όπου το δεξιο-λαϊκιστικό και κυβερνών κόμμα Fidesz (του Βίκτορ Ορμπαν) συγκεντρώνει θετικές γνώμες 55%, κανένα άλλο κόμμα δεν συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειοψηφίας στην κοινή γνώμη», σημείωσε το αμερικανικό think tank.
«Παρά ταύτα, οι θετικές γνώμες δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκλογική επιτυχία» ανέφεραν οι ερευνητές. Με βάση τη δημοφιλία, στην έρευνα που έγινε την άνοιξη του 2022, τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι συγκέντρωσαν 32%, το κόμμα Forza Italia του Μπερλουσκόνι 30% και η Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι, 23%. Οι θετικές γνώμες για αυτά τα κόμματα υποχώρησαν σε σύγκριση με το 2020, ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές και η μειωμένη επιρροή του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας βοήθησαν αυτά τα κόμματα να κατακτήσουν την εξουσία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News