Επιστήμονες στη Σκωτία ανέπτυξαν ένα νέο απλό τεστ, που είναι το πρώτο το οποίο μπορεί να διαγνώσει άμεσα κι έγκαιρα συμπτώματα σήψης από μία και μόνο σταγόνα αίματος.
Σύμφωνα με το BBC, το τεστ είναι γρήγορο, φθηνό και ακριβές, ενώ μπορεί εύκολα να προσαρμοσθεί, ώστε να επιτρέπει ακόμη και την παρακολούθηση των ασθενών που κινδυνεύουν από σήψη.
Το τεστ στηρίζεται σε μια συσκευή μικροηλεκτροδίου που αναλύει το αίμα του ασθενούς και βγάζει το πόρισμα μέσα σε 2-3 λεπτά.
Η συσκευή εντοπίζει στο αίμα την ουσία ιντερλευκίνη-6 (IL-6) που αποτελεί έναν πρωτεϊνικό προγνωστικό δείκτη της σήψης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, Ντέιμον Κόριγκαν, η ιντερλευκίνη-6 αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό δείκτη παρουσίας της σήψης στο αίμα.
«Στην παρούσα φάση το τεστ αυτό βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκιμών, αλλά ευελπιστούμε στο κοντινό μέλλον να αποτελεί το δεξί χέρι γιατρών και νοσοκόμων στην καθημερινή τους μάχη απέναντι σε αυτή την ασθένεια», λέει στο BBC ο δρ. Κόριγκαν.
«Δεν πρόκειται απλά για μια μέθοδο που θα σώζει ζωές, αλλά θα βοηθάει και τους ασθενείς που ανένηψαν μετά από βαριά περιστατικά σήψης και αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, βλάβες στα νεφρά ή μετατραυματικό στρες», είπε ο δρ. Κόριγκαν καταλήγοντας πως το τεστ θα μπορεί να είναι ευρέως διαθέσιμο σε 3-4 χρόνια.
Η συσκευή θα μπορεί μέχρι και να εμφυτευτεί στο σώμα ασθενών με υποψία η ιστορικό σήψης και να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα σήψης στο αίμα τους.
Σήψη, μια ύπουλη ασθένεια
Η σήψη είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, κατά την οποία το σώμα αντιδρά με ακραίο τρόπο στη μόλυνση ιστών και οργάνων του. Περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς με σήψη πεθαίνει.
Είναι πιο συχνή από καρδιακή προσβολή και κοστίζει περισσότερες ανθρώπινες ζωές από κάθε καρκίνο. Παρόλα αυτά, ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, λιγότερο από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού γνωρίζουν τα απαραίτητα για την σήψη.
Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, η σήψη παραμένει η κύρια αιτία θανάτου.
Περισσότερο γνωστή ως “δηλητηρίαση αίματος”, η σήψη είναι μια απειλητική για τη ζωή ιατρική κατάσταση που προκύπτει όταν η προσπάθεια του σώματος να καταπολεμήσει μια λοίμωξη κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να βλάπτει τους ιστούς και τα όργανα. Αυτή η αντίδραση του σώματος σκοπό έχει να μας προστατεύσει, αλλά προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή, διαρροή στα αιμοφόρα αγγεία και μη φυσιολογική πήξη του αίματος με αποτέλεσμα την διαδοχική βλάβη των οργάνων. Σε σοβαρές περιπτώσεις η αρτηριακή πίεση πέφτει, προκύπτουν πολλαπλές βλάβες οργάνων και ο ασθενής μπορεί να πεθάνει γρήγορα από σηπτικό σοκ.
Σήμερα, υπάρχει αδυναμία στη διάγνωσή της σήψης σε ποσοστό 30% περίπου των ασθενών, καθώς τα υπάρχοντα τεστ είναι αργά (χρειάζονται μέρες για να βγάλουν αποτέλεσμα) και όχι ακριβή. Αυτό έχει ως συνέπεια συχνά η κατάλληλη θεραπεία να καθυστερεί, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο θανάτου.
Έχει υπολογισθεί ότι για κάθε ώρα που καθυστερεί η διάγνωση της σήψης, ο κίνδυνος θανάτου του ασθενούς αυξάνεται κατά σχεδόν 8%. Συχνά επίσης οι ασθενείς -για προληπτικούς λόγους- παίρνουν περιττά αντιβιοτικά, πράγμα που σταδιακά ενισχύει την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News