Κοστίζει 850.000 ευρώ. Και θεραπεύει την τύφλωση. Σε αντίθεση με τα συμβατικά φάρμακα, η πρώτη γονιδιακή θεραπεία που κυκλοφορεί, εισάγει λειτουργικό γενετικό υλικό (DNA) απευθείας στον οργανισμό και τον ωθεί να δημιουργήσει τα δικά του κύτταρα που θα αντιμετωπίσουν τη νόσο. Τώρα, επιστήμονες ετοιμάζουν και την πρώτη προληπτική θεραπεία, δηλαδή το εμβόλιο, με γονιδιακή δράση για το έμφραγμα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν γενετιστές και καρδιολόγοι από τις ΗΠΑ, το πρώτο δραστικό γονιδιακό εμβόλιο που βοηθά άμεσα στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής προσβολής είναι σχεδόν έτοιμο. Η ανοσοποίηση θα γίνεται με μόνο μία ένεση στο μπράτσο και θα αντιμετωπίζει με επιτυχία την πρώτη αιτία θανάτου, δηλαδή το καρδιαγγειακά επεισόδια.
Οι επιστήμονες από το Χάρβαρντ είναι αισιόδοξοι ότι «σε τρία χρόνια θα έχουν ξεκινήσει οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες λόγω γονιδίων να εκδηλώσουν έμφραγμα από 30 έως 40 ετών» όπως αναφέρει ο Guardian. Στην ηλικία αυτή τα ποσοστά θανάτου όταν πάθει κάποιος έμφραγμα είναι πολύ υψηλότερα, από όταν είναι άνω των 55 ετών. Είναι αυτό που λένε «σε επικίνδυνη ηλικία για έμφραγμα».
«Και μπορεί η αρχή να γίνει με αυτή την ομάδα ασθενών, που σύμφωνα με τα γονίδιά τους έχουν προδιάθεση για έμφραγμα, όμως στόχος μας είναι να το κάνουν όλοι όσοι είναι επιρρεπείς σε καρδιακή προσβολή» ανέφερε ο Σεκάρ Καθιρεσάν, καρδιολόγος και γενετιστής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Οι καρδιολογικές παθήσεις είναι ο νούμερο 1 «δολοφόνος» στον κόσμο καθώς, όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, «αφαιρούν» τη ζωή από 18 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι περισσότεροι από αυτούς (85%) καταλήγουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το εμβόλιο θα γίνεται μόνο με μία ένεση στο μπράτσο και θα προστατεύει για πάντα από τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα αλλάξει την Ιστορία στην αντιμετώπιση των παθήσεων, θα σώσει εκατομμύρια ζωές στον κόσμο, θα μεταβάλλει τα ποσοστά επιδημιολογίας στις αιτίες θανάτου και φυσικά θα μειώσει το κόστος των κρατικών Προϋπολογισμών στην Υγεία.
Βέβαια, το τελευταίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ασφαλής πληροφορία», διότι αν λάβει κάποιος υπόψη τις τιμές για τις γονιδιακές θεραπείες που ξεκινούν από τις 850.000 ευρώ, τότε μάλλον βάρος θα είναι στα εθνικά συστήματα υγείας, παρά συμφέρον.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News