628
Πατέρας με βρέφος: μπορεί να κάνει τα πάντα για αυτό, εκτός από το να το θηλάσει | Shutterstock

Το σχήμα «ο μπαμπάς οικιακά, η μαμά στη δουλειά» δεν περπατάει

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2024, 15:15
Πατέρας με βρέφος: μπορεί να κάνει τα πάντα για αυτό, εκτός από το να το θηλάσει
|Shutterstock

Το σχήμα «ο μπαμπάς οικιακά, η μαμά στη δουλειά» δεν περπατάει

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2024, 15:15

Στις ΗΠΑ το ποσοστό των ανδρών που μένουν στο σπίτι και φροντίζουν τα παιδιά τους ενώ οι γυναίκες τους εργάζονται έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, όμως και εκεί θεωρείται κάτι περίεργο, έγραψε η Corriere della Sera.

Το αμερικανικό κέντρο έρευνας και δημοσκοπήσεων Pew Research Center, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την τελευταία απογραφή, δημοσίευσε έκθεση που δείχνει ότι ένας στους πέντε γονείς που δεν εργάζονται εκτός οικίας είναι πλέον άνδρας, δηλαδή πατέρας. Στις ΗΠΑ ο αριθμός αυτών των ανδρών σχεδόν διπλασιάστηκε από το 1989 έως το 2012, ωστόσο το φαινόμενο παραμένει και εκεί ασυνήθιστο, αν όχι περιθωριακό.

Οι δυο ιταλίδες συντάκτριες της Corriere (Φραντσέσκα Μπάσο και Βιβιάνα Μάτσα) απογοητεύτηκαν: «Οσον αφορά τα ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια, μόνο σε ποσοστό 5,6% η μητέρα εργάζεται εκτός σπιτιού και ο πατέρας μένει στο σπίτι». Και η απογοήτευσή τους μεγάλωσε όταν παρέθεσαν τα στοιχεία που αφορούν τα οικογενειακά στάνταρ στη Γηραιά Ηπειρο: «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι άνδρες γονείς που μένουν με τα παιδιά τους στο σπίτι είναι ακόμη πιο σπάνιοι. Περίπου ένας στους 100 άνδρες διακόπτει την καριέρα του για ένα εξάμηνο ώστε να αφοσιωθεί στη φροντίδα των παιδιών, ενώ μία στις τρεις γυναίκες το κάνει».

Εννοείται ότι έμειναν εκτός ρεπορτάζ ο θηλασμός των βρεφών –φυσικό προνόμιο των γυναικών που έγιναν μητέρες–, όπως και ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων όχι στο «πάρκινγκ», αλλά στην ανατροφή των νηπίων και των παιδιών – φαινόμενο συνηθέστατο στον ευρωπαϊκό Νότο, ιδίως στην Ελλάδα. Αντιθέτως, οι Ιταλίδες σημείωσαν ότι «πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν σημαντικές ορμονικές και νευρωνικές αλλαγές όταν γίνονται γονείς, αλλαγές που τους δημιουργούν προδιάθεση για τη φροντίδα των παιδιών τους».

Με αυτά τα δεδομένα από την «πρόσφατη έρευνα», κατέληξαν στο εξαιρετικά ομιχλώδες συμπέρασμα ότι «οι γυναίκες δεν είναι περισσότερο ‘‘φυσικές’’ μητέρες από τους άνδρες που δεν είναι ‘’φυσικοί’’ πατεράδες». Παρά ταύτα, και επειδή μιλάμε για φυσικά (άνευ εισαγωγικών) πράγματα, το στήθος των ανδρών που έγιναν πατεράδες επιμένει να παραμένει το ίδιο μετά τη γέννα: δεν παράγει γάλα για να ταΐσει το βρέφος (και έτσι και αυτό πεινάσει και αρχίσει τα κλάματα, ο πατέρας απλώς δεν δύναται)…

Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους που άφησαν τη δουλειά τους για να αναθρέψουν το βρέφος τους, οι Ιταλίδες έγραψαν ότι «αυτοί οι άνδρες συχνά αισθάνονται απομονωμένοι [από την κοινωνία], ίσως και κρινόμενοι [επίσης από την κοινωνία]». Συμπλήρωσαν χωρίς πολλές επεξηγήσεις: «Ακόμη και σε πολιτισμούς στους οποίους οι πατεράδες αναμένεται να συμμετέχουν περισσότερο στη φροντίδα των παιδιών, η κοινή αντίληψη είναι ότι αυτοί πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για την οικογένεια. Και υπάρχουν πολλά στερεότυπα ότι, σε σύγκριση με τις μανάδες, είναι λιγότερο επιδέξιοι στις δουλειές του σπιτιού ή στη διαχείριση των παιδιών».

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ και σε ρεπορτάζ των New York Times, η Corriere σημείωσε ότι «το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο ρεκόρ, λόγω της αλλαγής στις επιλογές των γυναικών με τέκνα κάτω των πέντε ετών, οι οποίες προηγουμένως ήταν διατεθειμένες να μένουν στο σπίτι». Και έκανε συγκρίσεις με την Ιταλία: «Αυτό δεν συμβαίνει στην Ιταλία, όπου το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 55%».

Γιατί ισχύει αυτό στη γειτονική χώρα; Διότι «μία στις πέντε γυναίκες εγκαταλείπει την αγορά εργασίας μετά τη μητρότητα λόγω της δυσκολίας συνδυασμού της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής». Και «επειδή οι Ιταλίδες αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους άνδρες, είναι δύσκολο για τους πατεράδες να επιλέξουν να μείνουν στο σπίτι».

Η κατακλείδα του ρεπορτάζ ήταν ακόμη πιο… πεζή: «Πολλές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν να μείνει ο ένας από τους δύο γονείς στο σπίτι, διότι χρειάζονται δύο μισθούς. Αλλοι, όμως, επιλέγουν να φύγουν από τη δουλειά τους επειδή ένας ολόκληρος μισθός κινδυνεύει να εξανεμιστεί σε πληρωμές για μπέιμπι σίτερ, παιδικούς σταθμούς κ.λπ.».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...