570
Τελευταίες «πινελιές» λίγο πριν το άνοιγμα του Μουσείου Τυριού | Paroles de Fromagers/Instagram

Το Παρίσι μόλις απέκτησε Μουσείο Τυριού

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 17:06
Τελευταίες «πινελιές» λίγο πριν το άνοιγμα του Μουσείου Τυριού
|Paroles de Fromagers/Instagram

Το Παρίσι μόλις απέκτησε Μουσείο Τυριού

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 17:06

Αν μια πολή θα έπρεπε να διαθέτει μουσείο τυριού, αυτή είναι το Παρίσι. Ε, λοιπόν, από την Παρασκευή 14 Ιουνίου το Παρίσι έχει το δικό του Μουσείο Τυριού.

Οπως γράφει o Guardian, το πρώτο γαλλικό μουσείο τυριών είναι αφιερωμένο στην αρχαία τέχνη της τυροκομίας και επιφυλάσσει για τους επισκέπτες πολλές γευσιγνωστικές εμπειρίες, ενώ τους μαθαίνει και πώς να «διαβάζουν» το γάλα!

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 17ου αιώνα στο Île Saint-Louis στο Παρίσι, σε μικρή απόσταση από την Παναγία των Παρισίων. Εναντι 20 και 10 ευρώ αντίστοιχα, οι ενήλικες και τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν μια επίδειξη του τρόπου παρασκευής διαφόρων τυριών, να λάβουν μέρος σε γευσιγνωσία και να μάθουν την ιστορία του τυριού και των τοπικών ποικιλιών μέσω διαδραστικών προβολών. Για αγρότες και φοιτητές γεωπονίας η είσοδος είναι δωρεάν.

«Ακούμε πολλά για τα κρασιά και την παραγωγή τους, αλλά τίποτε για το τυρί. Επιπλέον, όλοι θέλουν να το τρώνε αλλά ελάχιστοι θέλουν να κάνουν καριέρα σχετική με αυτό. Γι’ αυτό ήθελα να κάνω κάτι για να φέρω τους ανθρώπους σε επαφή με την ιστορία και το savoir faire του τυριού» λέει στον Guardian ο ιδρυτής του μουσείου, Πιερ Μπρισόν.

Ο Μπρισόν είναι 38 ετών, γιος οινοποιών της Βουργουνδίας, και είχε από μικρός πάθος με τα τυριά. «Ο πατέρας μου με πήγαινε στο τυροκομείο κάθε Κυριακή μετά τη λειτουργία. Ισα που έφτανα να δω την προθήκη με τα τυριά. Ηθελα να μάθω τα πάντα για το πώς φτιάχνονται». Σπούδασε στην Εθνική Σχολή Γαλακτοβιομηχανίας, ίδρυσε το Paroles de Fromagers, που οργανώνει μαθήματα ερασιτεχνικής τυροκομίας για το κοινό και σεμινάρια για επαγγελματίες, και ύστερα από μια δεκαετία έρευνας και προετοιμασίας έκανε πράξη το όνειρό του: το Μουσείο Τυριού.

«Οταν μετακόμισα στο Παρίσι συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν πολλά μέρη που προωθούσαν το κρασί, τον πολιτισμό του και τον τρόπο παρασκευής του και πολλά καταστήματα που πωλούν τυρί, αλλά τίποτα που να παρουσιάζει στον κόσμο τον τρόπο παραγωγής του» επισημαίνει. Κάπως έτσι τού γεννήθηκε η ιδέα για το Μουσείου Τυριού.

Στο μουσείο έχουν τοποθετηθεί δύο πλακέτες με ισάριθμες «ιστορικές» ατάκες για το τυρί. Η μία είχε βγει από τα χείλη του στρατηγού Ντε Γκολ: «Πώς μπορεί κανείς να κυβερνήσει μια χώρα όπου υπάρχουν 258 ποικιλίες τυριών;» Η δεύτερη αποδίδεται στον Γουίνστον Τσόρτσιλ. Φέρεται να είπε για τη Γαλλία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Μια χώρα που είναι ικανή να δώσει στον κόσμο 300 διαφορετικά τυριά δεν μπορεί να πεθάνει».

Ο Μπρισόν έχει προσλάβει μισή ντουζίνα τυροκόμους. Αυτοί θα αναλάβουν να μυούν τους επισκέπτες στην τέχνη της παραγωγής διαφορετικών ποικιλιών τυριού. Θα εξηγούν, επίσης, πώς «διαβάζεται» το γάλα (πως αξιολογείται, δηλαδή, η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του, ώστε να ξέρουμε τι τύρι θα προκύψει από αυτό).

«Είναι μια πολύ ατομική διαδικασία, που εξαρτάται από τόσα πολλά πράγματα, ακόμα και από το χιούμορ των ζώων των οποίων το γάλα χρησιμοποιείται. Μπορείτε να φτιάχνετε το ίδιο καλό τυρί κάθε μέρα και κάθε μέρα να έχει διαφορετική γεύση. Απλώς δεν μπορεί να γίνει βιομηχανικά» τονίζει.

Η Γαλλία, γράφει ο Guardian, έχει 56 επίσημες ονομασίες τυριών (εγγεγραμμένες τοπικές ποικιλίες). Κάθε Γάλλος εκτιμάται ότι τρώει από 20 έως 27 κιλά τυρί ετησίως, με τον τομέα της τυροκομίας να αποδίδει στη γαλλική οικονομία 9 δισ. ευρώ ετησίως.

Σε άλλο δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι και άλλες χώρες φημίζονται για την τυροκομική παραγωγή τους, όμως καμία δεν μπορεί να συγκριθεί με την ποσότητα εξαιρετικών τυριών που παράγει η Γαλλία. Η γαλλική τυροκομική παράδοση ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα ανθίζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...