443
Στη φωτογραφία ο Στιβ Βερζ. Αν κάποιος δεν γνωρίζει κάτι για την περίπτωση του πολύ δύσκολα θα καταλάβει ότι φορά  προσθετικό μάτι | CreativeProtagon / Moorfields Eye Hospital

Το πρώτο μάτι… 3D εκτύπωσης τοποθετήθηκε σε ασθενή!

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 19:39
Στη φωτογραφία ο Στιβ Βερζ. Αν κάποιος δεν γνωρίζει κάτι για την περίπτωση του πολύ δύσκολα θα καταλάβει ότι φορά  προσθετικό μάτι
|CreativeProtagon / Moorfields Eye Hospital

Το πρώτο μάτι… 3D εκτύπωσης τοποθετήθηκε σε ασθενή!

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 19:39

Ενας βρετανός μηχανικός έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τοποθετήθηκε στο μάτι του ένα προσθετικό όργανο προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Moorfields και τόσο οι γιατροί που συμμετείχαν στο εγχείρημα όσο και η ιατρική κοινότητα γενικότερα ευελπιστούν ότι η τεχνική θα αποτελέσει μια νέα λύση στον συγκεκριμένο τομέα προσφέροντας ρεαλιστικό αποτέλεσμα και λιγότερο χρόνο για τη δημιουργία του προσθετικού μέλους.

Τα προσθετικά μάτια κατασκευάζονται από ακρυλικά υλικά και απαιτείται μια δυσάρεστη επεμβατική διαδικασία για να φτιαχτούν. Ενα εκμαγείο πρέπει να τοποθετηθεί για αρκετή ώρα μέσα στην οφθαλμική κοιλότητα κάτι που δεν είναι εύκολο και τα παιδιά συνήθως υποβάλλονται σε γενική αναισθησία για να γίνει η διαδικασία.

To τρισδιάστατης εκτύπωσης μάτι αποτελεί καλύτερη απομίμηση του αληθινού από τις άλλες μεθόδους δημιουργίας προσθετικών ματιών. Επιπλέον απαιτεί μόνο την σάρωση της οφθαλμικής κοιλότητας του ασθενούς.

Γραφιστική απεικόνιση της δημιουργίας τεχνητού ματιού με την τεχνολογία 3D / Shutterstock

Ενα λογισμικό αναλαμβάνει την χαρτογράφηση της οφθαλμικής κοιλότητας για να προχωρήσει η εκτύπωση. Γίνεται σάρωση και του υγιούς ματιού του ασθενούς έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το εκτυπωμένο θα είναι ακριβές αντίγραφο του. Τα αρχεία τα σάρωσης στέλνονται σε ένα εκτυπωτή 3D στη Γερμανία που δημιουργεί το προσθετικό μάτι μέσα σε χρονικό διάστημα δυόμιση ωρών. Το εκτυπωμένο μάτι θα δοθεί στη συνέχεια σε έναν οπτικό για να κάνει το απαραίτητο καθάρισμα και φινίρισμα ώστε να προχωρήσει μετά η τοποθέτηση του.

Ο Στιβ Βερζ από το Χάκνει στο ανατολικό Λονδίνο εδώ και λίγα 24ωρα έγινε ο πρώτος που χρησιμοποιεί ένα μάτι τρισδιάστατης εκτύπωσης ως προσθετικό μέλος.

«Χρειαζόμουν προσθετικό μάτι από την ηλικία των 20 ετών και ήταν ένα ζήτημα που με απασχολούσε συνεχώς. Oταν φεύγω από το σπίτι ρίχνω πάντα δεύτερες ματιές στον καθρέφτη για το πώς δείχνω. Αυτό το νέο μάτι είναι φανταστικό και το γεγονός ότι βασίζεται σε ψηφιακή τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης σημαίνει ότι θα επιδέχεται συνεχείς βελτιώσεις» δηλώνει ο Βερζ.

Προσθετικό μάτι χρειάζονται όσοι γεννήθηκαν χωρίς το ένα τους μάτι να αναπτυχθεί σωστά αλλά και όσοι το έχασαν εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή ενός ατυχήματος.

Με την σημερινή μέθοδο οι ασθενείς πρέπει να υπομείνουν την διαδικασία τοποθέτησης εκμαγείου που διαρκεί περίπου δύο ώρες και στη συνέχεια να περιμένουν για να φτιαχτεί το προσθετικό μάτι. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες ενώ για να κλειστεί ένα ραντεβού για την τοποθέτηση του εκμαγείου στη Βρετανία θα πρέπει ο ασθενής να περιμένει τουλάχιστον πέντε μήνες.

«Ελπίζουμε οι δοκιμές που θα γίνουν με τα εκτυπωμένα μάτια να δείξουν την αξία αυτής της νέας τεχνολογίας και την διαφορά που θα κάνει για τους ασθενείς μειώνοντας τις λίστες αναμονής» δηλώνει ο Μαντίμ Σαγκού, καθηγητής Οφθαλμολογίας και σύμβουλος του νοσοκομείου Moorefields.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News