Η τεχνολογία εκτύπωσης τριών διαστάσεων (3D Printing) έκανε την εμφάνιση της στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να αρχίσει να βρίσκει εμπορικές εφαρμογές.
Ενας από τους πρώτους τομείς με τους οποίος πειραματίστηκε η εκτύπωση 3D δημιουργώντας προϊόντα ήταν αυτός των τροφίμων. Τελικά η υποδοχή της αγοράς δεν ήταν η αναμενόμενη και έτσι η παραγωγή εκτυπωμένων προϊόντων ατόνισε. Η εξέλιξη, όμως, της τεχνολογίας και η εμφάνιση των αποκαλούμενων βιο-εκτυπωτών, που δημιουργούν αντικείμενα με βάση κύτταρα καλλιεργημένα στο εργαστήριο, έχει προκαλέσει μια νέα επανάσταση στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης, καθώς υπάρχει πλέον η δυνατότητα δημιουργίας, από ανθρώπινα όργανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις, μέχρι και τρόφιμα που προσομοιάζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό με τα συμβατικά.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, με τη χρήση βιο-εκτυπωτών 3D δημιουργήθηκε το πρώτο φιλέτο ψαριού. Δημιουργημένο από κύτταρα εργαστηριακής καλλιέργειας, έχει μορφή παρόμοια με τα φιλέτα ψαριού που πωλούνται στα καταστήματα, ενώ σύμφωνα με τους δημιουργούς του έχει υφή και γεύση παρόμοια με εκείνη ενός φιλέτου προερχόμενου από φυσικό ψάρι.
Το φιλέτο ψαριού 3D printing αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ισραηλινής εταιρείας Steakholder Foods και της εταιρείας Umami Meats από τη Σιγκαπούρη.
Η υπεραλίευση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, με τους θαλάσσιους εμπειρογνώμονες να εκτιμούν ότι περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων ιχθύων είναι επί του παρόντος υπερεκμεταλλευόμενο ή εξαντλημένο. Εκτός από τη μόλυνση το περιβάλλοντος και τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, διάφορα είδη ψαριών αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης εξαιτίας της υπεραλίευσης.
Οι εταιρείες ελπίζουν ότι η εκτύπωση ψαριών θα μπορούσε να προσφέρει μια οπτικώς θελκτική και εύγεστη εναλλακτική λύση, που θα μπορούσε να βοηθήσει τους πληθυσμούς των ψαριών να ανακάμψουν, και θεωρούν ότι τα 3D εκτυπωμένα φιλέτα είναι ένα προϊόν που μπορεί να έχει εμπορική απήχηση.
Τα ψάρια-προϊόν εκτύπωσης εξαλείφουν επίσης τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία από διαφόρων ειδών επικίνδυνες για τον οργανισμό ουσίες και αντικείμενα που εισέρχονται στον οργανισμό των ψαριών λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως ο υδράργυρος, τα μικροπλαστικά, τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες.
Η δημιουργία και η δοκιμή
Σε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας στο Ισραήλ οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι το εκτυπωμένο φιλέτο ψαριού είχε την ίδια υφή και γεύση με ένα πραγματικό ψάρι. «Ξεκολλάει, έχει γεύση και λιώνει στο στόμα σας, ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι ένα εξαιρετικό ψάρι. Τους επόμενους μήνες σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε τα σχέδιά μας για να φέρουμε αυτό το ψάρι στην αγορά» ανέφερε ο Μιχίρ Περσχάντ, διευθύνων σύμβουλος της Umami Meats.
Τα φιλέτα δημιουργούνται με την επιλογή βλαστοκυττάρων ψαριού και τον πολλαπλασιασμό τους σε δοχεία που περιέχουν μια «σούπα» θρεπτικών συστατικών. Οταν τα κύτταρα φθάσουν σε έναν ορισμένο αριθμό, αρχίζουν να διαφοροποιούνται με φυσικό τρόπο σε μυϊκά και λιπώδη κύτταρα.
Στη συνέχεια, τα κύτταρα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία βιο-μελανιού, το οποίο χρησιμοποιείται σε έναν εκτυπωτή, για να εκτυπωθούν σε δομές που μιμούνται το σχήμα και την υφή των πραγματικών ψαριών.
Η εκτύπωση ενός φιλέτου διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και, σε αντίθεση με τα τεμάχια κρέατος που εκτυπώνονται με τεχνολογία 3D εκτύπωσης, τα οποία απαιτούν διαδικασία επώασης και ωρίμανσης για αρκετές εβδομάδες μετά την εκτύπωση, το φιλέτο ψαριού είναι έτοιμο να μαγειρευτεί αμέσως.
Πολλές εταιρείες εργάζονται για συνθετικά κρέατα και θαλασσινά, ως μια φιλική στο περιβάλλον και πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη βιομηχανική κτηνοτροφία και αλιεία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News