775
Αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από το 20% της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει το πάνω χέρι στις εσωκομματικές διαδικασίες | CreativeProtagon

Το σενάριο της επιστροφής Τσίπρα μέσω Κεντροαριστεράς 

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 20:00
Αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από το 20% της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει το πάνω χέρι στις εσωκομματικές διαδικασίες
|CreativeProtagon

Το σενάριο της επιστροφής Τσίπρα μέσω Κεντροαριστεράς 

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2023, 20:00

Τις προτεραιότητες και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα από το βράδυ της Κυριακής ζυγίζουν πολιτικοί παρατηρητές αλλά και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βεβαίως, όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη της 25ης Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας στέλνει μήνυμα αυτοπεποίθησης και αφήνει να εννοηθεί ότι θα είναι παρών την επόμενη ημέρα.

Μιλώντας την Κυριακή στο «Βήμα» και στον Αρη Ραβανό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Είναι λίγο οξύμωρο να ρωτάτε έναν άνθρωπο 49 ετών αν δίνει την ύστατη προσωπική και πολιτική του μάχη». Η δήλωση αυτή παραπέμπει και σε μια συνέντευξη του Κώστα Λαλιώτη στην «Ελευθεροτυπία» το 1992, ο οποίος είχε πει την αξιομνημόνευτη φράση: «Το 2000 θα είμαι μόλις 49 ετών!».

Ο κ. Λαλιώτης εξέφραζε τότε ηγετικές φιλοδοξίες, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι βέβαια ήδη αρχηγός κόμματος (επί 15 έτη) και πρώην πρωθυπουργός. Ωστόσο, το κοινό στοιχείο είναι η παραδοχή ότι στα 49 σου χρόνια είναι πολύ νωρίς για να αποστρατευθείς από την πολιτική και να εγκαταλείψεις τις φιλοδοξίες σου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους δημοσιογράφους την Κυριακή να μην προδικάζουν τι θα πει τη Δευτέρα μετά τις εκλογές.

Τα στελέχη της «Ομπρέλας» (η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ), πρόσωπα πρώτης γραμμής όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης, είναι πιθανό να ασκήσουν έντονη κριτική στον πρόεδρο αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Επίσης, βαρύνοντα λόγο στις ισορροπίες εντός του κόμματος έχει πάντα και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές, τα βασικά σενάρια είναι δύο:

  • Αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από το 20% της 21ης Μαΐου, ο κ. Τσίπρας θα έχει το πάνω χέρι στις εσωκομματικές διαδικασίες και θα μπορεί, στον χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος, να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Αν υπάρξει αμφισβήτηση, ακόμη και αν εμφανιστεί και άλλη υποψηφιότητα, ανταγωνιστική προς τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του κόμματος, ο νυν αρχηγός θα έχει πάντοτε την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς θα παραμένει στη θέση του. Ενώ το κόμμα θα έχει «αντέξει», παρά το σοκ και τις μεγάλες απώλειες της 21ης Μαΐου.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ένα αρνητικό ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αισθητά κάτω του 20%. Σε αυτή την περίπτωση, η σκληρή κριτική προς τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να λάβει τη μορφή ανοικτής αμφισβήτησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι γνώστες των συζητήσεων που διεξάγονται πέριξ της Κουμουνδούρου βλέπουν τρεις επιμέρους εκδοχές:
  1. Ο κ. Τσίπρας ανοίγει τις διαδικασίες εκλογής προέδρου τονίζοντας και ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Παραμένει όμως στη θέση του ως εγγυητής των διαδικασιών. Αν η αμφισβήτηση είναι έντονη και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικά κάτω του 20%, κάτι τέτοιο φαντάζει αυτή τη στιγμή δύσκολο. Αλλά όχι αδύνατο.
  2. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει την παραίτησή του αλλά τονίζει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος. Σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες θα τρέξουν πιθανότατα με μεταβατικό πρόεδρο ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής
  3. Η τρίτη εκδοχή είναι η πιο ενδιαφέρουσα και πιο προωθημένη. Προβλέπει την παραίτηση του κ. Τσίπρα χωρίς να θέτει εκ νέου υποψηφιότητα. Σε αυτή την περίπτωση ο νυν αρχηγός θα μπορούσε, λένε κάποιες πηγές, να περάσει μια περίοδο «αγρανάπαυσης», π.χ. ως επικεφαλής ενός ιδρύματος για την ανασυγκρότηση του χώρου της δημοκρατικής Αριστεράς, επιδιώκοντας μέσα από τις επαφές με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, να είναι μετά από ένα διάστημα, π.χ. ενός έτους, ο ίδιος επικεφαλής ενός νέου σχήματος που θα τοποθετείται στα αριστερά της ΝΔ. Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και ακόμη περισσότερο την προθυμία του αρχηγού του να τεθεί υπό τον κ. Τσίπρα, κάτι που δεν φαίνεται «ούτε με το κιάλι» ως πιθανό ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα με τα σενάρια, ακούγονται και πρόσωπα. Ανάμεσα στα στελέχη που συζητούνται για το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν ηγετικούς ρόλους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία πρώτευσε σε σταυρούς στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, ξεπερνώντας τη Ρένα Δούρου. Οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά του κόμματος ωστόσο, επιμένουν ότι η κυρία Δούρου δεν έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία να παίξει ρόλο στα πράγματα. Παράλληλα, ενόψει των διαδικασιών που πιθανόν θα ακολουθήσουν, ορισμένοι θα έβλεπαν ρόλο και για τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Κεφαλονιά και την Ιθάκη, Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος κατέγραψε μια πολύ καλή επίδοση.

Αυτή τη στιγμή το πρόσωπο της κυρίας Αχτσιόγλου προβάλλεται από ορισμένα στελέχη του κόμματος ως το πιο κατάλληλο για μια συνολική επανεκκίνηση του χώρου, με την επένδυση σε μια υποψηφιότητα που δεν κουβαλάει τη φθορά άλλων προσώπων και μηχανισμών. Ενα μοντέλο, δηλαδή, που, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είδαν να καρποφορεί και στη ΝΔ το 2016 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε, κόντρα στις πιθανότητες, την αρχηγία του κόμματος, κυρίως με τη στήριξη εκείνων που πόνταραν σε μια εντελώς νέα προοπτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...